Археологи розкрили таємницю Скіфського воїна із сибірського кургану: він був дівчиною

0
7

Міф про жінок-воїнів перетворився на реальність.

Довгий час вважалося, що жінки-воїни є плодом стародавньої уяви, але археологічні дані показали, що жінки-воїни, які могли надихати на ці міфи, справді існували.

Команда із Росії натрапила на геном 2600-літніх скіфських останків, які були виявлені в дерев’яному саркофазі з безліччю зброї ще 1988 року. Попри припущення про те, що це був чоловік, виявилося, що останки належали 13-річній дівчині, яка була воїном.

Про це пише НЗ з посиланням на ТСН.

За словами археологині Варвари Бусової, ця дитина спочатку вважалася чоловіком, тому що з нею були виявлені предмети, які зазвичай приписуються чоловікам: сокира, лук, стріли. Але ДНК дитини показала, що останки насправді були жіночими. 

Це означає, що ми можемо з певною ймовірністю сказати, що [скіфські] дівчата також брали участь в мисливських або військових походах.

Дівчина-воїн була похована в сучасній сибірській республіці Тува з сокирою, березовим луком і сагайдаком з десятьма стрілами. За словами провідного автора дослідження Марини Кілуновської, ця молода “амазонка” ще не досягла віку 14 років. Дівчина була одягнена в довгу шубу, сорочку, штани або спідницю.

Використовуючи сканувальний електронний мікроскоп, дослідники виявили, що її пальто складалося з клаптиків шкури від гризуна, ймовірно із тушканчиків.

За словами Бусової, дослідницька група тепер хотіла б отримати більш точні дані про датування останків дівчини-воїна, дослідити склад металевих могильних предметів і зайнятися відновленням і збереженням знайденого.

В кінці минулого року також було виявлено рештки двох жінок, які вважалися кочівниками-скіфами, що жили приблизно 2500 років тому (4 століття до н.е.). За даними дослідників, вони були поховані у нині західному російському селі Дівиця з частинами кінського спорядження і зброєю, включаючи залізні ножі і 30 наконечників стріл.

Вони були знайдені в кургані з двома іншими жінками – одна була у віці від 40-50 років, яка носила золотий головний убір з декоративними рослинними орнаментами. Інша, у віці 30-35 років, була похована поруч з двома списами і розташована так, ніби вона їхала верхи.

За словами дослідників, за останнє десятиліття експедиція виявила приблизно 11 поховань молодих озброєних жінок. Для них були заповнені окремі кургани, і для них були здійснені всі обряди, які зазвичай відбувалися для чоловіків.