Українські ікони з’явились на ватиканських поштових марках та конвертах

0
39

У залі Релігійного Товариства «Свята Софія» відбулась презентація пасхального набору поштово-філателістичної служби Ватикану «Великдень 2023» із зображенням українських ікон.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Марки з українськими іконами з’явились завдяки поштовій службі Апостольської Столиці та релігійному товариству «Свята Софія» (президент — о. Марко-Ярослав Семеген) й благодійній фундації «Андрей» (голова — доктор Михайло Перун).

В пасхальному виданні — на марці, конверті та самій обкладинці є зображення ікон двох поколінь іконопису. Майстрами стали Голова Української спілки іконописців п. Роман Василик та молода іконописиця п. Наталя Чубак.

Обидві ікони відтворюють події зі Святого Письма, а саме з Євангелія від Йоана. Одна — момент зустрічі Ісуса з учнями на березі Тиверіадського моря, а інша із назвою «Паси ягнята мої» зображає розмову Христа з Симоном Петром.

На презентацію видання завітало чимало гостей, серед яких Апостольський екзарх для українців католиків візантійського обряду в Італії єпископ Діонісій Ляхович, протосинкел о. д-р Теодосій Грень ЧСВВ, Генеральний директор фундації «Мігрантес» монсеньйор Пʼєр-Паоло Ферілоко, Надзвичайний і повноважний посол України у Ватикані Андрій Юраш, отці Чину Святого Василія Великого на чолі з Генеральним вікарієм о. Іллею Броновським, п. Юрій Тиховліс — працівник Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, монашество, семінаристи та вірні прокатедрального собору Святої Софії.

Пояснюючи важливість цього видання для українців, президент релігійного товариства о. Марко-Ярослав зазначив, що це вагомий знак уваги Апостольської Столиці до проблематики України крізь призму мистецтва, адже вперше за десятиліття українські ікони використали для оформлення офіційного видання поштового набору Ватиканської пошти.