«Співаємо, бо з нами Бог»

0
92

У прикарпатському селищі Солотвин уже 15 років прославляють своїм співом Господа хористи храму Різдва Пресвятої Діви Марії. 

Співають учасники хору не лише на Літургіях, але й  виступають під час різних державних свят, фестивалів. У репертуарі церковного колективу духовна музика, народні та сучасні українські пісні.

«Наш хор був створений з ініціативи тоді декана Солотвинського деканату, митрофорного протоієрея, отця Богдана Івахнюка, який, на жаль, у 2014-му відійшов до Небесного Отця, — розповідає регентка Ярослава Купчак. — У різний час в колективі співали від 18 до 26 осіб. Найбільше серед хористів вчителів Солотвинського ліцею та Солотвинської дитячої музичної школи. Є також  медики, бібліотекарі, працівники культури та люди інших спеціальностей. Усі талановиті, побожні, усім небайдужа пісня та любов до рідної церкви й України». 

До речі, у колективі співають родинами. Так хористами є родина Наталії Шебунчак та подружжя майстрів народної творчості Тетяна й Ернест Логучеки. Багато хто з хористів вже поважного віку і співають у колективі від  початку його створення.  За словами пані Ярослави, найстаршій учасниці колективу Галині Зорій — 86 років, а наймолодшій, Діані Галишич — 26. У пані Галини — потужний альт, вона дуже сумлінна та працьовита хористка, добра та чуйна і побожна. «Отака різниця у віці між нашими хористами, уявляєте!, — з усмішкою мовить пані Купчак. — Це ж ціла епоха між ними, а  співають так злагоджено, ніби всі найкращі друзі. А чому? Та тому, що ми прославляємо Всевишнього! Та тому що з нами Бог! Навіть попри різні події: суспільні катаклізми, пандемію, війну, ми робимо те, що повинні: прославляємо Бога, і Він з нами. І Він, віримо, що дасть Перемогу Україні!».

Репетиції хору відбуваються після 17.00, бо у це час люди мають змогу прийти до храму після основної роботи. Усі хористи, за словами пані регентки, дуже дисципліновані,  ніхто без поважних причин не пропускає репетицій. Кожна зустріч хористів розпочинається з вітань, розспівки, далі повторення або вивчення нових творів. Тривають репетиції 1-1,5 години. 

Майже усі твори хор співає на чотири голоси: сопрано, альт, тенор та бас. Пані Купчак зазначає, що колектив має великий репертуар церковних та духовних творів в обробці відомих композиторів. Так на Літургіях звучать твори Станіслава Людкевича, Дениса Січинського, Михайла Вербицького.  

Хор є постійним учасником різноманітних духовних фестивалів, які проводяться у Солотвинській громаді: зокрема різдвяний фестиваль «Моє Різдво – то Христос» та Великодній проєкт хорових колективів громади «Воскресіння Твоє величаю». Також колектив є частим гостем та виконавцем тематичних і патріотичних пісень на святкуванні Дня Матері, Дня Незалежності, урочистостей на відзначення річниць створення УПА, і т. ін. 

У 2015-му році хор взяв участь у районному різдвяному фестивалі «Різдво у місті Богородиці» та був відзначений грамотою за високопрофесійний спів. Неодноразово хористи храму Різдва Пресвятої Діви Марії співали  Архиєрейську Службу Божу під проводом Архієпископа і Митрополита  Владики Володимира Війтишина, співали й у паломницькому центрі блаженного Симеона Лукача в с. Старуня,  на фестивалі патріотичної пісні «Яворина – 2024».

Марта ЛОКОТЕЦЬКА