Бути «Лицарем Колумба» — честь для чоловіків-католиків

0
100

В Івано-Франківській Архієпархії УГКЦ активно діє орден «Лицарів Колумба». Серед 13 рад в регіоні діє й Івано-Франківська Рада №15804 імені Андрея Шептицького, що об’єднує практикуючих та діяльних чоловіків-католиків при Архікатедральному і Митрополичому Соборі Святого Воскресіння. Від 27 вересня 2014-го уже зроблено чимало.

Детальніше про «Лицарів Колумба» читачам нашого часопису розповідає Регіональний Делегат ордену, пан Мирослав Мазур. Зі співрозмовником зустрічаюся у його робочому кабінеті. З 2018 року він очолює інститут архітектури, будівництва та енергетики Івано-Франківського Національного технічного університету нафти і газу.

— Пане Мирославе, хоча «Лицарі Колумба» діють при храмах нашої Архієпархії вже майже 10 років, однак є багато людей, які мало знають про Орден?

— Що ж, будемо це виправляти (усміхається). Історія Ордену розпочалася в 1882 році отцем Майклом Макґівні. Зараз він є блаженним. Народився майбутній засновник нашого Ордену 12 серпня 1852 року в родині ірландських іммігрантів у місті Вотербері, у штаті Коннектикут, США. Був найстаршим з 13 дітей у сім’ї, навчався в місцевій школі, але в 13 років залишив навчання і пішов працювати на латунному заводі, щоб допомогти родині. У 16 років розпочав навчання в семінарії в Сент-Ісенді в Канаді. Далі одночасно навчався в Ніагарському університеті та семінарії.

 2 лютого 1882 року отець Майкл Макґівні разом із кількома парафіянами заснував благодійну організацію «Лицарі Колумба», яка в подальшому набула широкого поширення в США. Священник помер 14 серпня 1890 року. Зараз «Лицарі Колумба» — міжнародна організація, що діє в 18 країнах світу, має понад 18 000 місцевих рад та понад 3 мільйони учасників. Ватиканом «Лицарі Колумба» визначаються як «права рука церкви», яка захищає і підтримує Святішого Отця, єпископів та священників.

Як розпочалася історія «Лицарів» в Україні?

— Процес заснування в Україні організації «Лицарі Колумба» розпочав ще попередній Глава УГКЦ Любомир Гузар у 2005 році. Він запросив лицарів у нашу державу. Щоби зрозуміти, наскільки серйозними і значимими ми є, то скажу, що першими Лицарями в Україні стали Блаженніший Святослав Шевчук та римо-католицький Митрополит Мєчислав Мокшицький. Першу Раду «Лицарів Колумба» у нас створили 20 вересня 2013 року при Патріаршому Соборі Воскресіння Христового та у Львові. Зараз в Україні діють 65 Рад, із них 13 в нашій Архієпархії. Більшість рад складаються з греко-католиків і одна третя — з римо-католиків. До речі, Лицарями є: наш Митрополит Володимир Війтишин, єпископи Михайло Бубній, Дмитро Григорак, Йосиф Мілян, багато священників, знаних громадських діячів.

Хто першим розпочав історію лицарства на Прикарпатті?

Пан Любомир Андрусів, який був моїм заступником в інституті. Зараз він працює на кафедрі філософії ІФТУНГ. Отож Любомир шукав християнську страхову компанію чи фірму для приватних потреб. Через Інтернет знайшов одну з найбільших американських страхових компаній «Лицарі Колумба». Далі почав дізнаватися про компанію, а в результаті дізнався про Орден і єдиного на той час Лицаря на Прикарпатті отця Юрія Козловського. Згодом стало відомо, що вони є Україні. І третьою Радою в нашій державі стала Івано-Франківська рада. Перші шість чоловіків були прийняті в лицарі в липні 2014-го. У вересні цього ж року організовано Раду, бо вже було 30 лицарів. Наразі ми територіально виходимо за межі нашої Архієпархії, адже діють ради на території Івано-Франківської та частково Тернопільської областей.

— Що зараз роблять учасники Ордену?

— Основні принципи діяльності «Лицарів Колумба»: благодійність, єдність, братерство і патріотизм. Отож ми від початку заснування ради на Прикарпатті взялися допомагати потребуючим: бідним, безхатькам, людям з інвалідністю, хворим. Тобто тим, хто через ті чи інші причини опинився у важкій життєвій ситуації; або через фінансовий чи стан здоров’я не мають можливості придбати належні ліки, їжу, не мають особливої опіки.

Щодо ідеї братерства, то «Лицарі Колумба» допомагають одні одним. Також вони діють у єдності з парохами тих парафій, де є ради. Зазвичай, чоловіки з Ордену допомагають на парафіях, виконують будівельні, опоряджувальні роботи в храмах та біля святинь, слідкують за громадським порядком на велелюдних християнських святах та прощах. Показовою у цьому напрямку є діяльність Лицарів на щорічних прощах у Крилосі. Також кожен Лицар за принципом патріотизму повинен допомагати державі.

Від 2014-го, з огляду на ситуацію в Україні, ми допомагаємо в реабілітації наших захисників і захисниць. Діємо у співпраці з братами римо-католиками. Так Лицарі спільно з гуртом «Пенсія», засновником якої є батько зниклого безвісти Героя і знаний художник Ярема Стецик, ходили колядувати, також була зустріч з родинами загиблих захисників у стінах Івано-Франківської духовної семінарії. Допомагаємо ВПО, сім’ям загиблих.

— Яка мета діяльності Лицарів на парафіях?

– Мета кожної окремої ради Лицарів Колумба – допомагати тій чи інші парафії, де вони є, а також парохам у всіх важливих справах. Рада на парафії створює додатковий ресурс, котрий можна використовувати для багатьох завдань: від організації збірки для потреб парафії і до участі в євангелізації. У наших парафіяльних структурах занадто мало організацій, спрямованих виключно до чоловіків, котрі часто почуваються віддаленими від життя парафії.

Через участь у Лицарстві відбувається залучення чоловіків до активного служіння. Також родини Лицарів отримують додаткову можливість до євангелізації власного життя. Ради зберігають основні цінності парафіяльної спільноти, служіння через волонтерську діяльність та боротьби за вартість життя. Важливо також, що, виконуючи додаткові функції волонтерських проєктів, «Лицарі Колумба» допомагають парафії реалізовувати покликання до служіння суспільству. А в часі війни та економічної кризи Лицарі своєю працею на парафії допомагають священникові в розбудові і підтримці храму. Нині бути Лицарем — означає бути добрим християнином та добрим католиком.

— Що потрібно зробити парафіям, де ще немає Рад «Лицарів Колумба»?

— Потрібні бажання і звернення до нас, пароха та певна кількість охочих. Загалом Лицарем може стати чоловік, якому вже виповнилося 18 років, він є віруючим і практикуючим католиком, має запрошення до Ордену іншим Лицарем та довідку від свого пароха з парафії про те, що він є практикуючим вірним. Також, аби стати Лицарем, потрібно пройти церемонії посвяти.

Розмовляла Сабіна РУЖИЦЬКА