Дев’ятниця до св. Юди-Тадея – за мир і припинення війни

0
122

Із 6 по 14 жовтня в церкві святих рівноапостольних Кирила і Методія, що в Калуші, з благословення настоятеля храму протопресвітера Калуського о. Степана Скібіцького вірні молилися Дев’ятницю до святого апостола Юди-Тадея.

Цьогоріч Дев’ятницю до великого апостола й мученика, який отримав від Бога привілей допомагати в розпачливих і безнадійних обставинах, о. Степан у співслужінні з сотрудником о. Андрієм Сімківим відправляли в наміренні за мир і припинення війни.

Разом зі своїми душпастирями калушани різного віку молилися також за воїнів, які боронять землю українську від московитського окупанта, за поранених, полонених, за тих, хто пропав безвісти, і кожен у своїх наміреннях. Вони мали можливість долучитися до спільної молитви як безпосередньо в храмі, так і через онлайн-трансляцію на сторінці парафії в соціальній мережі Фейсбук.

Під час Дев’ятниці проходила Свята Літургія, проводився Чин відновлення хресних обітів. Вірні мали змогу приступити до Святої Сповіді і до Святого Причастя. Крім молитов Дев’ятниці, вони ревно молилися на Вервиці. Священники щодня провадили євангельську науку, читали молитви на оздоровлення, благословили присутніх мощами святого апостола Юди-Тадея й окроплювали їх свяченою водою. На завершення Дев’ятниці присутні в храмі отримали помазання освяченим єлеєм.

Нагадаємо, що у церкві святих рівноапостольних Кирила і Методія мощі святого апостола Юди-Тадея зберігаються з початку 2011 року. Тоді їх разом із мощами святих Домініка, Томи Аквінського, Марії Боретті й свмч. Йосафата привезли до Калуша з Риму. А привіз їх у перші дні січня того року до храму, який діяв всього два тижні (перше Богослужіння в новозбудованій церкві святих рівноапостольних Кирила і Методія відбулося 19 грудня 2010 року. – Авт.) нинішній єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії владика Микола Семенишин.

– Із того часу ми двічі на рік зорганізовували Дев’ятниці до святого Юди-Тадея у нашому храмі, – каже о. Степан Скібіцький. – Цьогоріч через певні обставини наразі тільки раз молимося Дев’ятницю до цього святого. Починаючи з 2014 року, калушани моляться за мир в Україні, за воїнів, які боронять землю рідну від ворога. І, звичайно, за припинення війни.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року у церкві св. Кирила і Методія щотижня з понеділка по п’ятницю у вечірній час відправляється Свята Літургія за припинення війни і за воїнів, які боронять рідну українську землю, за поранених, полонених, за тих, хто пропав безвісти. Щовівторка після цієї Літургії дорослі моляться Вервицю до Пресвятої Богородиці за мир в Україні. А щосереди перед Літургією молитва на Вервиці у тому ж наміренні лине до небес із дитячих вуст.

Зорганізовують на парафії і допомогу воїнам: грошові пожертви – на реабілітацію пораненим; продукти, засоби гігієни тощо – на передову.

Дарія ОНИСЬКІВ