Довгоочікувана стрічка «Щедрик»: у Франківську відбувся допрем’єрний показ

0
200

«Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка» — ці слова української щедрівки звучать у філармоніях та родинах на Святвечори в усіх куточках світу вже понад 100 років.

В Івано-Франківську відбулася прем’єра однойменної стрічки.

Герої стрічки попри нав’язливе перевиховання та спроби знищити самоідентичність пронесли слова «Щедрика» крізь десятиліття, адже співати проти ворога — в українському ДНК.

Події розгортаються у Івано-Франківську, тодішньому Станіславові, починаючи з 1938 року. Одна імперія витісняє іншу, правлячі режими ворогують, стрімко змінюється світ довкола. У одному будинку по сусідству жили кілька сімей різних національностей – українці, поляки, німці та євреї.

Буремні події не залишили шансів на щасливе спокійне життя ні для кого з дорослих.

Завдяки викладачці співів Софії, роль якої грає Яна Корольова, шанс бодай на якийсь час почуватися безпечно отримали діти.

Разом вони співали, забуваючи про страшне сьогодення і мріючи про щасливе майбуття.

Як розповіли творці, історична драма «Щедрик» знята у копродукції України та Польщі. Режисувала Олеся Моргунець-Ісаєнко за сценарієм Ксенії Заставської.

Аби дотримуватися історичної достовірності, багато консультувалися з істориками та краєзнавцями, представниками різних діаспор.

Фінансування проекту здійснене у рівних частинах українською та польською сторонами. Українську частку фінансування взяло на себе Держкіно.

В прокаті фільм стартує вже з 5 січня.

Джерело