«Не втрачати віри»: інтерв’ю з волонтеркою Анною Масляк

0
43

Часто можемо почути, що люди «стомилися від війни». Однак є ті, хто не має права стомитися — наші Захисники та Захисниці, і ті, хто в тилу дбає про них на фронті — наші волонтери. Про маскувальні сітки-витинанки, особливості волонтерської роботи та важливість донатів мала нагоду поспілкуватися із засновницею благодійного фонду «Український Герой» Анною Масляк.

Як все розпочиналося?

24 жовтня 2022 року ми з командою розпочали перший в Івано-Франківську проєкт «Сітка-витинанка. Український Герой». Однак до того часу, з березня по червень, ми плели сітки звичним способом при парафії Царя Христа, що в Івано-Франківську. Спочатку приходили батьки дітей, з якими проводжу катехизації, згодом – знайомі та внутрішньо переміщені особи. У перші місяці нас було близько 250 людей і мушу сказати, що це була вища міра самоорганізації людей. Там я була в ролі «адміністратора» — вибудовувала логістику, знаходила матеріали та розподіляла роботу. Однак всі розуміли одне одного з пів слова. Проте згодом людей ставало все менше і потрібно було шукати вихід.

Історія нашої організації розпочалася з того, що я у Фейсбуці випадково натрапила на сторінку волонтерів з Києва, які напівпромислово виготовляли сітки способом перфорації. Тоді я й почала їх розпитувати про основні нюанси роботи та дізнаватися про технологію виготовлення.

Вже згодом, з допомогою волонтерів Івано-Франківська, нам вдалось знайти прес у Дніпрі, купити його та перевезти до нашого міста. Незабаром знайшли приміщення, яке дозволяє забезпечувати догляд за пресом, адже без постійного оновлення він просто не матиме сенсу.

Переваги сітки-витинанки

Так і почалась робота над сітками-витинанками, розповідає пані Анна. Вони зроблені за зразком НАТО, часу на їхнє виготовлення йде значно менше, а на полі бою мають однозначну перевагу над звичайними сітками, адже вони легкі, компактні та зручні для транспортування, не намокають і переносять різноманітні несприятливі умови й, окрім цього, набагато краще «вписуються у середовище».

Однак волонтерка додає, що не варто при цьому знецінювати колосальну роботу людей, які плетуть звичайні сітки.

Про важливість донатів

Запити є постійно, адже сітки потрібні завжди і всім. Працюємо на донатах небайдужих громадян, за ці кошти закуповуємо матеріал і приступаємо до праці. Вільних донатів насправді стало менше у порівнянні з минулим часом. Переважно донатять ті, які знають нас і довіряють нам. Поменшало й невеликих донатів – по «10, 20» гривень з багатьох, хоча у таких питаннях є важливою кожна гривня.

Логістика та структура роботи

Зараз у нашій команді 5 людей. Співпрацюємо з волонтерським центром «Крилос Новітній», що діє у селі Крилос під керівництвом пароха храму о. Ярослава Жолоба. Перевозити сітки від нас у Крилос і навпаки допомагає о. Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській Архієпархії, який є сотрудником парафії. Тому проблем з логістикою у нас наразі немає.

На запитання «Як долучитися до вашої ініціативи?» пані Анна відповідає, що найкращою допомогою є донат, адже від кількості зібраних коштів залежить кількість придбаного матеріалу, а, відповідно, й готовий результат. Якщо є необхідні матеріали, то за день можна перфорувати 4 рулони маскувальної тканини, а це близько 1600м², ще два дні знадобиться, щоб зшити сітки.

Волонтерка завжди рада поділитися досвідом створення центру й підказати новачкам, як усе працює. З її допомоги в Україні відкрилися ще три нові центри плетіння маскувальних сіток-витинанок.

«Ми протягнули ниточку з Києва в Івано-Франківськ, а вже від нас її забрали у м. Львів, ще відкрили осередок поблизу Львова, а також у м. Дніпро. Мрію, що такі центри постануть у кожному тиловому місті нашої України. Тому завжди готова розповісти й допомогти, бо даний спосіб плетіння є справді перспективним, адже є швидким та дієвим», – зазначає п. Анна.

Не втрачати віри

Благодійниця закликає кожного не зневірюватися й плекати надію на краще та постійно, об’єднавшись, працювати. А також обов’язково донатити на перевірені збори, бо від цього залежить життя наших Героїв, а також перемога, якої ми всі так прагнемо.

Для того, щоб підтримати благодійну ініціативу, ви можете здійснити пожертву на матеріали для маскувальних сіток, відсканувавши QR-код:

Розмовляла Марія ІВАНЦІВ