«Це Мати твоя», Коломиє!

0
93

 У коломийському катедральному Соборі Переображення Господнього знаходиться ікона Богородиці «Це Мати твоя», покровительки Коломийської єпархії.

Саме перед цією іконою, повернувшись у Коломию, із річного закордонного лікування, возніс подячні молитви Владика Василій Івасюк.

Цікава історія цього образу. Як свідчать історичні документи, ікона була в Коломиї ще з 1635-ого року. Її подарував «Товариству Вервиці», що було засноване при місцевому домініканському монастирю, польський шляхтич Міхал-Єжи Станіславський. Це була копія Ченстоховської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. Вельможа подарував святиню як подяку за ті ласки, які давала йому Пресвята Діва. Минули роки, і за посередництвом молитви перед іконою почали відбуватися різні чуда, а вже вислуханих Небесною Ненькою молитовних прохань і здійснених добрих бажань було безліч. Ікону через те, що вона знаходилася у місцевості Покуття та в місті Коломия, почали називати Коломийсько-Покутською.

…І знову минали роки та сторіччя. Під час Другої світової війни, у 1946 році, чудотворну ікону перевезли до польського містечка Скомєльна Чарна, що поблизу Кракова. Зробили це, аби святиня не потрапила в руки безбожних радянських солдатів чи кадебістів. Бо тоді її, цілком ймовірно, могли знищити. З 1956 року і донині святиня знаходиться у польському монастирі отців-капуцинів. У 1993-ому році ікону реставрували. Але, на жаль, повернути її в Коломию, не було можливим. Проте в Господа, як відомо, немає нічого неможливого. Якщо не можна повернути давню ікону, то буде… нова святиня.

За цей задум взявся якраз єпископ Василій Івасюк, який дуже хотів, аби в Коломиї був цей образ. 28 вересня 2017 року він скликав Пресвітерську раду єпархії та розповів про свій задум, написання нової ікони, яка би стала опікункою міста та єпархії. Душпастирі та миряни підтримали його. Новий образ за рік написав Боніфатій Івашків, монах Студійського уставу зі Львова.

Загальні відомості про ікону

6 жовтня 2018 року ікону привезли до Коломиї та урочисто поставили на престолі у святилищі катедрального собору Переображення Господнього. А назвали образ «Це Мати Твоя». Ймено святині — це євангельський вислів Христа Спасителя на хресті, коли Він доручив опіку над своєю Страждальною Святою Матір’ю апостолу Йоану. «Бачивши Ісус Матір і біля Неї учня, що стояв, – а його ж любив він, – мовить до Матері: «Жінко, ось син твій». А тоді й до учня мовить: «Ось Матір твоя». І від тієї хвилі учень узяв її до себе» (Ів. 19. 26-27). Цими словами Він наче передав увесь світ в особі святого Івана під опіку Богородиці. Днем пошанування ікони, за Декретом єпископа, стало свято Введення в храм Пресвятої Богородиці.

До речі, під час освячення образу «Це Мати твоя» люди обійшли процесійним ходом навколо собору. По черзі ікону несли представники влади та силових структур, вчителі, студенти і молодь. Під час ходи Владика Василій благословляв усіх присутніх та місто з чотирьох сторін. Цікаво знати, що в образі вміщені частинки мощей св. Івана Хрестителя. Наразі образ знаходиться в головному храмі Коломийської єпархії. Помолитися біля святині може кожен, хто прийде в собор. Окрім того, копія цієї ікони «подорожувала» по всіх парафіях єпархії. Також є і молитва перед образом Коломийської Богородиці, яку уклав отець Богдан Киктик, голова Літургійної комісії Коломийської єпархії.

Підготувала Сабіна РУЖИЦЬКА.

Молитва перед іконою «Це Мати твоя»

«Мати Божа Неустанної Помочі! Ти виявляєш своє заступництво і милосердя через нашу Коломийську ікону «Це Мати твоя». У покорі припадаємо до тебе зі своїми щирими молитвами, просячи: благословити всіх хворих – здоров’ям, зневірених – надією, подорожуючих – щастям, народ – доброю долею і волею, Україну – миром, наше чернецтво – численними і святими покликаннями, а священників утверди у вірі і спомагай
у їхньому служінні.

Переміни нашу тривогу у радість, віру, надію й любов. Пресвятая Богородице, благаю тебе, допоможи мені (і тут назвати особисте або довільне прохання. Наприклад, «Пресвята Богородице, будь Матір’ю дітям-сиротам та збережи їхнє життя під час війни в Україні»). «Кожний бо, хто просить, одержує» (Мт. 7, 8). Амінь».