Брошнів-Осадський протопресвітеріат: п’ять років молитви, розвитку і праці

0
72

17 березня — перший ювілей з часу створення Брошнів-Осадського протопресвітеріату. Зараз це активна структурна одиниця Івано-Франківської Митрополії УГКЦ.

П’ять років тому, в неділю, після Літургії в храмі Святого Вознесіння Господнього в Брошнів Осаді, тоді ще синкел у справах духовенства та священничих родин, митрофорний протоієрей, доктор Олег Каськів зачитав два декрети, підписані Архієпископом та Митрополитом Володимиром Війтишиним. Декретами офіційно засвідчено створення нового деканату та призначення деканом отця Володимира Майку. Новопризначеному декану всі бажали правильно і ревно виконувати ту важливу й нелегку місію, яку йому доручив Митрополит Володимир.

 «Я тоді і зараз дякую нашому Митрополиту Кир Володимиру, який довірив мені таке служіння, — каже отець Майка. — Зараз до деканату входять 13 парафій і є 14 священників віком від 28 до 73 років. Перед створенням нової церковної структурної одиниці ці храми й парафії входили в Перегінський, Рожнятівський та Калуський деканати. Загалом наш протопресвітеріат невеликий, але села гарні, люди дружні, побожні, дбають про храми і ближніх, зокрема в непростий час війни про наших захисників. Сотні людей є учасниками церковних хорів, релігійних спільнот. Також активно здійснюється соціальне служіння, спрямоване на допомогу нужденним. Так ми співпрацюємо з благодійною організацією Брошнів-Осадської громади “Благодійний фонд «Серце Марії»”, є духовний супровід осіб поважного віку. При храмах діють катехитичні школи, дитячі та молодіжні спільноти. Діти вивчають Слово Боже, виступають на різних культурно-просвітницьких заходах. Тепер ще й долучаються до зборів на допомогу ЗСУ».

Цікавою особливістю деканату є давні храми з цікавими історіями. Як зазначає отець Володимир, Брошнів-Осадським протопресвітеріатом можна возити та водити екскурсії, бо кожна церква — історична перлина. Так величний храм Вознесіння Господнього у Брошнів Осаді постав 31 серпня 2003 р. У 2013-му в церкві з нагоди її 10-річчя відбулася Божественна Літургія за участю Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука. Цікаво, що греко-католицька громада у селищі офіційно заснована 17 листопада 1991 року. Пам’яткою архітектури місцевого значення є церква святої Параскеви у Брошневі. Вона має 124 роки.

Храм Вознесіння Господнього у Брошнів Осаді

У Креховичах перша згадка про сільську святиню зафіксована у XVII сторіччі. Давній храм був дерев’яний, як і сучасний, який був споруджений у 1842 році. Він є пам’яткою архітектури місцевого значення. Хоча церква названа на Благовіщення, храмове свято тут відзначають 27 вересня. У дні російської агресії в церкві є ланцюжок безперервної молитви, адорації, Літургії, вервиці за наших захисників та за мир. А ще чоловікам з Креховичів, які пішли воювати, з парафії допомагали коштами, давали освячені вервиці. Місцеві жителі працюють благодійно і для потреб вояків ЗСУ. Також пам’яткою архітектури місцевого значення є церква Воздвиження Чесного Хреста у Слободі Рівнянській. Вона є першою святинею в історії села, збудована в 1879-му.

Церква Собору Пресвятої Богородиці у Вербівці побудована в 1807 році. У 1959-ому більшовики зачинили храм і відкрили лише через 30 років. Нині це велична святиня, відновлена як ззовні, так і з середини. На церковному подвір’ї поховані два священники.

Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці у Сваричеві споруджена в 1870-ому році як римо-католицький польський костел Христа Царя. Радянські зайди перетворили святиню на зерносховище. На початку 1990-их передали греко-католицькій громаді, в 1995-му відбулась перша Літургія у відновленій церкві парафії УГКЦ, ще через два роки храм освятили. В 2018-му збудували дзвіницю та котельну.

Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці у Сваричеві

У селі Берлоги є дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці, також пам’ятка архітектури місцевого значення. Вона перевезена з Василіянського монастиря з-під Рожнятова ще в 1786 році. Поруч є і нова церква. У храмі знаходиться старовинна ікона Матері Божої з Ісусом на руках.

У селі Кадобна є храм святого Василія Великого. Він згадується 1684 року в реєстрі Катедратика та реєстрі духовенства, церков і монастирів Львівської єпархії. Сучасна святиня збудована у 1848 році, пам’ятка архітектури місцевого значення.

Храм святого Василія Великого села Кадобна

Ще один храм з такою назвою є у селі Петранка Горішня. Тут відновили святиню ззовні: замінили вікна, поставили нову браму, бруківку, відновили дзвіницю, святилище, поміняли підлогу. В 2022-му почали будівництво нової резиденції. У Петранці Долішній є церква Різдва Пресвятої Богородиці.

У селі Камінь – святиня Архистратига Михаїла. Церква вперше відзначена в Катедратику Львівської єпархії 1680 року, відновлена у 1989 році. В 2016-му році, на святкуванні 170-річного ювілею Владика Володимир Війтишин освятив новий престіл.

Святиня Архистратига Михаїла села Камінь

Храми Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці є в Топільському і Успіння Пресвятої Діви — в Рівні.

Храми Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Топільському

Марта ЛОКОТЕЦЬКА