Людині завжди потрібно на щось опиратись, щоб не боятися рухатись далі

0
140

Коли починаємо будь-що нове, знаємо, що для того, аби склалося «так, як має бути», нам необхідний план, щоб мати від чого відштовхуватися. Так і на початку року, маючи приблизно заплановані завдання та заняття, які потрібно реалізувати, ми можемо ефективно розпланувати свій час, аби все встигнути.

Валерія Легка — жінка, мама, практикуюча психологиня, тренер, спеціаліст в роботі з метафоричними асоціативними картами, ігропрактик, авторка публікацій та книг, казкотерапевт та мрійниця розповість нам про те, як запланувати рік, а ще – як зробити так, аби все вдалося.

– Валеріє, розкажіть, будь ласка, нашим читачам як попри все, що зараз діється навколо, налаштуватися на плідний та продуктивний рік? Як зібрати себе докупи?

– Найперше хочу сказати, що 2022 рік видався напрочуд важким для кожного українця – як дорослого, так і малого. Війна, економічна криза, блекаут та ще багато інших чинників вплинули на нас як на соціальному та емоційному плані, так і психологічному. Але, попри виклики сьогодення, українці стійко тримаються та вірять у Збройні сили України та нашу перемогу.

А для того, щоб бути емоційно і психічно стійким, нам допомагають позитивні емоції та спілкування з людьми. Тому, щоб налаштувати себе на плідний і продуктивний 2023 рік, важливо подякувати собі, Богові, своїм рідним, нашим захисникам за прожитий рік і запланувати важливі завдання на цей рік.

Людині завжди потрібно на щось опиратись, щоб не боятися рухатись далі. А це, в першу чергу, задоволення своїх базових емоційних потреб — мати безпечну прив’язаність, висловлювати емоції та потреби, мати реалістичні межі й самоконтроль, бути собою, автономним і компетентним. Цьому можна навчитись, розвивати навички розуміння власних потреб і потреб своїх близьких. Головне правило – прислухатись до себе, чути свій «внутрішній голос» (те, чого я хочу зараз, чи мені комфортно, а як я хочу інакше).

«Зібрати себе докупи» допоможе хороший план. Людині важлива стабільність, важливо знати, що буде завтра. Тому планування свого життя є також опорою.

– Ви багато говорите про планування. Можливо маєте якусь свою формулу як успішно запланувати наступний рік? Поділіться з нами.

– Перший і важливий крок на зустріч новому року — це планування та запис чітких покрокових дій і завдань для їх здійснення. Для початку можна скласти список мрій або мету на рік, розділити їх на важливі та менш важливі, прописати кроки до їх здійснення, дедлайни, що саме буде опорою та мотивацією для досягнення мети, що може стати перешкодою, і звичайно, яку винагороду або ж подарунок за виконання цієї мети ви отримаєте. Можна також подумати, як саме ви відсвяткуєте втілення вашої мети в реальність.

Це все можна оформити у вигляді «карти мрій» або «колажу бажань на рік», де зобразити здійснену мету в теперішньому часі у вигляді картинок, фото, у малюнках. Ще більшої мотивації дадуть цікаві метафори, які мотивують, цитати відомих особистостей. Такий «колаж мрій» потрібно робити у піднесеному стані та розмістити його на видному місці в кімнаті, щоб час від часу нагадувати собі про них.

– Валеріє, дайте, будь ласка, кілька порад, як розподіляти свій час, щоб встигати якщо не все, то більшість із того, що собі запланував?

– Насамперед для цього потрібно завести щоденник або планер, де все датовано. Туди записати важливі мету/завдання по місяцях, тижнях і на рік. Можна також складати щоденний список справ на день із завданнями, які плануєте виконати. Після їх виконання ставити плюсик або галочку навпроти.

Формула розподілу часу проста: починати потрібно із важливих і термінових справ, потім — термінових, але не важливих, далі переходити до важливих і не термінових, а вкінці — до не термінових і не важливих (якщо ще актуально). Якщо часу обмаль і ви маєте багато завдань на день, то така формула дуже допоміжна.

