10 біблійних віршів, що допоможуть подолати зневіру

0
100

Наш внутрішній стан можна порівняти з погодою, яка постійно змінюється.

Одного дня ви прокидаєтеся, і бачите, як крізь ваше вікно ллється світло; пташки співають радісних пісень; блакитне небо та ніжний вітерець зворушують ваше серце, і на кожному обличчі сяє переможна усмішка. Все це здається вам порталом на Небо.

Але наступного дня вас очікує сірий дощовий ранок. Сонце повністю сховалося за хмарами. Здається, що холодне зимове повітря пронизує вас до самих кісток. Сірі, темні, зловісні хмари нависають над головою, готові огорнути і поглинути вас. Коли ви переходите вулицю, ви чуєте гучний сигнал автомобіля, а водій високо піднімає кулак, доносячи до вас свої почуття. Всі квапляться у своїх повсякденних справах, не помічаючи вашого існування. Усе довкола сіре, сумне, холодне, грубе й жорстоке, сумне й спустошене. Життя здається пусткою, і ви почуваєтеся так, ніби занурилися у густий туман. Бути людиною означає постійно зазнавати як розради, так і спустошення. Один із найяскравіших виявів спустошення — це спокуса піддатися зневірі. Святий Ігнатій Лойола у своїх «Духовних вправах» так описує стан спустошення:

«Спустошенням називаємо все протилежне втісі, приміром, затьмарення душі, душевне сум’яття, потяг до речей низьких та земних, занепокоєння з приводу різних тривог та спокус; все це схиляє до зневіри, браку надії і любові. Людина відтак стає бездіяльною, байдужою та сумною, відчуваючи відокремленість від свого Творця і Господа. Бо як втіха є протилежністю спустошення, так і думки, породжені втіхою, протилежні думкам, до яких спонукає спустошення».

Ось десять підбадьорливих біблійних уривків, у які ми запрошуємо вас зануритися, особливо коли вам здається, ніби довкола вас опускаються хмари, в обличчя б’є дощ, і ви немов перебуваєте у довгому, темному і вогкому тунелі, звідки немає виходу! 

Не забувайте: з Божою допомогою можна втекти від самотності, смутку і безнадійних ситуацій. Нехай Слово Боже буде вашим світлом, підтримкою, силою і опорою.

1.Псалом Доброго Пастиря (Пс 23)

Спокійно та з молитовним натхненням прочитайте чи не найвідоміший псалом Святого Письма, один, два, чи скільки вам завгодно разів, повторюючи: «Господь — мій пастир: Нічого мені не бракуватиме…». Ви побачите, як Господь осяє своїм світлом вашу темряву.   2.«Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт 28, 20)

Це були останні слова Господа Ісуса на землі перед тим, як Він вознісся на небо, щоб сісти праворуч Бога Отця. Переживаючи зневіру, ми часто почуваємося самотньо; так, ніби у нас нікого немає. Це не так! Господь обіцяв бути з нами завжди, аж до кінця світу.  

3.«Не бійся, тільки віруй» (Лк 8, 50);

«Не бійтесь!» (Лк 12, 7) Знову і знову Ісус нагадує апостолам (і нам) не боятися, а радше довіряти Йому. На додаток до цих втішних слів Ісуса є слова, які Ісус звелів святій Фаустині написати на образі Божого Милосердя: «Ісусе, я довіряю Тобі». Нехай Господь прожене всі ваші страхи, якщо ви повністю довіритеся Його любові, присутності та дружбі.  

4.«Прийдіть до Мене всі втомлені й обтяжені…» (Мт 11, 28-30)

«Прийдіть до Мене всі втомлені й обтяжені, і Я облегшу вас. Візьміть ярмо Моє на себе й навчіться від Мене, бо Я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим. Ярмо бо Моє любе й тягар Мій легкий». З молитвою повторюйте ці слова, і тягар ваших скорбот, тяжкість вашого хреста, темрява вашого смутку і спустошення розвіються, як хмара у сонячному світлі.  

5.«Коли Бог за нас, хто проти нас?» (Рим 8, 31)

Ці слова мають силу полегшувати найважчі хрести з тієї простої причини, що ми знаємо: Господь все контролює, і Він може зробити все, чого забажає. Але все, що робить Господь, завжди робиться для нашого блага, для нашого духовного прогресу та для спасіння нашої безсмертної душі.  

6.«Нічого бо немає неможливого в Бога» (Лк 1, 37)

З цими словами Архангел Гавриїл звернувся до Пречистої Діви Марії, маючи на увазі зачаття Ісуса в Її утробі. Поринаючи у щільну хмару спустошення, ми почуваємося так, наче заблукали і ніщо вже не може врятувати нас від цього жахливого внутрішнього стану. Але насправді все навпаки! Слово Боже нагадує нам, що для Бога немає абсолютно нічого неможливого. Він може зрушити найвищі гори нашої зневіри та спустошення за частку секунди, якщо ми довіримося Йому.  

7.«Усяку журбу вашу покладіть на Нього, бо Він піклується про вас» (1Пт 5, 7)

Ці кілька слів дарують нам безмежну розраду й силу. Господь наказує нам звільнитися від тягаря зневіри, який обтяжує нас. Віддайте все Господу Ісусу, і Він розв’яже найзаплутаніші та найскладніші сценарії.  

8.«Послав Мене […] звіщати полоненим визволення» (Іс 61, 1/Лк 4, 18)

У своїй ранній проповіді Ісус цитує уривок із пророка Ісаї, де сказано: «Дух Господа Бога на мені, бо Господь мене помазав. Він послав мене, щоб принести благу вість убогим, лікувати скрушених серцем, проголосити невольникам свободу, ув’язненим відкрити очі».  У стані спустошення та знеохочення ми можемо відчувати себе зв’язаними, скутими, ніби справжні раби свого стану внутрішньої темряви. Ісус — Спаситель, Відкупитель і Визволитель — прийшов, щоб розтрощити і знищити наше внутрішнє рабство. Ми можемо навіть молитися: «Господи, звільни мене; Господи, визволи мене; Господи, розірви узи, що поневолюють мене!»  

9.«Не журіться, отже, завтрішнім днем» (Мт 6, 34)

«Отож не турбуйтеся, промовлявши: Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося? Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне. Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться» (Мт 6, 31-33). Значна частина нашого спустошення та знеохочення походить від браку довіри до Бога та марних і непотрібних хвилювань. Ці заспокійливі, втішні та викличні слова Ісуса можуть повернути вас на правильний шлях довіри до Його люблячого Божественного Провидіння у вашому житті.  

10.«Радуйся, Маріє, благоді повна, Господь з тобою!» (Лк 1, 28)

«Радуйся, Маріє», — слова, які походять від архангела Гавриїла, — можуть виявитися найсильнішими серед темних ночей, похмурих тунелів та внутрішніх штормів, що їх ми всі відчуваємо. Моліться «Радуйся, Маріє» повільно, з довірою та впевненістю. Марія, яка справді є «нашим життям, нашою солодкістю і нашою надією», поспішить нам на допомогу і приведе нас до Пресвятого Серця Ісуса, нашого справжнього притулку в усіх скорботах, стражданнях і у найглибшому занепаді.

Переживаючи часи спустошення та зневіри, ви можете переконатися, що тихе, мирне, довірливе та молитовне читання цих біблійних уривків розвіє щільні хмари у вашому серці, щоб ви побачили сонячне світло та відчули тепло безмежної Божої любові і ніжних обіймів Марії!

Джерело