Косимо, молимося, допомагаємо…

0
34

Учасники спільноти «Українська молодь — Христові», що діє при храмі Успіння Пресвятої Богородиці (село Ворона, Коломийська єпархія УГКЦ), допомагають потребуючим господарювати.

Про доброчинну акцію у соцмережах розповів парох храму, отець Юрій Боєчко. Він дякував молоді за активну християнську позицію та конкретні справи милосердя.

Під час телефонної розмови душпастир одразу переадресував мої запитання безпосередньо до молодих добродіїв та добродійок, і зокрема до їхньої керівниці, пані Руслани Кондрат, катехитки та сільської активістки.  «Наші доброчинні акції розпочалися у 2018-му році. Тоді ми відвідували самотніх, старих людей, багатодітні родини та осіб з інвалідністю, які проживають у  нашому селі, — розповідає пані Кондрат. — У 2019-му, на  свято Миколая, ми також відвідували потребуючих. Цього року ми відвідували цих людей з вертепом, бо у нас є чудовий театралізований вертеп. Після виступу давали їм подарунки».

Руслана Кондрат, окрім того, що катехизує дітей та молодь при храмі, є соціальною працівницею, обслуговує семеро людей. Жінка добре знає потребуючих у селі та їхні найбільші проблеми. «На одному із катехитичних занять із молоддю ми обговорювали справи милосердя та допомогу ближньому, — продовжує пані Кондрат. — Хлопці та дівчата одразу почали казати, що вони хочуть допомагати односельцям конкретними справами, такими, щоб вони були відчутні і потрібні».

Пані катехитка запропонувала молоді піти покосити траву на городах односельців. 9 молодих людей  віком  13-14 років взяли бензокосарку та пішли працювати. Бензином допомогла сільська влада. Долучився до активістів і хлопець, який не входить у християнську спільноту, але радо хотів допомогти.

Робота тривала з 09.00 і аж до 15.30. Добродії пішли косити на город 84-річної Олени Голендей. Жінка живе самотньо, у віддаленому кутку села, який називають Червона гора. Всі її рідні, на жаль, померли. Під час роботи хлопці й дівчата дізналися, що 26 липня поважній пані буде 85 років. У цей час при храмі якраз буде проходити літній табір для дітей та молоді. І активісти вирішили, що вони візьмуть подарунки, спечуть торт та підуть привітати поважну жительку Ворони. Далі молоді люди пішли до самотньої жінки та чоловіка з інвалідністю, який має поганий зір. Відвідали й допомогли бабусі, яка опікується 4-ма дітьми.

Доброчинність благословляє отець Юрій Боєчко. Він завжди допомагає молоді, підтримує усі її добрі починання. З його ініціативи в селі є допомога від Карітасу. Є продуктові та гігієнічні набори для потребуючих.  Перед війною у селі була каса взаємодопомоги, куди кожен охочий міг дати свою добровільну пожертву для хворих діток. А згодом ці кошти спрямовували на покупку подарунків на їхні дні народження. Із початком війни каса наразі не діє, бо вся допомога йде до наших хоробрих Вояків. Однак, хворих діток будуть відвідувати ініціативні молоді парафіяни храму Успіння Пресвятої Богородиці, Восени молодь планує допомогти потребуючим зібрати урожай на городах.

За словами Руслани Кондрат, ці не настільки важкі, але такі потрібні в селі добрі справи — дуже промовисті. Бо  говорити  багато красивих і добрих слів, звісно, просто і легко. Так само просто і легко казати, які ми побожні і чудові християни. А от встати з дивану, відірватися від гаджетів чи полишити особисті справи, піти, і зробити хоча б щось дрібне, але для багатьох потребуючих важливе, не всім до снаги. Не в розумінні фізичному, а радше — моральному. Але це не про активну молодь з Ворони, бо вони — супер молодці!

Сабіна РУЖИЦЬКА.