Ольга Кобилянська: маловідомі грані особистості

0
275

Ольга Кобилянська — відома письменниця, представниця модернізму, борчиня за права жінок, що зналася на філософії та гастрокультурі. Вона була людиною прогресивних поглядів і дещо випереджала свій час. Її героїні вирізняються інтелігентністю, емансипованістю та нескінченними пошуками ідеалу. Сьогодні розкриваємо маловідомі грані цієї сміливої жінки.

СУВОРИЙ БАТЬКО

Народилася Ольга Кобилянська в містечку Гура-Гумора на Південній Буковині 27 листопада 1863 року. Її мати — наполовину німкеня, яка прийняла греко-католицьку віру з пошани до чоловіка. Батько — дрібний урядовець, шляхетського роду, з Наддніпрянщини. Ольга була четвертою з семи дітей в родині. Сім’я жила в скруті. Навіть кілька крейцерів на листи приходилось просити зі скандалами.

Мати старалася навчити доньок хороших манер, вміння підтримати розмову, триматися в товаристві. Батько ж гадав, що його обов’язок — дати добру освіту хлопцям, а дівчата самі заміж повиходять. Тому Кобилянська мала лише початкову освіту, закінчила так звану нормальну школу в Кимпулунзі. І протягом усього життя займалася самоосвітою.

ЛЮДИНА ВСЕБІЧНИХ ІНТЕРЕСІВ

Читання, малювання, музика, театр, верхова їзда — і це ще не повний перелік захоплень Кобилянської. Читання для неї було і хобі, і потребою, так вона пізнавала світ. Малювала Ольга з меркантильних причин, щоб потайки продати роботи і купити кукурудзи для голубів. Театр письменниця любила, бо хотіла стати акторкою, аби мандрувати та заробляти власні кошти. Якось у неї виникла ідея податися до театру товариства “Руська бесіда”. Її навіть запросили на проби, за умови, що буде дозвіл батьків. Та Ольга навіть не уявляла, як розкаже про це батькам і якою буде реакція. Тому розпрощалася зі своєю мрією стати акторкою. Згодом Кобилянська стала кіноманкою. Дивилася фільм тричі: вперше — для загального ознайомлення, вдруге — придивитися до гри акторів, а втретє — стежити за конкретним актором.

Ольга Кобилянська

Ольга Кобилянська

В 35 БУЛА ВІДОМОЮ В ЄВРОПІ

Першими літературними пробами юної Кобилянської були вірші, казки, легенди, написані німецькою мовою. У 17 вона пише першу автобіографічну повість — “Гортенза, або Нарис із життя однієї дівчини”, теж німецькою. Тоді вона ще не мала ані власного стилю, ані чіткої мети. Писати українською дівчина почала після знайомства з дочкою лікаря Софією Окуневською. Саме Софія переконала Ольгу, що та повинна творити для вітчизняної публіки, навчила фонетики та надарувала українських книжок. Згодом її творчість високо оцінять і Іван Франко, і Леся Українка.

У 35 її ім’я було вже добре відоме в Європі та Буковині, хоч вона й жила на краю Австро-Угорської імперії. Твори Кобилянської видавали та перекладали німецькою, чеською, польською. Вона здобула стипендію з Відня за свою літературну діяльність і часто відвідувала тодішню столицю.

ПОДРУГА ЛЕСЯ УКРАЇНКА

У Ольги Кобилянської було чимало друзів. Та дружба з Лесею Українкою була особливою, сповненою підтримки, належної довіри і розуміння. За життя вони бачилися всього тричі, а товаришували — 14 років. Єдине спільне фото літераторок зроблене в Чернівцях, в 1901 році. Одну фотографію Леся зберігатиме на своєму робочому столі, а іншу Ольга триматиме в альбомі.Леся Українка та Ольга Кобилянська

Леся Українка та Ольга Кобилянська

Вони були споріднені духом, захоплювались одна одною, обоє цікавилися музикою, фольклором та етнографією. Їхня дружба протікала в численних переписках. І до сьогодні збереглися листи Лесі Українки до Ольги Кобилянської й лише один лист Ольги до Лесі.

САМА ОСВІДЧИЛАСЯ

У 1919 Ольга Кобилянська пише заповіт: “Будьте здорові і згадуйте мене. Я ніколи не була щаслива. Найкращі хвилини були в мене, коли я писала і закінчувала мої твори. До так званої “слави” була я в глибині душі холодна. Любила я мої мрії, гори, зірками засіяне небо, іноді — рівнини, осінь і свого Небесного суддю. Всіх тих небагатьох чоловіків, яких я любила, я пізніше зневажала, за виключенням Сріблянського і одного лікаря з Наугайма… Все інше було некультурне і зневажливе”…

Осип Маковей помер у 1925 році. У день його похорону Кобилянська блукала в горах і плакала. Ці стосунки тривали десять років і закінчились нічим. Вона йому освідчилась, а він злякався. Для Маковея то була просто літературна дружба, а Кобилянська вмирала від любові. І він одружився з іншою.

ПРО ДІТЕЙ

У своєму щоденнику Кобилянська розмірковувала про сім’ю та виховання дітей. Але в житті все склалося інакше. Вона не вийшла заміж, проте мала названу дочку Олену. Олена була позашлюбною дочкою брата Кобилянської, Олександра, яку письменниця офіційно удочерила. У них були справжні взаємини доньки й матері. Ольга була наставницею для Олени і всіляко турбувалася про неї.

ОСОБИСТІ ФІНАНСИ

Ольга Кобилянська заробляла власними творами, але не стільки, щоб вистачало на життя. Вона розділяла тезу Лесі Українки, що письменник — це людина, якій треба одягатися, відпочивати, мати свої гроші. Кобилянська успадкувала і гроші, і майно від своїх батьків. Вона була основною спадкоємицею, оскільки жила з батьками й допомагала їм по господарству. А свій власний будинок в Чернівцях письменниця придбала за гонорар — 9 томів творів, які видали у Харкові з 1927 по 1929 роки. В цьому будинку нині працює музей Ольги Кобилянської.

ЗАВЕРШУВАТИ КОЖЕН ВЕЧІР КНИГОЮ

Життєве кредо письменниці: “Кожний вечір закінчуйте книгою”. Навіть коли Ольга була немічною і паралізованою, вона все одно дотримувалася цього правила. Їй тоді читала донька Олена.

Джерело