#ЗгадатиВсе: цього дня розпочався візит Папи Івана Павла II в Україну

0
365

Сьогодні, 23 червня, минає 19 років із того дня, коли в 2001 року на запрошення Президента України Леоніда Кучми і голів українських Греко-католицької та Римо-католицької церков нині вже святий Папа римський Іван Павло ІІ прибув в Україну з п’ятиденним офіційним візитом. Його метою була підтримка католиків у їхній вірі і допомога в налагодженні дружніх відносин між конфесіями в Україні.

Понтифікат Івана Павла ІІ, обраного 16 жовтня 1978 року, був позначений постійними подорожами і не лише до католицьких країн: у 1979 році він відвідав Стамбул, у 1982 — вперше за майже півтисячоліття з моменту відділення Англіканської церкви від Католицької папа римський відвідав Великобританію, у 1999 році — Румунію, ставши першим понтифіком, який відвідав православну країну. У лютому того ж року Президент України Леонід Кучма офіційно запросив понтифіка відвідати Україну.

23 червня 2001 року Іван Павло ІІ прибув до Борисполя, звідки відразу поїхав на Аскольдову могилу, де у церкві Святого Миколая проголосив коротку молитву та поклав квіти до ікони Зарваницької Божої Матері, яку спеціально привезли до Києва. В рамках візиту, який відбувався під гаслом «Христос — дорога, правда і життя», папа відвідав Парк Слави, де вшанував пам’ять загиблих солдатів під час Другої світової війни. Увечері у Маріїнському палаці відбулася його 20-хвилинна зустріч віч-на-віч з Президентом України, на якій сторони обговорили, зокрема, питання двостороннього співробітництва між Україною та Ватиканом, дипломатичні відносини між якими були встановлені 8 лютого 1992 року.

У Маріїнському палаці Папа також зустрівся з представниками політичних, культурних і наукових кіл України. У промові, виголошеній українською, Святіший Отець закликав не забувати уроки історії, нагадав тим, хто має владу, що їх завдання полягає в тому, щоб служити народові, забезпечувати всім мир та рівність у правах, закликав «чинити опір спокусі використати владу для особистих чи групових інтересів». Він нагадав представникам ділових кіл про те, що їх зрілий внесок, який черпає натхнення з таких рис як компетентність і чесність, буде корисним для нового піднесення національної економіки, «щоб у такий спосіб відновити довіру у тих, які зваблені спокусою залишити країну, щоб шукати роботу в іншому місці». Папа закликав бізнесову еліту у своїй діяльності завжди мати на увазі загальне добро і справедливі права для всіх, дивитися на особу, а не на прибуток, як мету кожної економіки, шанувати людську гідність.

Зранку 24 червня за участі понтифіка на аеродромі «Чайка» під Києвом пройшла Літургія за латинським обрядом. Захід зібрав понад 150 тисяч прочан з України, Білорусі, Молдови, Польщі, Росії, та Франції. Папі співслужили понад 250 кардиналів, єпископів і священиків на чолі з Главою Римо-Католицької Церкви в Україні митрополитом Мар’яном Яворським.

Того ж дня у приміщенні Апостольської нунціатури у Києві відбулася зустріч Івана Павла ІІ з єпископами Греко-католицької та Римо-католицької церков України, де до нього з вітальним словом звернувся предстоятель Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар. У своєму виступі Іван Павло II наголосив на тому, що католицький єпископат шукає екуменічного діалогу з православними, який повинен бути пріоритетним у церковній політиці обидвох католицьких Церков в Україні: поділ християн на різні конфесії представляє один із найбільших викликів наших часів.

Пізніше в Національній філармонії України він зустрівся з представниками Всеукраїнської Ради церков та релігійних організацій. В своїй промові понтифік згадав про євреїв, розстріляних в Бабиному Яру, масові депортації кримських татар, Голодомор, воїнів загиблих в Афганістані. Також Іван Павло ІІ відвідав меморіальний комплекс «Биківнянські могили», де вшанував пам’ять жертв сталінських репресій.

Зранку 25 червня папа відвідав меморіальний комплекс «Бабин Яр», де вшанував жертв фашизму і сталінізму. Того ж дня за його присутності і участі відбулася Літургія у візантійському обряді на київському спортивному комплексі «Чайка», яку відслужив кардинал Любомир Гузар. Надвечір папа літаком прибув до Львова, де відразу відвідав Собор Успіння Найсвятішої Діви Марії Римо-католицької церкви та Вірменський катедральний собор, потім прибув до Собору Святого Юра, відремонтованого спеціально до його приїзду.

26-27 червня на львівському іподромі відбулося дві Літургії — латинського та візантійського обрядів, які зібрали 300 тисяч та 1,5 мільйони осіб, відповідно. Під час богослужінь Іван Павло ІІ беатифікував 28 мучеників Греко-католицької церкви, серед яких блаженні Владики Станіславівської (Івано-Франківської) єпархії: Григорій Хомишин, Іван Слезюк та Симеон Лукач; та 2 — Римо-католицької. В рамках візиту також відбулася зустріч понтифіка з молоддю, на яку попри негоду перед церквою Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові зібралось 400 тисяч осіб.

Під час візиту папа римський виголошував промови українською. У своєму прощальному виступі він сказав: «Дякую тобі, Україно, що оборонила Європу своєю невтомною та героїчною боротьбою проти загарбницьких орд… Нехай Господь дасть мир тобі, український народе, бо ти з наполегливою і одностайною відданістю нарешті повернув собі свободу й розпочав віднаходити своє істинне коріння та докладаєш великих зусиль, щоби стати на шлях реформ і дати всім можливість жити та сповідувати власну віру, власну культуру й власні переконання в рамках свободи та справедливості…».

Папа Івана Павла ІІ завершив свій візит до України 27 червня 2001 року о 19.00 год.