Учіться бути добрими і щасливими батьками!

0
12

В Івано-Франківському Карітасі в рамках Центру життєстійкості від Міністерства соціальної політики триває серія тренінгів «Батьківство без стресу». Під час навчання та практики люди навчаються легко, просто та спокійно спілкуватися і розуміти своїх дітей.

Здавалося би, це елементарні речі, які, можливо, інтуїтивно знають тисячі матерів та батьків. Проте в час війни, економічної нестабільності й стресів спілкування з дітьми та їхнє виховання буває стає проблемним. І в цьому їм допомагає навчання та всебічна підтримка працівників Карітасу.

За словами Богдани Черевко, фахівчині із соціальної роботи Центру життєстійкості Карітас Івано-Франківськ, тренінг розпочався в лютому цього року і закінчився в квітні. У навчаннях взяли участь 12 осіб віком від 25 до 48 років з числа внутрішньо переміщених осіб та місцевих жителів. У всіх є діти різного віку.

На тренінгах розглядали широкий спектр питань: цінність батьківства, особливості розвитку та появи вікових криз, особливості вікових періодів, прив’язаність. Було вивчення та обговорення про те, як стабілізувати себе та як допомогти дитині, яка перебуває у стресі, як реагувати на стреси, вирішувати конфлікти (це дуже важливо в контексті сьогодення). Також говорили про мову прийняття і ресурси позитивного батьківства.

Після навчання і праці в групах стало зрозуміло, що батьки ВПО стикнулися з іншими проблемами, аніж місцеві. Ці проблеми пов’язані з вимушеними переїздами, стресами від війни, втратами рідних, домівок, звичного середовища, онлайн навчання. Місцеві ж можуть стикатися з тим, як допомогти дитині вчитися, досягти порозуміння з дітьми, аби вони допомагали вдома, як навчити взаємодіяти з ровесниками. Можуть бути і проблеми булінгу в навчальних закладах.

Після закінчення тренінгів, за бажанням батьків, групу продовжили. Зараз триває серія тренінгів «Разом через кризу». У цій групі говорять про проблеми підліткового віку: як їх вирішувати, як діяти батькам, аби залишитися зі своїми дітьми, які дорослішають.

«Також окремо є тренінги «Батьківство без стресу» з дружинами військовослужбовців, — додає пані Богдана. — Наразі є сім учасниць групи. Чому з ними працюємо окремо? Бо в таких родинах є моменти, які притаманні лише сім’ям захисників і захисниць України. Та й зрештою, коли є в групі люди з однаковими запитами, проблемами, то їм легше відкриватися, спілкуватися, радитися і чути й отримувати поради».

Із дітьми, чиї матері та батьки брали участь у тренінгах, у Карітасі не працювали.

«У нас є психологи і, якщо треба, вони можуть надати індивідуальні чи групові консультації для батьків та дітей. Бо, зазвичай, коли йдеться про вирішення певних проблем, то треба працювати з двома сторонами, — каже пані Богдана. — Щодо тренінгів, то їхня мета — просвітницька: дати знання батькам».

Відрадно, що зараз батьки стараються, попри складні моменти в житті та в державі, підвищувати свою компетентність, багато читають, шукають інформацію в інтернеті. Але перевагою тренінгів та й взагалі зустрічей, навчання й обговорення проблем та здобутків у групах, є аналіз різних ситуацій, пошук виходів з конфліктів і т. ін. Словом, робота на позитивний результат. Важливо також, що одним з основних правил роботи груп на тренінгу є конфіденційність. Тобто те, про що говорять, чим діляться батьки, залишається у стінах закладу. Отож люди легко й просто відкриваються. Ще важливо, що й самі тренерки є матерями. І це виходить як група «Рівний-рівному».

«За відгуками батьків, такі тренінги дуже потрібні, — підсумовує Богдана Черевко. — Вони підвищують рівень батьківської компетентності, освіти, сприяють покращенню стосунків з дітьми. Батьки хвалилися своїми досягненнями, які вони здобули через участь у тренінгах. Також діти й батьки стають спокійнішими, не чинять щось за емоціями, а діють раціонально та обдумано. А при потребі люди звертаються з різними запитами до психологів».

До речі, подібні тренінги мають відбуватися і в різних містах, містечках, селищах нашої області. Там теж будуть організовані Центри життєстійкості. Працівники цих центрів перейматимуть досвід в Івано-Франківську.

Марта ЛОКОТЕЦЬКА

Для довідки: «Центр життєстійкості» в Івано-Франківську відкрили на базі БФ Карітас у лютому цього року. Це місце, де відвідувачам надають соціальні послуги та психологічну допомогу. Установа працює на вулиці Степана Бандери, 10 Г.