Об’єднані служінням ближнім

0
61

Благодійні обіди та спільна праця для потребуючих ще більше зміцнили парафію храму Різдва Святого Івана Христителя, що в місті Яремче.

З перших днів війни до нас приїжджали представники «Карітасу Коломия», роздавали гуманітарну допомогу: продуктові набори, засоби особистої гігієни одяг,— розповідає Марія Агаркова, місцева волонтерка, активістка, керівниця осередку «Апостольства доброї смерті». — Роздача відбувалася у місцевому будинку культури та в міській раді. Але згодом утворився парафіяльний «Карітас» міста Яремче і допомогу почали роздавати при храмі». 

Опісля парафіяни яремчанської церкви взялися готувати обіди для внутрішньої переміщених осіб та місцевих потребуючих жителів. Гроші на продукти жертвують парафіяни храму, хто скільки може. А ще неабияк допомагають власники місцевих магазинів «Регіна», «Щедрий дар», «Околиця». 

Готують обіди професійні кухарі. Серед них є один чоловік, Іван Петращук, з Микуличина. Колись він був шеф-кухарем одного з карпатських ресторанів. 

«Два роки тому п. Іван прийшов до мене та розповів, що вже не працює кухарем, що в нього хвора дружина. Але попри все він так би хотів бути ще корисним, як фахівець, скажімо готувати благодійні обіди, — продовжує Марія Агаркова. —Бажання пана Івана Господь допоміг здійснити. Його великий досвід став у пригоді для нашої парафії у непрості часи війни».

Обіди яремчанці готують наразі раз у тиждень. Кухарям допомагають парафіяни. 

«Тепер, коли часто вимикають світло, приготувати їжу стало, звісно, складніше, але ми молимося і працюємо та не зважаємо на тимчасові труднощі. Ми знаємо: люди повинні бути нагодовані. Зрештою, маємо печі на дровах, є газ, і за це ми вдячні Господу», — мовить волонтерка.

 Меню складають спільно. Готують різноманітні каші, рис, картопляне пюре, овочеві салати, гуляш, грибну підливу, м’ясо. Щоразу варять більше порцій. Беруть їх 100-150 осіб, переважно це ВПО, а місцевим жителям, які також потребують допомоги. 

Їжу упаковують у спеціальні термостійкі контейнери, аби люди могли, за бажанням, взяти її додому. Роздача обідів відбувається біля храму. Допомагають молитвою, добрим словом та організацією процесу місцеві священники: парох храму отець Мирослав Бойко та отець Ярослав Кавка. Перед роздачею обідів священники благословляють їжу та моляться з тими, хто приходить за нею. А ще всім охочим роздають буклети з молитвами, історією храму та вервицями. Готувати для потребуючих яремчанці готові до перемоги, а далі думають ще більше розширити соціальне служіння.

«Наша парафія завжди була згуртована й дружня, але це спільне приготування їжі та служіння потребуючим ще більше нас зміцнило у вірі й довірі до Бога, додало надії на краще та великої любові до ближніх», – підсумовує пані Агаркова.

Сабіна РУЖИЦЬКА