Глава УГКЦ: Лихе око російського загарбника — справжня причина біди, яка виходить із росії на весь світ

0
28

Сьогодні російський злочинець приходить до України, щоб або вбивати, або бути вбитим. Яким лихим оком нині ті, що напали на нашу державу, дивляться на неї і світ.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді у 3-тю неділю після Зіслання Святого Духа, пише Департамент інформації УГКЦ.

Предстоятель передовсім звернув увагу на те, що євангелист Матей проводить цікаву паралель між постаттю Мойсея, який на горі отримав від Бога Заповіді, та Ісусом Христом, якого показує як нового Мойсея, — того, хто перевершує за своїм змістом те слово, що його тоді Мойсей зніс людям із гори. Мойсей був посередником між Богом і людьми, а Христос є Богом, що зійшов із небес, Сином Божим, який приніс людям світло Божої істини.

Почувши Боже слово про світло в момент проголошення Нагірної проповіді Ісуса Христа, ми розуміємо, що сяйво Божого обличчя було немовби моментом, коли із джерела, яким є Бог, виходить всяке добро для людини і цілого світу.

Цитуючи Івана Богослова, Предстоятель розповів, що для людини Бог — це джерело всякого блага і життя: «Світло завжди має мати джерело, з якого виходить його промінь. І ось Бог є вічним джерелом усякого добра, яке спливає на світ, джерелом навіть вічних несотворених благ — вічного світла відносно людини».

«Той, хто перебуває у світлі, хто носить у собі те Боже світло, хто має доступ до джерела світла, відчуває себе певніше за птиць небесних, яких Бог годує, відчуває себе повним краси більше від тих лілей, яких Бог зодягає, — наголосив проповідник. — Лише той, хто має у собі світло Божого благословення, світлим оком дивиться на все довкола, а те світло робить зсередини світлим її око, лише та людина, яка має доступ до джерела життя, може тим життям ділитися, може давати всяке благо всім, хто довкола неї. Лише людина зі світлим оком, як Адам у раю, який дивився на всі блага, які Господь Бог йому подарував, може бути людиною, що будує, відновлює, світить своїм життям, даруючи його іншим».

Глава Церкви розповів, що Євангеліє чітко пояснює, що Бог сотворив людину адресатом своєї любові, а апостол Павло нагадує, що Він виявляє до нас свою любов у смерті Ісуса Христа за нас, грішників.

«Христос помер за нас, коли ми були Божими ворогами, коли перебували в темряві, — у темряві гріха. Ми стали метою Божої любові, а не засобом для чогось іншого. Бог любить людину задля неї самої, виливає на неї своє світло, свою любов. І лише в тому світлі Божої любові людина може мати світле і любляче око, яким споглядає Бога та Його творіння», — зазначив він.

Блаженніший Святослав ствердив, що в сучасному світі, який часто називають суспільством споживачів, на жаль, гасне людське око, прагнучи якомога більше взяти і якомога менше дати.

«Людина, яка живе сьогодні в культурі хижацького споживання, є руйнівником Божого творіння і самої себе. Людина, що не вміє нічого дати, — це людина, яка сама живе в темряві й поширює темряву довкола себе. Ця темрява, про яку чуємо сьогодні у Євангелії, темрява втрати Бога як джерела власного існування, навіює людині страх, що доступ до базових засобів, потрібних для життя, швидко мине. Як часто ми чуємо слова: „Лови момент, бо завтра не буде!“. Людині з лихим оком завжди всього буде мало і те, що вона має, ніколи не задовольнить її», — зазначив проповідник.

А коли людина втрачає Боже світло, доступ до джерела життя і віру в Бога, тоді все перевертається з ніг на голову… Тому й каже нині Христос: «Шукайте перше Царства Божого і Його справедливості». Тобто, як пояснив Предстоятель, шукайте перше Бога, як джерела всякого добра, справедливості, миру і всього того, що потребуєте, аби життя у вас було вповні.

Глава УГКЦ звернув увагу, що сьогодні в Україні ми бачимо лихе око російського злочинця, який приходить на нашу землю, щоби грабувати і вбивати: «Всюди, де ступила нога російського окупанта, все руйнується, нищиться, занурюється у темряву. Сам окупант відчуває, що він, як носій темряви, нікому не потрібен. Командири не вважають підлеглих за людей і не шанують їхнього життя. Відтак ті відчувають, що їхня зброя може бути ціннішою для російської влади, ніж життя солдата, якому її дають».

Саме темне око російського окупанта, на переконання Блаженнішого Святослава, спричинило російську агресію проти України, а тому причин цієї війни не треба шукати деінде.

«Багато хто з темних політиків думає, яка ж причина цієї війни: Може, хтось спровокував? Може, задовольнити агресора коштом України? Може, Україна чи світ не пошанували „інтересів їхньої безпеки“? — зауважив Глава УГКЦ і додав: — Ми можемо запитати себе: „Коли той злодій із лихим оком почуватиметься в безпеці“? Сьогодні Боже слово нам відповідає: Ніколи! Тому, хто живе в темряві споживацької хтивості, ніщо і ніколи не дасть відчуття власної безпеки: ні міжнародне право, ні навіть власна здатність боронитися. Він почуватиметься в безпеці лише тоді, коли матиме можливість безконечно нищити й визискувати світ! Він дивиться на світ лихим оком і, будучи лихим, є сам у собі лихом для людства!».

«Справжня причина цієї біди, яка сьогодні виходить з росії на весь світ, — це лихе око російського загарбника, око людини, око народу, який занурився у темряву, який хоче жити ціною життя інших, ціною майна інших — бути багатими, ціною приниження гідності інших — відчувати себе великими, гідними і достойними. „А коли око твоє лихе, — все твоє тіло буде у темряві“, — каже Господь. Ми бачимо нині, як ті Божі слова з усією ясністю сповняються на наших очах», — наголосив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ зазначив, що тільки маючи світле око любові й дивлячись ним на світ, можемо перемогти цю темряву, яку ворог приносить на нашу землю. Лише маючи світле око, зможемо відстояти і відбудувати нашу Батьківщину, без страху даруючи Богові та ближньому самих себе! І тоді Перемога України означатиме для нас перемогу світла над темрявою, перемогу простору щедрості й життя над простором страху і смерті.