Ендоскопія: розкриття таємниць здоров’я без болю та страху

0
45

Мабуть, у всіх, слово «ендоскопія» викликає асоціації зі стресом та дискомфортом, особливо коли йдеться про гастроскопію. Проте, завдяки сучасним медичним технологіям, ця процедура стає необхідним елементом запобігання та виявлення захворювань.

Детальніше про процедуру, про те, як підготуватися до неї та кому вона необхідна, нам розповів лікар-ендоскопіст другої категорії Лікувально-діагностичного центру «Клініка святого Луки», який має понад 30 років стажу в ендоскопії Паливода Анатолій Петрович.

Від болю – до комфорту

Історично гастроскопія вважалася болючою та неприємною процедурою. Проте лікарі наголошують, що в сучасній медицині ендоскопія проводиться інноваційним ендоскопом (таким собі мікроскопом), здатним зробити дослідження органів без зайвого стресу.

Ендоскопічні обстеження стали не тільки ефективними, але й малотравматичними методами діагностики та лікування захворювань шлунка, стравоходу та кишківника. Вони стають альтернативою великим хірургічним втручанням, дозволяючи уникнути складних операцій.

Кабінет ендоскопії Лікувально-діагностичного центру «Клініки святого Луки» обладнаний сучасною відеоендоскопічною системою «OPTERA» японської фірми «Olympus» — світового лідера у виробництві ендоскопічного обладнання.

Відеосистеми високої роздільної здатності в поєднанні з режимами електронної обробки зображення – підсилення чіткості, текстури та контурів, створює якісне зображення найдрібніших структур слизових оболонок. Завдяки високій роздільній здатності (Full HD) ендоскопія стала ключовим інструментом для ранньої діагностики. Новітні технології дозволяють виявляти найменші новоутворення та вчасно оцінювати їхню потенційну небезпеку для пацієнта.

Використання вузько спектрального аналізу зображення (NBI) збільшує видимість капілярної сітки, інші структури слизової оболонки, що дає змогу виявити ранні патологічні зміни, які при використанні «білого світла» були практично непомітні.

Безсумнівною перевагою відеоендоскопів є можливість збереження зображення в цифровому форматі й створення фотовідеоархіву для динамічного контролю змін.

Запобігання онкозахворюванням

Ключовою метою ендоскопії є запобігання онкозахворюванням. Лікарі закликають до регулярного моніторингу після операцій, таких як видалення поліпів, для виявлення можливих рецидивів та вчасних заходів щодо їх лікування.

Комфорт та безпека пацієнта

У порівнянні з іншими апаратами, такими як КТ, МРТ чи навіть УЗД, ендоскопія не несе шкоди організму, оскільки не опромінює, не несе хімічного навантаження, не має радіоактивних ізотопів. Ендоскопія не несе болю, однак такий вид дослідження є не зовсім приємним для людини.

Для лікарів «Клініки святого Луки» здоров’я та комфорт пацієнта завжди на першому місці! Тому місцеве знеболення носоглотки та седація (медикаментозний сон) роблять ендоскопію менш неприємною для пацієнта, а висока гнучкість ендоскопа та використання медичних газів (CO2) зменшують дискомфорт.

Страх перед проведенням ендоскопії може бути перешкодою для багатьох пацієнтів. Однак важливо розуміти, що це безпечний та ефективний метод дослідження. Досвідчений лікар і сучасне обладнання забезпечать максимальний комфорт та безпеку під час проведення процедури.

Великою перевагою седації є те, що під час сну можна зробити одразу дві процедури – ендоскопію та колоноскопію, що дозволяє обстежити всі внутрішні органи: стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, папілу (клапан, який випускає жовч до кишківника), пряму кишку, сигмоподібну кишку і частину тонкого кишківника.

Важливо розуміти, що сучасна ендоскопія у «Клініці святого Луки» надається за світовими стандартами, які гарантують якість та безпеку процедур. Лікарі проходять спеціальну підготовку, а обладнання відповідає найвищим технічним вимогам.

 «Завдяки ендоскопії вдається не лише вчасно діагностувати захворювання, але й уникати складних лікувальних процедур. Виявлення патологій на ранніх етапах забезпечує більше можливостей для їхнього успішного лікування», – розповідає Анатолій Петрович.

Гастроскопія та інші ендоскопічні процедури – це важливий крок для збереження здоров’я. Невеликий дискомфорт від процедури може врятувати вам життя. Зосередьтеся на можливості попередження та діагностики захворювань, і ви будете вдячні за це вашому здоров’ю.

Усвідомлюйте важливість ендоскопії та не відкладайте її, якщо є рекомендації лікаря. Регулярні обстеження та своєчасне лікування – це запорука вашого здоров’я.

Інфоцентр Клініки св. Луки