Подвійне свято Митрополита Володимира

0
169

Липень можна вважати по-справжньому знаковим для нашого Архієпископа і Митрополита Володимира Війтишина. Попри те, що 28 липня наш Владика відзначає свої іменини, саме в першій половині цього чудового місяця сталися дві події, які назавжди закарбуються в історію не лише нашого Митрополита, але й цілої Івано-Франківської Архієпархії.

Єпископська хіротонія

15 липня 2003 року Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин прийняв Архієрейську хіротонію з рук Блаженнішого Любомира Гузара, у співслужінні світлої пам’яті Владик Павла Василика та Софрона Мудрого.

Варто згадати, що наш Владика Володимир належить до когорти душпастирів, які активно здійснювали священниче служіння ще в часи радянського тоталітарного режиму. Він отримав ієрейські свячення 26 травня 1982 року (святитель – Владика Павло Василик). У часи підпілля здійснював душпастирську діяльність в багатьох місцевостях Тернопільської та Івано-Франківської областей.

Після виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля продовжив вивчати богослів’я: спочатку навчався в Івано-Франківському теологічно-катехитичному духовному інституті, відтак – у Люблінському католицькому університеті, де в 2002 році отримав ліцензіат з пасторальної теології. 14 травня 1999 року Блаженнішим Мирославом Іваном Кардиналом Любачівським був відзначений високою церковною нагородою – мітрою.

З 1990 року – парох і декан Тлумача, з 1997 року – економ Коломийсько-Чернівецької Єпархії. Протягом цього часу був також судовим вікарієм та членом Колегії консультантів. 13 травня 2003 року Папа Іван Павло ІІ номінував о. мітр. Володимира Війтишина Єпископом-Коад’ютором Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Інтронізація на Івано-Франківську катедру

12 липня 2005 р. в катедральному соборі Воскресіння Христового відбулися одразу дві знакові події. Світлої пам’яті Блаженніший Любомир Гузар уділив єпископські свячення багатолітньому настоятелю собору, нині вже покійному, Владиці Миколаю Сімкайлу. Тоді ж його призначили на Коломийсько-Чернівецьку катедру.

Цього ж дня і в цьому ж храмі відбулася інтронізація – урочисте введення на престол Івано-Франківської єпархії Владики Володимира Війтишина, який до цього був чинним єпископом Коломийсько-Чернівецької єпархії.

Хіротонія владик відбулася після того, як Папа Римський Бенедикт XVI у червні 2005 р. благословив рішення Синоду єпископів УГКЦ щодо призначення настоятеля Катедрального собору Святого Воскресіння, декана Івано-Франківського отця-мітрата Миколи Сімкайла єпископом Коломийсько-Чернівецької єпархії, а владику Володимира Війтишина – єпархом Івано-Франківської єпархії УГКЦ.

Вітаємо нашого Митрополита!

З нагоди цих урочистостей вірні та духовенство Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ дякують Всевишньому Господеві за дар покликання нашого Митрополита та за його ревне служіння. В цьому році це вже маленький ювілей – 15-річчя – протягом якого Ви, дорогий Владико, були надзвичайно плідними для нашої Церкви на Прикарпатті. Можливо саме слово «розвиток» стане синонімом до оцінки Вашого служіння тут для кожного з нас.

Бажаємо нашому Митрополитові Володимиру ще довго та з Божою підтримкою провадити нашою Архієпархією і Митрополією. Дорогий Владико, нехай Вселаскавий Господь щедро Вас благословляє, дарує міцне здоров’я та многих літ життя!

Εἰς πολλὰ ἔτη, δέσποτα!