Твори сакрального мистецтва прикарпатських митців

0
74

Нещодавно в Меморіальному комплексі «Демянів Лаз», що поблизу Івано-Франківська, у приміщенні каплиці-дзвінниці відкрито й посвячено виставку картин сакрального мистецтва – творів живопису молодих прикарпатських митців.

У час війни, коли кожен українець робить усе для перемоги над ворогом, молоді митці з ініціативи художника Олега Надольського згуртувались і представили на виставці свої художні полотна.

Серед картин – роботи Надії Драгули «Дівчинка в церкві. Великодній день», Василя Винника «На Великдень біля церкви», Марії Князевич «Великоднє застілля», Юрія- Андрія Миклащука «Страсті ІНЦІ», Зіновія Матиящука «Ранами Його ми вилікувалися» та дві картини організатора виставки, художника Олега Надольського – «Спомин Христа» і «Церква Преображення Господнього».

Цікаво, що серед художників – випускники та студенти Прикарпатського навчально-наукового інституту мистецтв, вчителі образотворчого мистецтва ліцеїв.

Наймолодшою учасницею виставки є Марійка Князевич, учениця 11 класу Порогівського ліцею Солотвинської ОТГ, яка мріє малювати й навчатися в університеті Короля Данила за спеціальністю «Архітектура та містобудування». Свою роботу на виставці презентував і вчитель образотворчого мистецтва цього ж ліцею Василь Винник.

Надія Драгула, сімнадцятирічна студентка I-го курсу Інституту мистецтв, малює ще змалечку. Як розповідає юна художниця, поштовхом для створення картини «Дівчинка в церкві. Великодній день» стали спогади про дитинство, коли вона з батьками та з дідусем і бабусею ходили до церкви і їй цікаво було дивитися на ікони та розпитувати старших про них. На картині, представленій на виставці, зображена дівчинка у церкві в українській хустині – оберіг, який передали її матері від прабабусі.

Молодий художник Юрій-Андрій Миклащук народився високо у Карпатських горах на Гуцульщині. Будучи дитиною, часто малював, але до справжнього живопису дійшов пізніше. Як розповідає пан Юрій, коли він малює, то це швидше Благословення, що сходить згори і допомагає. Картина «Страсті ІНЦІ», що представлена на виставці, була написана художником в час Великого посту.

Юний митець Зіновій Матиящук родом із села Липівка Тисменицького району. Любов до мистецтва у нього з дитинства. Коли спостерігав, як малював батько, пробував і сам малювати. Після смерті батька поставив собі за мету: стати відомим художником. Після закінчення училища ВХПУ №3 за спеціальністю «Різьбяр по дереву» поступив у ПНУ інститут мистецтв, де зараз навчається на магістратурі. Щодо картини «Ранами Його ми вилікувалися», яка представлена на виставці, то автор вклав у неї весь біль війни, кровопролиття, власну боротьбу з депресією. Художник щиро вірить, що картини мають властивість лікувати душу глядача, отож автор старався передати Божу любов до людей, жертовність та покірність.

Оригінальними й символічними є картини організатора виставки Олега Надольського «Спомин Христа» та «Церква Преображення Господнього».

І не випадково, що саме тут, у Дем’яновому Лазі, презентовано виставку творів сакрального мистецтва, бо, як колись розіп’яли Христа на Голгофі, так і тут, у Дем’яновім Лазі, було вбито й закатовано цвіт нашої Галицької землі.

На відкритті виставки були присутні учні Угринівського ліцею. Окрасою презентації став виступ юної співачки, учениці 10 класу Угринівського ліцею Адріани Коритан.

Виставка триватиме до 4 червня. Всі охочі мають можливість придбати картини, а виручені від продажу картин кошти будуть направлені на потреби ЗСУ.

 Разом – до перемоги !

 Лілія ПИЦКО,

 старший науковий співробітник МК «Дем’янів Лаз».