Прийдіть і подивіться

0
38

У коломийському Карітасі провели День відкритих дверей, на який прийшло багато молодих людей. Їм розповідали про особливості та специфіку волонтерства.

«До нас прийшли і ті люди, які вже є добровільними помічниками, та ті, які хотіли би приєднатися до великої волонтерської родини Карітасу», — розповідає Вікторія Ровенчук, фахівчиня з комунікацій. — Було багато студентів коломийських закладів вищої, професійно-технічної освіти та учні ліцеїв. Адже волонтером можна бути з 14 років».

До речі, серед коломийських волонтерів є внутрішньо переміщені особи. Це люди віком 30+. Вони дуже діяльні та активні.

Загалом у коломийському Карітасі, разом із шістьма хабами, є близько 150 волонтерів. У самій Коломиї є близько 40 помічників, які допомагають приймати, сортувати та видавати одяг для потребуючих; працюють у благодійних їдальнях під час різноманітних благодійних акцій. А ще допомагають у роботі в дитячих просторах, проводять майстер класи та різноманітні заняття. Останнє, зазвичай залюбки роблять студенти місцевого педагогічного коледжу, бо для них це практика.

Допомагають волонтери і в роботі з людьми похилого віку: прибирають у будинках одиноких, людей з інвалідністю, які є підопічними Карітасу, працюють у Будинку милосердя, що в селі Ковалівка.

«Ті, які захочуть стати волонтерами, повинні заповнити анкету, зареєструватися, пройти своєрідні навчання щодо політики Карітасу та основ волонтерської діяльності. А далі вони приходять, коли мають вільний час та бажання. У Карітасі координатор волонтерів направляє їх, куди треба. Карітас дбає про своїх волонтерів, — додає пані Ровенчук. — Для наших помічників ми організовуємо різноманітні поїздки, екскурсії, заходи, навчання, перегляди фільмів. А волонтери в хабах можуть збиратися у своїх містечках, або приїжджати в Коломию. Словом, добровільні помічники вже стали великою дружньою родиною. І запрошують долучатися новачків».

До речі, волонтери можуть згодом стати і працівниками Карітасу.

…За словами Вікторії Ровенчук, на день відкритих дверей прийшли понад 30 осіб віком від 14 до 20 років. Вони ознайомилися з діяльністю тих, хто вже давно допомагає Карітасу. Їм розповіли як і чим живе Благодійний фонд; хто такі волонтери та чому бути добровільним помічником – це важливо; як вони зможуть послужити ближньому; чому навіть одна добра справа здатна змінити суспільство, місто та країну на краще.

А ще майбутні волонтери побували в кабінетах наших працівників, щоб на практиці показати як примножується добро завдяки нашим фахівцям.

Сабіна РУЖИЦЬКА