Свято пирога і добра

0
13

В Івано-Франківську учасники спільноти святого Егідія провели на території Палацу Потоцьких Свято пирога. На благодійному дійстві зібралося понад сотню людей. Учасники спільноти, благодійники, волонтери та люди,   які опинилися у непростих життєвих обставинах, спільно сиділи за столами.

«Ми кілька років поспіль тричі на тиждень роздаємо гарячі обіди для людей без певного місця проживання і загалом для всіх, хто опинився давно або тимчасово у скруті. А двічі на рік організовуємо спільні святкові обіди. Узимку — перед Різдвом та наприкінці літа», — розповідає Іван Харук, координатор спільноти в Івано-Франківську та співорганізатор свята. Останнє частування відбувається як пікнік, з фруктами, солодощами, концертом. Зазвичай, на такий спільний почастунок люди приносять власноруч спечені смаколики. Здебільшого це різноманітні пироги. Тому й організатори благодійного пікніка вирішили назвати його «Свято пирога».

Про свято було відомо попередньо. Учасники спільноти, бізнесмени-благодійники, волонтери і просто люди, які мали бажання допомогти потребуючим, пекли пироги, кекси, торти, принесли багато печива, малину, лохину, зварили смачного компоту. Була і звичайна їжа, така, яку учасники спільноти, зазвичай, роздають потребуючим. Хто не міг принести смаколики, давав кошти на їх придбання. Були на святі і чимало внутрішньо переміщених осіб, яким також допомагають у спільноті святого Егідія.

«У цей непростий час війни, економічної нестабільності дуже важливо бути разом, відчувати підтримку. Неважливо хто ти, який у тебе соціальний статус, а важливо відкрите добре серце, щира віра і готовність допомогти ближньому. Цього від людей хоче Бог», — продовжує Іван Харук.

Під час пікніка волонтери, благодійники, учасники спільноти і ті, які переживають не найкращі дні, сиділи поруч, їли, спілкувалися, слухали концерт. Бо такі пікніки роблять не лише для того, аби нагодувати потребуючих, а для того, аби люди, які опинилися в складних обставинах, відчули себе потрібними і прийнятими, без жодного огляду на спосіб життя чи соціальний статус.

За словамикоординаторки руху «Молодь за мир» Ольги Макар, спільний пікнік з потребуючими зараз дуже важливий, бо тим, хто опинився в складних обставинах, часто не вистачає простої щирої невимушеної розмови, посмішки, обіймів, підтримки. Самі люди, в яких немає постійного місця проживання, не раз казали, що їм просто знайти їжу, куток для ночівлі, але знайти добре ставлення та розуміння — нелегко. До речі, розмови та підтримки додають цим людям сили піднятися. Про кожну добру розмову вони довго пам’ятають і часто тримають у душі та серці кожне добре слово.

Виступала на дійстві також Ольга Деркачова, знана письменниця, професорка Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника. Вона ділилася з присутніми художнім словом, читала свої вірші та оповідання. А ще принесла на свято яблучний пиріг-шарлотку, спечену за родинним рецептом. Цим смаколиком пані Ольга завжди пригощає рідних. Тепер принесла частинку родинного тепла для тих, хто не має дому. Пані Ольга зазначає, що вона не вперше готує різні страви для підопічних спільноти святого Егідія. І завжди робить це з великою любов’ю й добром, готує все, що найбільше смакує її рідним. До речі, чоловік Ольги Деркачової зараз захищає Україну на війні, і не може скуштувати смаколики дружини. Вона ж, бажаючи йому щасливого повернення і якнайшвидшого настання переможного миру, пригощала яблучним пирогом учасників спільного пікніка. На завершення свята підопічні Спільноти святого Егідія отримали солодкі подарунки.

«Це була зустріч друзів, у дусі християнського милосердя, любові, підтримки та розуміння. Ми й надалі будемо годувати потребуючих, підтримувати їх, спілкуватися», — підсумував Іван Харук.

Сабіна РУЖИЦЬКА