Missione Calcutta: з Індії до України, під звуки «Teresa & Maria»

0
17

Вже неодноразово на сторінках нашої газети, читаючи про надання різного роду благодійної допомоги для людей у потребі, серед ініціаторів та меценатів можна було натрапити на організацію, яка носить назву «Missione Calcutta». Так ось, сьогодні ви матимете можливість дізнатися про неї більше. 

Про зародження організації, початок реалізації місій, допомогу для України і про звучання української пісні «Teresa & Maria» на могилі святої Матері Терези нам розповіла Доріана Сомма, координаторка міжнародних проєктів вищезгаданої італійської благодійної організації.

Ця розповідь – один із багатьох промінчиків надії та підтримки України, розтерзаної війною. Дії європейських благодійників — це втілення людської стійкості, співчуття та безмежної любові, що не знає кордонів.

Історія та сьогодення

Розповідаючи про назву благодійної організації, Доріана зазначила, що вона є такою, тому що президентка організації п. Хелен Августа Ерет, якій невдовзі виповниться 90 років, вийшовши на пенсійний відпочинок, дуже сильно захотіла допомагати бідним дітям, особливо тим, які проживають в Індії, зокрема у Калькутті. Вона мала велике бажання, але не знала, яким способом найкраще втілити це у реальність. 

«Для того, щоб дізнатися про це, вона написала Матері Терезі, яка сказала їй, що п. Хелен потрібно сконтактуватися з єпископом Римо-Католицької Церкви у Калькутті. Після цього створили спільноту із назвою «Helen childrenʼs home»», — розповіла Доріана.

За словами дівчини, цю назву спільнота носила недовго, бо зовсім швидко вони зрозуміли, що здійснювати таку діяльність – це не тільки велика робота, а й місія, отож незабаром організація змінила свою назву, яку носить і сьогодні, — «Missione Calcutta Onlus», що українською звучить як Місія Калькутти. 

Назва є такою не просто так, бо «Missione» — це місія, заклик до дії, втілення самовідданості, а «Calcutta» — це місце, де все почалося, де зародилося зерно добра, яке сьогодні проросло і в Україні.

Діяльність в Україні

В Україні у нас є багато проєктів, а основним партнером у їх реалізації виступає Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ. Ми працюємо не тільки в Івано-Франківську, а ще у Чернівцях, Миколаєві, Харкові, Одесі та у Дніпрі. Основна тематика наших проєктів – резильєнтність українців, гуманітарна допомога, внутрішньо переміщеним особам, а також місцевим людям у потребі, едукаційна діяльність із дітьми, і основне – фізична реабілітація людей та навчання місцевих лікарів у провідних клініках Італії.

Одним із проєктів, яким зараз опікується Місія Калькутта, є «Health care for safety and rehabilitation» («Охорона здоров’я для безпеки та реабілітації») 27/UCR/012832. Дана ініціатива є великим комплексним проєктом, який передбачає три основні напрямки допомоги:

– Формація лікарів Лікувально-діагностичного центру «Клініка святого Луки», медперсоналу Ясінської міської лікарні, спеціалістів із Харківської міської клінічної лікарні та Інституту загальної та невідкладної хірургії м. Харків. Навчання відбуватиметься у двох форматах — онлайн та безпосередньо на базі однієї з провідних клінік Італії «Sacro Cuore», що у м. Неграр.

– Закупівля обладнання та облаштування реабілітаційного центру, який діятиме при «Клініці святого Луки», а також при Ясінській лікарні.

– Новітнім напрямком реалізації проєкту є облаштування кімнат телемедицини у всіх вищезгаданих медичних закладах, що дасть можливість спеціалістам усіх українських клінік отримувати консультації щодо лікування пацієнтів у італійських колег з Неграру.

Окрім того, у рамках проєкту буде організована медійна кампанія, яка стосуватиметься інформування мешканців Харкова щодо мінно-вибухової небезпеки, через розповсюдження інформації у різних засобах комунікації.

Що цікаво, медики «Клініки святого Луки» і зараз проходять навчання в одній з провідних лікарень Італії.

Про українську стійкість крізь «очі» європейців

 «Для мене дуже важливо було бачити стійкість, або ж схожими словами – резильєнтність українського народу. Українці не просто переживали це все жахіття, яке твориться на території держави, але й впевнено жили та творили у цей непростий час. У вас одразу відчувається любов до життя та бажання працювати задля світлого майбутнього виключно на території України», — ділиться Доріана.

Дівчина додає, що не звертаючи уваги на те, що в країні війна, а ситуація є вкрай непростою, люди, з якими доводилося зустрічатися, завжди знаходили теплі слова та посміхалися. 

«Тоді я почувалася дуже любленою в Україні, і не через роботу, а просто як людина, яка приїхала у гості до своїх добрих друзів. Я справді відчула ту любов, яка гріє мене й сьогодні. Всі колеги та друзі, з якими ми познайомилися в Україні, сьогодні є важливою частиною мого життя».

Про Євробачення та пісню «Teresa & Maria»

«Мені дуже імпонує українська музика. Я часто слухаю популярних українських виконавців. Пісня «Teresa & Maria» по-особливому припала до серця. Мені дуже імпонують виконавці, які співають цю пісню. Особливу відзнаку надала б перформансу, який команда на чолі із Jerry Heil та Alyona Alyona поставили на сцені Євробачення 2024. У ньому вбачається багато символізму», — промовила дівчина.

Доріана стверджує, що, на її думку, багато глядачів та слухачів Євробачення зрозуміли, що ця пісня була присвячена не тільки Матері Терезі та Діві Марії, але й з глибоким підтекстом того, щоб усі люди памʼятали про те, що в Україні триває війна.

«Було дуже цікаво й приємно у Калькутті показати місцевим, що українські артисти написали пісню про Матір Терезу й Діву Марію та заспівали її на ввесь світ. Вкрай цінно було продемонструвати їм, що Україна та Індія мають спільні дотики».

Доріана додає, що за час перебування в Калькутті вони разом із віцепрезидентом організації Марком Іяццоліно відвідали дім, де мешкала Мати Тереза, побували у місцях, де вона служила людям, та помолилися на її могилі, просячи миру для багатостраждальної України.

Плани на майбутнє

Ми сподіваємося, що війна закінчиться зовсім скоро, Україна здобуде перемогу, а на ваших землях запанує довгоочікуваний мир.

«У майбутньому ми плануємо працювати в галузі реабілітації та формації медичних працівників. Окрім того, надаватимемо психологічну підтримку внутрішньо переміщеним особам та потребуючим із числа місцевих мешканців. Наша допомога Україні завершиться лише тоді, коли ви скажете: «Ми дякуємо за вашу підтримку, але зараз ми цього не потребуємо». Я впевнена, що це є ті слова, які якнайшвидше мріє промовити кожен», — мовила Доріана.

«Ми віримо в те, що зовсім скоро наша допомога Україні вже не буде також необхідною, а ми разом працюватимемо задля підтримки інших потребуючих країн!» — додала Доріана на завершення.

Дорогі читачі, нехай ця історія надихне кожного на добрі справи та віру у наше світле майбутнє! Молімося й працюймо задля настання якнайшвидшої перемоги України!

Христина ГАМАНЮК