Знання без кордонів, мислення без обмежень!

0
32

День знань – знову школа або університет. Для когось це довгоочікуваний, хвилюючий день, бо вперше починається подорож у Країну знань. Для когось це ще один з років навчання або ж… – очікування фіналу – нарешті кінець тій марудній школі чи університету та й по всьому.

Ця урочиста мить, коли тобі вручають квиток у доросле життя – бажаний і такий очікуваний диплом! Ох, ця солодка мить свободи від навчання, а в думках: «ніколи знову!», «прощавай, школо, університет». Нарешті кінець довгих засиджувань до пізньої ночі, кінець рефератам, курсовим і дипломним роботам. Кінець зубрінню, кінець стресам перед черговими іспитами. Врешті можна жити на свій розсуд, заробляти гроші і, – кінець навчанню! Але є одне але… Чи насправді отримання знань закінчується в мить отримання диплому? А може усе лише починається…? Коли ж те навчання розпочинається і коли закінчується? Погляньмо на це з іншої перспективи.

Ніколи не переставайте вчитися, тому що життя ніколи не перестає вчити

Мислителя Гельвеція якось запитали: коли закінчується навчання? