#ФільмНаВихідні: Заплати іншому

0
508

Господь Ісус в одному із уривків святого Євангелія каже: «Коли ви любите тих, що вас люблять, то яка вам за це нагорода?» (Мт. 5:46), тим самим закликаючи нас, християн, до чогось більшого – до досконалості, яку має наш Отець Небесний.

Як часто ми робимо щось добре будь-якій людині, не розраховуючи отримати що-небудь натомість? Редакція «Нової Зорі» у щотижневій рубриці #ФільмНаВихідні радить до перегляду стрічку режисера Мімі Ледер «Заплати іншому», яка знята за мотивами однойменного роману Кетрін Райан Гайд.

Головний герой картини Тревор МакКінні придумав свою просту, але з іншого боку приголомшливу програму. Її мета полягає в тому, щоб зробити будь-яке добро трьом різним людям, а вони в свою чергу теж саме іншим.

Сюжет

Автомобіль журналіста Кріса Чандлера потрапляє в ДТП. Під час цього поруч з’являється абсолютно незнайомий йому чоловік (адвокат), який пропонує свій шикарний «Ягуар» в обмін на його візитку.

У центрі фільму – учень сьомого класу Тревор МакКінні, який живе зі своєю матір’ю Арлін, яка розривається між двома роботами і випиває в інший вільний час. Тревор намагається їй допомогти, зблизитися з матір’ю, але кожна подібна спроба призводить лише до нових конфліктів.

З нового навчального року в клас, де навчається Тревор, приходить новий учитель суспільствознавства Юджин Сімонет (його лице понівечене шрамами – результат дитячого конфлікту з батьком-алкоголіком). На першому ж уроці він говорить надихаючі слова про місце людини в світі і дає завдання: придумати спосіб змінити світ і постаратися втілити в життя свій задум. Учні охоче відгукуються. Серед інших звучить ідея розмістити в інтернеті сайт на китайській мові з пропозицією всім китайцям одночасно підстрибнути, щоб змістити земну вісь. Принципово інший підхід до виконання завдання у Тревора. Його ідея зводиться до безкорисливої ​​допомоги трьом незнайомим людям, кожен з яких, в свою чергу, також допоможе трьом незнайомцям («передати добро далі») … Теоретично число добрих справ має зростати в геометричній прогресії.

Першим «об’єктом» свого досвіду Тревор вибирає безхатька-наркомана, якого приводить до своєї домівки, годує і дає нічліг. Його мати вкрай обурена подібним вчинком сина, і приходить до школи з’ясувати, «хто дав Тревору таке дурне завдання». Таким чином Арлін знайомиться з Юджином, який стає другим «об’єктом» Тревора – він вирішує влаштувати сімейні відносини людей, яких любить.

В якості третьої «об’єкта» Тревор вибирає свого однокласника, який страждає від знущань місцевих школярів-хуліганів.

Ідея Тревора руйнується на очах: ​​наркоман знову опускається на дно, мама з Юджином постійно сваряться і все ніяк не можуть зійтися, Тревор боїться заступитися за однокласника. Але ідея «заплати іншому» через маму і бабусю Тревора починає своє власне життя, поширюючись в інших містах. Доходить це і до журналіста, який отримав в подарунок «Ягуар». Його зацікавив принцип взаємодопомоги, і він починає власне розслідування, крок за кроком наближаючись до родоначальнику ідеї – Тревора. Для цього подорожує з Лос-Анджелеса в Лас-Вегас, де бере у нього інтерв’ю в шкільній аудиторії. Проникливий монолог дитини слухають в тому числі і його мама з учителем. Юджин так надихається почутими словами, що вирішує переступити через власну нерішучість і робить пропозицію Арлін.

Романтичне мить переривається підліткової бійкою. Тревор, також натхненний успіхом свого експерименту, знаходить в собі сміливість заступитися за однокласника, допомогти якому раніше він не наважився. Ця бійка виявляється фатальною – у одного з нападників у руках виявляється ніж, від отриманої рани в живіт Тревор вмирає в лікарні. Інтерв’ю Тревора виходить в ефір через кілька годин після його смерті.

Фільм закінчується сценою масового паломництва послідовників руху «заплати іншому» до будинку Тревора.

Стрічку “Заплати іншому” можна переглянути за ЦИМ ПОСИЛАННЯМ.

Жанр: Драма

Тривалість: 118 хв.

Країна: США

Переклад: Український (Професійний багатоголосий)

Режисер: Мімі Ледер

Актори: Кевін Спейсі, Хелен Хант, Хейлі Джоел Осмент, Енджі Дікінсон, Кетлін Вілхойт, Джей Мор, Джеймс Кавізел, Дейвід Рамсе, Джон Бон Джові, Гарі Вернтц