Нова церква в Улашківській обителі

0
98

Василіянський монастир в Улашківцях відомий своєю древньою історією і багатьма чудами завдяки великим святиням, які тут зберігаються, – чудотворним іконам Матері Божої та Івана Христителя. 

А 19 листопада до церкви Різдва Пресвятої Богородиці та печерного храму, які є в монастирі, офіційно додалася ще одна церква – святого Онуфрія. Її було урочисто освячено за участю представників духовенства і чисельних вірних, які прибули на урочистості до Улашківців. 

Збудував нову святиню отець Никодим Гуралюк ЧСВВ. Знаємо отця як великого будівничого: комплекс Погінського монастиря біля Івано-Франківська – плід його великої праці. Також він свого часу почав відновлювати храм Царя Христа на Майзлях в Івано-Франківську. І ще доклався до відновлення ряду інших храмів, у яких служив. А зараз – збудована отцем нова церква в Улашківцях. 

Це справді чудове святе місце – Улашківський василіянський монастир, який має дуже древню і цікаву історію. 

«Сімсот років тому тут було засновано монашу обитель. Ченці, які рятувалися від великої пожежі в Києві, вирішили зупинитися саме тут – у цьому захищеному ярами місці, оселилися в печерах і спорудили церкву, – розповідає отець Никодим. – Збудували першу дерев’яну церкву під Покровом Божої Матері. Згодом вона згоріла. Але, як стверджує передання, Святі Тайни з кивоту тоді вдалося зберегти. Люди казали, що сам Ангел Божий зберіг їх до другого пришестя Христа. Тому галявину, де стояла церква, так і назвали – «Престіл». Самі монахи жили вище в печерах, де заснували ще один печерний храм – святого Івана Христителя, принісши туди його чудотворну ікону. Вона досі є в монастирі. А на місці першої дерев’яної церкви Матері Божої з часом будували ще не одну. Теперішній храм вже кам’яний, датований XIX століттям, і в ньому є чудотворна ікона Богородиці, яку в попередній храм було принесено від однієї місцевої родини».

Звичайно, обитель в Улашківцях відчула присутність радянського режиму і до 90-х років минулого століття там були склади, клуб, гуртожиток. 

В часи Незалежності України її відновили. 

А минулого року отець Никодим Гуралюк почав зводити тут ще одну церкву. 

«Я прийшов на цю галявину в долині біля нашого монастиря, яку називають «Престіл», і побачив її настільки красивою, що воно запало мені в серце. Тут, до слова, нічого особливо не росло. Лише один горіх. Отже я вирішив відновити історичну пам’ять, дати їй новий імпульс. Бо це багатющий духовний скарб», – ділиться священник. 

А тепер, стараннями отця, на галявині «Престіл» постала церква святого Онуфрія. 

«Чому саме на честь святого Онуфрія? Бо наш святий Василій Великий в IV столітті ходив єгипетською пустелею і фактично заснував монаше життя. Він віднаходив у пустелях перших монахів-аскетів. А коли зустрів відлюдника Онуфрія, то він йому дуже сподобався. У нього св. Василій зачерпнув велику практику могутнього духовного життя і перші монастирі, які заснував, присвячував св. Онуфрію», – пояснює отець Никодим і наголошує, що на день вшанування цього святого в Улашківцях відбуватиметься проща й великий відпуст для усіх вірних, які завітають до цього древнього святого місця. 

Наталія ПАЛІЙ