Вам не (пороблено)…

0
12

(Дещо про захист від пройдисвітів у соцмережах)

У всесвітній мережі Інтернет нині сотні шахраїв та пройдисвітів, які безсовісно користуються війною, невизначеністю та непростим психологічним станом українців, обдурюють їх, виманюючи від кількох сотень до кількадесят тисяч (!) гривень. Як це діє, я у рамках невеличкого журналістського експерименту переконалася на власному прикладі. Тепер спробую, опираючись на свій досвід, розповісти читачам часопису «Нова Зоря», що і як треба робити, аби не втрапити у тенета шахраїв.

…Передували цьому експерименту дві події. Так у моєї доброї знайомої з Тернополя на фронті півроку тому безвісти пропав чоловік. Куди лише не зверталася згорьована жінка… Ну так, і в тому числі до ворожок. Хоча я просила її цього не робити… Але в горі розгублена людина кидається всюди і до всіх. Днями Оксана зателефонувала мені і радісно повідомила, що у соцмережах вона знайшла… «провидицю». Та попросила жінку вояка вислати їй світлину чоловіка та родинне фото. «І що ти?», – запитала я знайому. «Та що? Вислала, звісно! Уявляєш, вона каже, що Василь живий. Його, пораненого, підібрали добрі люди. Але через рани та контузію він втратив пам’ять, однак через кілька місяців він все згадає і повернеться до мене. А щоб швидше згадав, треба провести певні обряди». 

Я одразу зметикувала, що Оксана стала жертвою шахраїв та запитала, скільки коштуватимуть ці обряди. «Три тисячі гривень один. Треба не менше десяти обрядів провести, аби до Василя пам’ять повернулася», – з надією відповіла жінка. 

Я ще кілька раз намагалася пояснити їй, що це звичайне виманювання грошей зі згорьованих родичів захисників, але вона, на жаль, мене не послухала, і пересилає гроші на карточку невідомій пройдисвітці. Я не могла не розповісти про дії Оксани її родичам, аби ті спам’ятали жінку, але… вони почали зі мною сваритися, казати, аби я не втручалася і не перешкоджала дружині шукати чоловіка. Прикро, дуже прикро.

Другий випадок «спілкування» з інтернет магами був у моєї подруги з Івано-Франківська. Вона зараз з дітьми перебуває за кордоном. Чоловік — в ЗСУ. Кілька тижнів тому він зателефонував та сказав, що хоче розлучитися. Принагідно скажу, що вже років три поспіль вони кілька раз хотіли розлучитися. Вочевидь, розлука, стреси та війна посилили проблему. І замість того, аби поговорити з чоловіком і разом як дорослі люди вирішити, що і як робити далі, Надія кинулася… до ворожок в Інтернеті. За «повернення» чоловіка в родину і… (увага!) моральне знищення суперниці простодушна Надія виклала невідомій… 680 польських злотих. На жаль, і з цією подружкою в мене поговорити не вийшло, бо вона вже цілком «на гачку» у пройдисвітів.

…Аби переконатися, що пропонують інтернет шахраї і як вони обдурюють людей, користуючись горем, починаю вводити в пошуковик однієї з соцмереж кілька слів, пов’язаних із ворожками та ворожінням. Через хвилин 10 у моїй стрічці з’явилися аж 15 горе-відунок. Усі — жінки, із фото (як згодом з’ясувалося, чужими, які шахраї крадуть з будь-яких профілів переважно користувачок з… білорусі та росії. Прізвища, як я пошукала, беруть теж звідтіля). Ворожки пропонують «повернути втрачене кохання», «знайти без вісти зниклу на війні людину», «привернути удачу у бізнесі», «вийти з бідності, пов’язаної з війною», «допомогти магічним способом… відновити якнайшвидше втрачений бізнес, знайти зниклі у вирі війни документи». Словом, шахрайки швидко «вловили» ті болючі точки, на які можна натиснути та обдурювати довірливих людей. 

Аби розвінчати злочинні наміри, навмання вибираю одну «провидицю» та пишу їй, що мій чоловік буцімто пропав на фронті, запитую чи живий. І… яка знайома схема… Мене просять вислати його фото і фото, де ми разом. Висилаю світлини… далеких родичів з Канади, яких, на жаль, уже нема в живих, трагічно загинули в автокатастрофі в 2018-му. Цікаво, чи зауважить «сильна провидиця» обман.

Та ні… Не зауважила. Ба більше, починає писати, що «ми погано жили і до війни, що у мого чоловіка аж дві подружки на стороні, що одна з них хоче забрати мого коханого і навіть готова жити з нашими… двома доньками (для читачів напишу: в мене один син). Далі пише, що дуже «виснажилася», допоки все це «видивлялася» у вселенній, і їй треба поповнити енергію, аби розповісти мені найголовніше: чи він живий. Для «поповнення енергії» треба провести обряд на «витратні матеріали», для якого необхідно надіслати 2000 гривень. Цікавлюся, що це за обряд і які такі витратні матеріали коштуватимуть стільки. Відунка стає неґречною і відписує, що мені такі тонкощі знати «не варто». Я кажу, що в мене немає таких грошей, і взагалі ви писали: «Я не заробляю цим гроші, бо це моє покликання та мій дар, тому допомагаю усім безкоштовно!». То що ж? Зрештою, я «дружина вояка», і якщо треба якісь кошти, то прошу про знижку на «послуги». 

«Я витратила на вас свій час, за ці хвилини, які вам приділила, я могла провести два обряди та заробити 5 тисяч гривень. Ви маєте мені компенсувати ці втрати, інакше я вас прокляну. А прокляття ворожки — дуже сильне», – різко змінює тон переписки шахрайка. Вдаю, буцімто «злякалася», перепрошую і кажу, аби та написала номер карточки з реквізитами, сподіваючись передати це кіберполіції. Вочевидь, інтернет злочинниця (чи злочинець, бо цим часто займаються люди, які знаходяться у місцях позбавлення волі, які створюють ботів) мене «не пробачає», обіцяє зробити відомою на увесь світ, написавши, що я «роблю обряди чорної магії». Для цього хтось не полінувався взяти мої фото з профілю та написати під ними чимало бруду. Блокую бот-профіль, скаржуся у відповідні служби соцмереж, надіславши їм те, що зробили шахраї. 

На жаль, відповіді від служби безпеки соцмереж я досі не отримала. А профіль «відунки тетяни» та реклама миттєво зникли з Інтернету. Натомість, напевно, з’явилися інші «тетяни», «альони», «олесі», «анісії». 

Ще тричі я «зверталася за допомогою» до горе ворожок, які роблять все «безкоштовно». Тон розмови, поведінка абсолютно ідентичні. Є враження, що це боти, яких створили учасники злочинних груп. До речі, про викриття подібних шахраїв часто повідомляє поліція. Тому звернення до правоохоронців, коли ви щось подібне бачите, чи ваші родичі, друзі знайомі потрапили до шахраїв на гачок, суттєво їм допоможе. 

Загалом у сьогоднішній непростий час треба звертатися до тих, кого знаєш та довіряєш. Для родичів військових є різні організації, групи підтримки, в тому числі онлайн, а в кожному храмі священники та учасники християнських спільнот також готові підтримати й допомогти. Бо жити і долати проблеми варто лише З БОГОМ!

Марта ЛОКОТЕЦЬКА