Знайдено тисячі викрадених творів мистецтва, зокрема, релігійних

0
40

Слідчі з усього світу в межах акції, скерованої проти нелегальної торгівлі культурними цінностями, конфіскували тисячі викрадених творів мистецтва і стародавніх монет. Про це інформує CREDO.

У межах європейської операції за кодовою назвою «Pandora VII» з ініціативи Інтерполу та Європолу заарештовано 60 підозрюваних — повідомило керівництво Європолу в Гаазі.

Згідно зі звітом, спеціальний відділ італійських карабінерів розшукав 77 книжок, викрадених зі стародавньої монастирської бібліотеки. Цивільна гвардія в Севільї (Іспанія) знайшла римське мармурове погруддя, яке зображає, імовірно, Салонію Матідію (до 64-119 рр.), племінницю імператора Траяна.

У Португалії поліція конфіскувала 48 скульптур та інших релігійних артефактів, які зникли під час серії крадіжок із португальських храмів у 1992-2003 рр. Під час обшуку будинку в Греції виявили нелегально придбані ікони та літургійні предмети. Польські чиновники вилучили 3073 стародавні монети, які продавали на інтернет-платформі. Румунські слідчі конфіскували ще 117 дакських і римських монет із пограбованих розкопок. 30 викрадених творів мистецтва знайдено в Австрії.

Операцію «Пандора» вперше провели 2016 р.; з того часу її повторюють щороку. Ця акція скерована на боротьбу з крадіжками та нелегальною торгівлею культурними цінностями, зокрема, проти торгівлі пам’ятками в інтернеті. Оперативна фаза акції відбулася у вересні 2022 р. в 14 країнах. За інформацією Європолу, 130 розслідувань іще тривають.