Вчасна діагностика – запорука здоров’я

0
16

Онкохірургія в сучасному світі є важливою галуззю медицини, яка спеціалізується на видаленні злоякісних пухлин (раку) у пацієнтів. Ця галузь розвивається і змінюється відповідно до новітніх медичних технологій та досліджень.

Сучасна онкохірургія ставить перед собою завдання: надавати індивідуальне лікування кожному пацієнту. Це означає, що хірурги розробляють плани лікування, які враховують тип і стадію раку, а також особисті характеристики пацієнта: вік, загальний стан здоров’я і супутні захворювання.

На сьогодні онкохірургія в Україні, зокрема в м. Івано-Франківську, вийшла на новий якісний рівень завдяки новітньому обладнанню та кваліфікації спеціалістів. Пухлина, виявлена на початкових стадіях, підлягає оперативному лікуванню і зазвичай вдається зберегти орган або його частину, що може функціонувати, а людина житиме повноцінним життям.

Про онкохірургію у Лікувально-діагностичному центрі «Клініка святого Луки» нам вдалося поспілкуватися з доктором медичних наук, професором, онкохірургом Скрипком Василем Дмитровичем.

– Яку саме допомогу може отримати пацієнт, звернувшись до вас у «Клініку святого Луки»?

– Перш за все – це діагностика. Оснащення Клініки дозволяє на місці якісно і швидко провести, наприклад, пункцію вузла щитоподібної залози та зробити гістологічне дослідження, що є найдостовірнішим методом діагностики онкологічних захворювань. По друге – це проведення операцій за показаннями з приводу новоутворень органів шиї, гепатобіліарної системи, стравоходу та шлунка, тонкої та товстої кишки, заочеревинного простору та новоутворень шкіри та м’яких тканин.

– Чи війна якимось чином вплинула на розвиток онкологічних захворювань?

– Безперечно, стрес породжує онкологію. Коли ми нервуємо, у нас змінюється імунна система, і відповідно вона запускає механізм онкологічних захворювань. Багато пацієнтів, які звертаються до мене, розповідають, що перед тим, як відбулися зміни у їхньому організмі, вони пережили сильний стрес через втрату рідних чи з інших причин.

– Чи можна запобігти захворюванню?

– На жаль, запобігти новоутворенню неможливо. Перш за все ключовим фактором у появі різного роду вузлів, кіст та грудочок є генетика, а далі — навколишні фактори, гормональний фон, радіаційне опромінення. Єдине, що можна зробити, – це виявити захворювання на ранніх стадіях. До діагностики я особливо спонукаю людей старшого віку, які мають проблеми зі щитоподібною залозою. Пам’ятайте, що банальні, прості речі рятують життя.

Василь Дмитрович розповідає, що досить поширеним захворюванням серед жінок є вузловий зоб щитоподібної залози – це новоутворення у вигляді вузла або грудочки в щитоподібній залозі. Такі утворення можуть бути різного розміру і мають властивість збільшувати щитоподібну залозу. Вузловий зоб може бути симптомом різних захворювань, деякі з них можуть бути пухлинами, включаючи рак щитоподібної залози.

– Поговорімо про причини появи даного захворювання.

– Йодний дефіцит: недостатній прийом йоду з їжею може призвести до розвитку вузлового зоба. Щитоподібна залоза використовує йод для виробництва гормонів, і якщо його недостатньо, то можуть утворюватися вузли.

Генетична схильність: спадкові фактори також можуть впливати на виникнення вузлового зоба.

Захворювання щитоподібної залози: деякі захворювання, такі як вузлова залозиста гіперплазія або аутоімунний тиреоїдит можуть спричиняти утворення вузлів у щитоподібній залозі.

Вік: ризик вузлового зоба збільшується з віком, і ця проблема частіше виникає у старших людей.

Подразники: деякі хімічні речовини або радіаційна експозиція можуть також сприяти розвитку вузлового зоба.

Говорячи про недостатність йоду в жіночому організмі, лікар запевняє, що із прийманням даного препарату потрібно бути особливо обережним: «Надлишок йоду, який концентрується у молочній залозі у жінки, викликає її рак. Я завжди закликаю всіх бути максимально обережним із даним препаратом, і без призначення лікаря не вживати його у будь-якому випадку».

Як відомо, практично всі продукти у сучасному світі, особливо у Європейських країнах, містять достатню кількість йоду. Тому пити його додатково, без призначення лікаря немає жодного сенсу, оскільки профілактика діє лише шість днів, а далі він виводиться з організму, однак наслідки на щитоподібній залозі все одно залишає.

Лікарі «Клініки Святого Луки» допоможуть виявити та оцінити новоутворення, а також ступінь розповсюдження в органах і тканинах. Окрім того, у медичному закладі функціонує сучасне хірургічне відділення, де фахівці проводять оперативне втручання на найвищому рівні.

Пам’ятайте, головне – вчасна діагностика!

Христина ГАМАНЮК