Боротьба з артеріальною гіпертензією: від діагностики до доступних ліків

0
75

Серцево-судинні захворювання, в тому числі й артеріальна гіпертензія (АГ), у всьому світі є провідною причиною інвалідизації та смертності дорослого населення. За останніми даними, близько 25% населення планети страждає від високого артеріального тиску. 

Що таке артеріальна гіпертензія та які причини її виникнення?
Артеріальна гіпертензія, або гіпертонічна хвороба це стан організму, що проявляється стійким підвищенням систолічного артеріального тиску понад 140 мм рт. ст. та/або діастолічного артеріального тиску понад 90 мм рт. ст. На жаль, у 90- 95% випадків причина АГ залишається невстановленою (тобто, мова йде про есенціальну АГ), в інших 5-10% причиною підвищення АТ є ендокринологічні та неврологічні захворювання, хвороби нирок, синдром обструктивного апное сну (СОАС), коарктація аорти, прийом деяких ліків тощо (це називається вторинною АГ). Безумовно, оскільки артеріальна гіпертензія є хворобою цивілізації, спровокувати її можуть часті стреси, психоемоційне перевантаження, малорухливий спосіб життя, куріння, алкоголь, неправильне харчування зі зловживанням кухонної солі, надмірна вага тощо.

Наскільки гіпертонічна хвороба поширена серед українців?

Сучасні реалії такі, що практично кожен третій дорослий українець хворіє на артеріальну гіпертензію, до того ж ця статистика справедлива як для нашої країни, так і для світу. Багато людей не зважають на високі цифри артеріального тиску, адже бояться тривалого лікування чи то стверджують, що і так добре себе почувають. Та чи так це насправді? Навіть безсимптомна артеріальна гіпертензія несе за собою високі ризики розвитку інсульту, інфаркту міокарда, серцевої та ниркової недостатності, порушення чи навіть втрати зору. Останнім часом спостерігається тенденція до зростання частоти АГ серед людей молодого віку, ба навіть дітей, що пов’язано з поширенням малорухливого способу життя, нездорового харчування, надмірної маси тіла та шкідливих звичок. Крім того, часто хвороба тривало залишається не виявленою, оскільки більшість людей не зважають на проблему підвищеного артеріального тиску в молодому віці.


То як боротися з артеріальною гіпертензією?
Річ у тім, що у такій ситуації дуже важлива взаємодія лікаря та пацієнта. Потрібно усвідомлювати, що проблема високого артеріального тиску не вирішується одним візитом до сімейного лікаря чи кардіолога. Важлива готовність пацієнта виконувати рекомендації спеціаліста, сумлінність та схильність до лікування. Будь-яке лікування складається з двох великих частин: модифікація способу життя та медикаментозне лікування. Лікар обговорює з пацієнтом руховий режим, які види спорту обирати, що змінити у харчуванні, як скоригувати вагу та налагодити сон. Водночас розглядає потребу в антигіпертензивному лікуванні, яке в більшості випадків зводиться до прийому однієї таблетки вранці. Тому так, краще знати про наявність у себе АГ та вчасно розпочати ефективне та зручне лікування.

Ліки для нормалізації тиску потрібно приймати все життя? Чи є ліки від тиску в програмі доступних ліків?

Життя мінливе, нам важко спрогнозувати, що буде за рік чи 10 років. У переважній більшості випадків пацієнти потребують тривалого прийому антигіпертензивних ліків. Іноді, коли лікар бачить незначно підвищені цифри АТ, які не повпливали на роботу інших органів та систем, він може зупинитись тільки на модифікації способу життя без застосування препаратів. Якщо впродовж найближчих місяців цифри АТ нормалізувались, тоді діагноз гіпертонічної хвороби знімається.

На фармакологічному ринку є безліч препаратів для лікування артеріальної гіпертензії. Проте для багатьох людей має значення фінансова сторона. А коли в людини наявні супутні захворювання, які теж вимагають постійного прийому препаратів, то існує ризик того, що пацієнт самовільно припинить приймання деяких з них. Саме тому в Україні створена програма під назвою «Доступні ліки», де наявний перелік ліків від гіпертонічної хвороби, які повністю або частково відшкодовуються державою. У цей перелік входять  1-2 представники тих груп препаратів, які входять до першої лінії в лікуванні артеріальної гіпертензії. Комбінаціями цих лікарських засобів в більшості випадків можна забезпечити утримання АТ в межах норми. Для того, щоб отримати рецепт на такі ліки слід звернутися до вашого сімейного лікаря.

Який апарат для виміру артеріального тиску слід обрати?

Не так важлива фірма чи вид тонометра, як правильне вимірювання артеріального тиску. Вимірювання артеріального тиску (АТ) повинно проводитися у спокійному оточенні після 5-хвилинного відпочинку. Навіть якщо ви просто піднялися сходами або пройшли невелику відстань, не беріться відразу ж за вимірювання тиску. З цієї ж причини, щоб виключити будь-які дратівливі чинники, потрібно вимкнути телевізор і гучну музику. Виключіть куріння, алкогольні напої, каву та міцний чай мінімум за 30 хвилин до вимірювання АТ. Потрібно сісти зручно і розслабитися. Найправильніша поза для вимірювання — спиною спертись на спинку крісла, ноги не перехрещуються і торкаються підлоги, а рука, на якій проводиться вимір, знаходиться на твердій поверхні. Одягніть манжету на руку і затягніть її щільно, але не туго. Манжету розмістіть посередині плеча на рівні серця так, аби її нижній край знаходився на 2-2,5 см вище ліктьової ямки, а між манжетою і поверхнею плеча проходив палець. Не можна одягати манжету на щільний одяг, а також закочувати рукав. Коли всі приготування зроблені, потрібно посидіти спокійно 2-3 хвилини. Після цього можна починати вимірювання тиску. Міряємо тиск двічі з перервою в 1-2 хвилини, у цей час не можна рухатися або розмовляти, та занотовуємо середнє значення. Перший раз бажано виміряти тиск на обох руках і надалі проводити виміри на тій руці, де цифри вищі. Невелика різниця у показниках на обох руках є нормою. На ринку зараз є великий вибір тонометрів, як механічних, так і електронних (напівавтоматичних чи автоматичних).

Які поради ви можна дати для збереження серцево-судинного здоров’я?

Тут є цілий ряд порад, які впливатимуть не тільки на профілактику артеріальної гіпертензії, але і на зміцнення здоров’я в цілому: відмова від куріння та зловживання алкоголем й кухонною сіллю, збагачення раціону фруктами, овочами, нежирними сортами м’яса та риби, обмежене вживання тваринних жирів, боротьба з малорухливим способом життя (мінімум 150 хвилин фізичного навантаження на тиждень), боротьба з надлишковою вагою, недостатнім нічним сном (не менше 7-8 годин нічного безперервного сну щоденно), уникання надмірних стресів.

Світові рекомендації щодо лікування АГ єдині, як для України, так і для Європи чи США. Тому, згідно з новими стандартами, підбирається максимально зручне лікування саме для пацієнта та зводиться до мінімуму кратність прийому та кількість ліків. Не хвилюйтесь, якщо ви все ж маєте «тиски», адже лікування безпечне, всі групи препаратів досліджені та вже багато років підтверджують свою ефективність. Всі моменти, всі перестороги та всі питання, що вас турбують, ви зможете обговорити зі своїм лікарем та підібрати максимально ефективне та правильне лікування саме для вас. Будьте здорові!

Інфорцентр «Клініки святого Луки»