“Дім Сірка”: як функціонує притулок для тварин на Прикарпатті в умовах війни

0
18

В Івано-Франківську, у вівторок, 30 січня, відбудеться благодійний вечір на підтримку притулку для чотирилапих “Дім Сірка”. Про це розповіла Наталія Когут, голова благодійного фонду для тварин “Дім Сірка”.

За словами волонтерки, на вулицях стало більше тварин. Багато людей, які переїхали із зони бойових дій, приїхали з тваринами, але дуже багато людей переїжджали “в нікуди”.

“Коли люди шукали домівки для себе тут, то тварин чомусь не брали, і багато з них потрапило до нас.

На початок повномасштабного вторгнення, в нас функціонував тільки один притулок у Микитинцях.

Новий тільки почали будувати, щоб перевезти тварин зі старого. На жаль, цього не сталося”, – розповідає Наталія Когут.

Як розповідає голова благодійного фонду, в березні та квітні 2022 року був великий наплив тварин, яких потрібно було евакуювати. 80% з тих тваринок – хворі, а це неймовірні виплати за лікування.

Щоб утримувати два притулки потрібно було збирати по 350-400 тисяч гривень на місяць. Це без урахування вартості стаціонарного лікування тварин.

“За 2023 рік ми витратили сім мільйонів гривень. За ці кошти проліковані не тисячі, а лише 300-400 тварин. Тобто, одна тваринка на лікування в середньому потребує 3,5 тисячі гривень і таких ми маємо від 10 до 15 в день.

Всі кошти збирали силами волонтерів”, – додає Когут.

Також, активістка подякувала закордонним благодійним фондам, які передавали 3-5 тонн кормів. Однак, наразі цієї допомоги немає. В середньому, сьогодні на закупівлю каші для годування тварин витрачають 35-40 тисяч гривень, 200 тисяч гривень – на сухі корми, вартість лікування – це окрема сума, яка постійно зростає.

“Закликаю відвідати благодійний вечір, який відбудеться у вівторок, 30 січня, в Івано-Франківську, в готелі «Надія».

Всі вторговані кошти з ярмарку використають для підтримки притулку тварин “Дім Сірка”, – наголосила активістка.