Неформальна освіта – вікно можливостей для молоді

0
25

Всім привіт! Мене звати Василь, мені 17 років і я навчаюся в Українській академії лідерства.

Зараз молодь займається активним пошуком можливостей розкрити свій потенціал та знайти коло однодумців. Хочу розповісти про те, який вихід я знайшов для себе.

Серед молоді Західної Європи та Північної Америки поширена практика gap year: коли учень приділяє 1 рік між школою та університетом для власного розвитку. Я теж вирішив не поспішати з вибором професії і тому вступив в Академію – український gap year. Це насичена річна програма для підлітків 16-20 років.

Ідея створення Української академії лідерства виникла після подій Революції Гідності. Роман Тичківський, який є засновником, вирішив, що в Україні потрібна програма для розвитку свідомої молоді, яка є рушієм змін. Його ідею підтримав о. Андрій Зелінський – перший військовий капелан, співзасновник та член наглядової ради Академії, саме він і став творцем філософії.

Місією Української академії лідерства є вплинути на глибинні соціальні процеси в українському суспільстві шляхом формування генерації молодих людей, які беруть відповідальність за нашу націю та мають необхідні для цього здібності. 

Програма спрямована на фізичний, емоційний та інтелектуальний розвиток. Академія – це не школа чи університет. Тут ми здобуваємо практичний досвід. Викладають у нас провідні лектори, ми спілкуємося з підприємцями та лідерами думок, які діляться досвідом, їздимо в експедиції по Україні та за кордон. За розвитком слідкують особисті ментори, які допоможуть краще зрозуміти себе, проаналізувати здобутий досвід і досягти поставленої мети.

Важливою складовою формаційного процесу є дотримання правил і норм шляхом дисципліни самоконтролю. В Академії є базові правила, дотримуватися яких ми пообіцяли при вступі. Це формує певний кредит довіри між студентами та менторами, на основі якого будуються подальші стосунки. Саме вміння зберегти цю довіру, відкинувши спокуси, і формує нашу силу волі, яка є важливою умовою досягнення успіху в подальшому житті. Ну і перш за все – правила створені для того, щоб формаційна програма пройшла якісно і нас нічого не відволікало від неї. На цьому прикладі можна усвідомити й те, наскільки важливо є дотримуватися загальносуспільних правил у повсякденному житті.

Особисто для мене навчання в Академії є дуже важливим. Тут я зміг сформувати свій світогляд та отримати унікальний досвід. За час, проведений тут, я відвідав безліч інноваційних підприємств і поспілкувався з їх засновниками, мав можливість зустрітися з лідерами країни і обговорити нагальні проблеми й шляхи їх вирішення. Цікаві лекції, експедиції в нові регіони України, дослідження національної ідентичності – це тільки мала частина того, чим ми займаємося в Академії. Ну і наостанок хотілося б згадати про спільноту – тут мене оточують неймовірні люди з усіх куточків України, в яких цінності перегукуються з моїми. Це моя підтримка й опора, яка мотивує досягати нових вершин.

Українська академія лідерства – це вікно можливостей для вмотивованої молоді, яка готова творити і змінювати світ на краще.

Детальніше про діяльність Академії можна почитати на сайті: https://ual.ua/

Василь ЧОРНИЙ