– Як не перепрацьовувати, а давати собі час на відпочинок? Розділяти працю та дозвілля?

– Планувати потрібно також і відпочинок. Важливо розділяти час для роботи, для інших і для себе. Це все можна прописувати у щоденнику, де ви плануєте свій час.

Відпочинок – це не витрачений дарма час, це час для себе, на емоції, на близьких (якщо спільний), на відновлення сил, енергії та здоров’я, покращення свого психічного стану тощо. Якісний відпочинок додасть не лише енергії, але й покращить вашу якість в роботі, навчанні та щоденних побутових справах. Важливо додавати собі відпочинку щодня, хоча б на декілька хвилин або годинку для себе. Це може бути будь-що — прогулянка, ванна, сон, похід до масажиста чи перукаря, дихальні вправи, молитва тощо. Все, що допомагає вам перемкнутися від роботи й просто побути, відчуваючи життя.

– Як не картати себе за те, що маю змогу зараз відпочивати та розвиватися, попри те, що іде війна?

– Зрозумійте, все колись завершується, і війна колись обов’язково завершиться, а ваше життя триває і зараз потребує вашої максимальної уваги. Робіть те, на що маєте вплив, а не загострюйте увагу на стані війни. 

Якщо маєте можливість і бажання розвиватись чи відпочивати, то робіть це без почуття провини. Ви нікому не зобов’язані пояснювати чи виправдовуватись. Позбувайтесь почуття провини. Ви цінні тим, що вже є, є такими які є, і коли ви робите те, що вам приносить радість, то ви додаєте ще більше радості у простір та життя інших людей. Бо ділитись радістю може лише багата на радість людина. Ось це і є проста істина.

– Знаю, що дехто із моїх знайомих кілька разів на рік роблять таку собі рефлексію і аналізують. Розповідають, що інколи себе хвалять, а інколи — картають. Чи варто таке робити?

– Звичайно, потрібно час від часу робити ревізію та рефлексію свого життя. Але не потрібно загострювати свою увагу на негативних моментах, проаналізувати ситуацію, зробити висновок, і звичайно похвалити себе за те, що вийшли з неї достойно, взявши для себе урок. Спробуйте відшукати для себе сильні сторони — цінності та ресурси, які підтримають вас надалі. Такий аналіз додасть вам віри в себе та свої сили для здійснення важливих завдань.

Здорова дорослість – це про вміння приймати себе, свої слабкості й не картати себе за них, вміння переживати ситуацію та знаходити вихід із неї, знаходити ті моменти, де можна себе похвалити.

– І на завершення, дайте, будь ласка, кілька порад як плідно проводити вільний час?

– Вільний час потрібно також планувати, як роботу і відпочинок. Цей час для вас та для вашого відпочинку, тому наповнити його варто тими активностями, які цікаві саме вам, а не комусь іншому. Він має включати такі основні моменти як: час для себе (хоча б одну годину на день), час для свого тіла, хобі, захоплення, час для друзів та рідних, час для Бога, час для мрій і планування, час для відпочинку від усього. 

Пам’ятайте про роль ресурсних активностей. Десь так, як наше тіло потребує балансу певних речовин в їжі, нам треба пильнувати в щоденному ментальному раціоні присутність і належне співвідношення такого роду активностей. 

Зокрема, щоби був час на навчання, пізнання нового та осмислення — бо наш розум спраглий до науки.

Час для стосунків із близькими людьми — наша душа потребує відчувати близькість і любов.

Щоби була «пожива» для нашого серця — те, що творить певний емоційний стан, дозволяє відчувати зв’язок з цінностями (музика, поезія, художні фільми, духовні практики та ін.). Бо наше серце прагне краси, любові та світла. Час на радість та святкування. Позитивні емоції дуже важливі! І щоби була тиша, усамітнення, час із природою.

Важливо не тільки давати мозку те, що він потребує, але і не давати чи обмежити шкідливе — йдеться не лише про психоактивні речовини, зокрема алкоголь, але і про надмір новин, соціальних мереж, шуму тощо.

І пам’ятайте, використовуйте час із користю для себе та свого розвитку.

Розмовляла Христина ГАМАНЮК