Рецепт щасливого життя у 7 порадах

0
57

Забігана, перевтомлена, вся у стресі — ось якою часто є людина наших днів. Але і для неї є рецепт, щоби почувалася щасливою! Він складений з порад о. Кшиштофа Ґживоча.

Отець Кшиштоф Ґживоч — доктор теології духовності, популярний духовний керівник, викладач, цінований реколекціоніст, а також екзорцист і терапевт, автор численних публікацій. Він прожив коротке життя (1962-2017), але встиг зробити дуже багато. Ось його рецепт для щасливого життя:  

1.Довіряйте своїм хорошим думкам

Життя повного і щасливого — без довіри немає. Довіра приносить плоди у трьох напрямках: щодо Бога, іншої людини та світу, і щодо себе самого. Де немає довіри, там ми втрачаємо орієнтир. Якщо немає довіри — я не знаю, що таке добро. Інколи ми повинні дуже глибоко довіряти собі, щоб не згубитися в цьому світі. У нас є обов’язок довіряти своєму нутру.

2.Черпайте з того, що відчуваєте

Є прекрасний текст австрійського поета Райнера Марії Рільке — збірка 10 листів під назвою «Листи до молодого поета». Молодий поет просив Рільке оцінити його вірші. Постало прекрасне листування між ними. Вся ця збірка ґрунтується, власне кажучи, на одному: «Довіртеся собі. Увійдіть у світ вашого дитинства, почуттів, повірте тому, що маєте в собі». Навіть у найбільш травматичних випробуваннях криється якесь добро, багатство, яке може посприяти зростанню моєї чутливості, розуміння іншої людини, співчуття, мудрості.

3.Живіть просто

Щаслива людина спроможна відмовитися від багатьох другорядних речей, щоб мати час на виконання важливого. Ми не можемо мати все. Про це легко забути у світі, в якому нині живемо, де все поруч, тільки руку простягни. А хто хоче мати все — зрештою не матиме нічого. Є такі справи, яких я не можу занедбувати, і речі другорядні, від яких можна відмовитися, такі як новий телевізор чи похід в Альпи. Маймо відвагу жити тим, що в житті суттєве.  

4.Не підтримуйте стресу

Коли о. Кшиштоф запитав відомого професора, гуманіста, філософа і психіатра Клауса Дернера, який чинник найбільше шкодить нашій особистості, любові, зв’язкам, найбільше нищить і ослаблює людську психіку, — той без вагань відповів: стрес і надмірний поспіх. Ця відповідь стала основою для порад о. Кшиштофа для реколекціоністів. Наше життя, наче музика, має свій ритм.  

5.Майте відвагу смакувати буття

Сучасна тенденція — жити занадто швидко. Це призводить до того, що ми не смакуємо життя, — а це викликає загальну «незручність» життя, його «нестравність». Для цього є дві причини. Перша та, що суспільство нас примушує. А друга причина, на жаль, — та, що ми самі собі цей стрес підтримуємо. Це наше тонке алібі для того, щоб не смакувати життя, щоб підсичувати нашу недовірливість до нього. Це чудове алібі, щоб не зустрічатися з людьми, не дивитися їм в очі, не смакувати зустрічей з ними, виправдовуючись браком часу і забіганістю. Але ж ми над усе прагнемо, щоб те, що ми споживаємо, нам смакувало і нас насичувало!  

6.Не турбуйтеся про все забагато

Відвідуючи пенсіонерів у домі соціальної опіки, о. Ґживоч запитав одну з жінок: «Пані Яніно, скажіть мені, які Ваші роздуми зараз, наприкінці життя?» На що почув: «У мене було прекрасне життя, але про одне я зараз шкодую. Що я забагато турбувалася про все підряд. Скільки ж чудових світанків я не побачила!» Прокидаючись уранці та плануючи собі новий день, чи не варто би нам згадати слова цієї жінки?  

7.Допомагайте іншим зростати

Зростати ми можемо тільки у стосунках з іншою людиною. Я зростатиму і дозріватиму біля тебе, а ти — біля мене. Я потребую іншої людини, бо при ній можу побачити, хто я такий, можу пізнати правду про себе. Людина зріла — це така людина, яка знає, як сильно вона незріла, — і бере відповідальність за це. Найпростіші жести любові: одне слово, одна молитва, один потиск руки з любов’ю, один теплий погляд, один вечір, проведений з дитиною — мають величезну, незрівнянну міць.

Джерело