Учитися, молитися, допомагати …

0
119

Священники парафії храму святого великомученика Юрія, що в селі Угорники (Східний протопресвітеріат м. Івано-Франківська), активно співпрацюють з місцевим ліцеєм. Днями у храмі перебувала копія чудотворної ікони Зарваницької Богородиці. Учні, вчителі та керівництво ліцею брали участь у Літургіях, приступали до Сповіді та приймали Причастя, молилися на вервиці за мир, за наших захисників та Україну.

Про співпрацю церкви, парафії та ліцею говоримо з отцем Мирославом Татумиряком у кабінеті директорки навчального закладу Марії Петрунів.

«Отець Мирослав у нас дуже часто буває, — мовить керівниця ліцею. — Загалом з парафією та священниками ми співпрацюємо давно. А в 2008-му з ініціативи отця Юрія Трухана та Івано-Франківської міської влади, у тоді ще школі, відкрили каплицю святого Миколая. Відтоді щотижня, а також у дні релігійних свят в каплиці відбуваються Богослужіння».

Зараз у ліцеї служить отець Мирослав Татумиряк. Перед Різдвом та у час Великого посту ліцеїсти, за бажанням, можуть приступити до Святої Сповіді. Для цього у заклад середньої освіти запрошують кількох священників, а дітей заздалегідь попереджають про таку можливість. Також перед Великоднем є в ліцеї Тиждень Віднови Духа, під час якого діти з учителями та душпастирем моляться на вервиці, зі старшокласниками проводять бесіди на морально-етичні теми запрошені священники. Приходять і відомі спортсмени, науковці, представники поліції, які розповідають про здоровий спосіб життя, а отці підкріплюють їхні слова духовними розважаннями.

Перед святами відбуваються майстеркласи, під час яких діти виготовляють різноманітну українську традиційну та релігійну атрибутику, іграшки. Днями у ліцеї відбулася акція «Подаруй вервичку воїну — підтримай фронт духовно», під час якої діти, молячись, плели вервиці, які згодом передали для наших захисників. Запропонувала провести акцію вчителька християнської етики Руслана Адрушевська. А ще діти часто моляться за мир, перемогу України, за наших захисників. Та й чимало їхніх батьків служать у війську. За участю ліцеїстів проводяться благодійні ярмарки, під час яких збирають кошти на ЗСУ.

 Ліцеїсти віком 6-15 років є активними учасниками вівтарної дружини. Є ще й молодіжна спільнота «З нами Бог», що діє при храмі святого Юрія. Підлітки віком 10-16 років поглиблено читають і роздумують над Святим Письмом.

«Нашою творчістю і, я би сказав, досягненням є Хресна дорога в тінях, яку ми спільно створили, — каже отець Мирослав Татумиряк. — Із цією Хресною дорогою ми виступали в храмах Всіх Святих Українського народу та Преображення Христового в мікрорайоні Пасічна, в Івано-Франківську, були в Ямниці, Городенці».

Є при парафії молодіжний хор «Крила» з 28 осіб під орудою пані Мар’яни Лупійчук, та дитячий хор, яким керує пані Віра Хом’як. Вони обидві — випускниці Угорницького ліцею.

«Принагідно додам, що при парафії діють спільноти «Матері в молитві», «Братство Матері Божої Неустанної Помочі» та Апостольство молитви, — мовить отець Мирослав. — Учасниками цих товариств є деякі вчителі ліцею. У планах — початок діяльності Лицарів Колумба».

Учні ліцею відвідують парафіяльну катехитичну школу «Християнські зернятка». Школа заснована з благословення Митрополита Володимира Війтишина парохом отцем Юрієм Труханом та добре знана в єпархії. Зараз вона діє у приміщенні колишньої резиденції священника. Колись, за словами отця Мирослава, тут був гуртожиток, медпункт. Приміщення належно переобладнали і перепланували. Тут є 4 класи та великий зал. У катехитичній школі навчається понад 170 дітей різного віку. У школі проводять заняття катехитка пані Ольга Кліщ та 8 парафіяльних аніматорів.

За словами директорки навчального закладу п. Марії Петрунів, у ліцеї проводять і спільні з парафіяльною громадою акції, як от збір одягу та їжі для потребуючих і, звісно ж, для наших захисників. Також діти писали воякам листи, малювали малюнки. Під час традиційної акції «Святий Миколай іде до сиріт і сімей» подарунки, окрім священників, потребуючим розносять і ліцеїсти. Попередньо вони ці подарунки формують і сортують. Є на парафії і благодійна акція «Великодній кошик».

Отець Юрій Трухан створив у вайбері групу для вояків з Угорників. Вони можуть написати туди, що їм потрібно, і парафія по можливості старається допомагати.

Директорка ліцею також зазначає, що вплив церкви на загальний освітній процес — дуже позитивний. Священники формують у дітей духовні цінності та й загалом діти довіряють душпастирям. Скажімо, коли приходить отець Мирослав, діти біжать до нього, щось розповідають, діляться радощами і проблемами, довіряють свої таємниці.

До речі, з числа учнів Угорницького ліцею є троє священників: отець Роман Іванюлик, отець Роман Шкабрій та отець Ігор Шліхутка, які служать зараз у Коломийській єпархії.

Сабіна РУЖИЦЬКА

Для довідки: Храм святого великомученика Юрія в Угорниках було освячено у 1994-му. Попередня церква згоріла в 1974-му за нез’ясованих обставин. Будується в приміському селі ще одна святиня: дочірній храм Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці святою Анною, біля житлового масиву «Паркова алея». 29 жовтня цього (2023 року) Митрополит Володимир освятив накупольний хрест. Збоку новозбудованої церкви є каплиця, де щосереди увечері, щосуботи та щонеділі служиться Свята Літургія. Сформована чималенька спільнота з числа жителів мікрорайону.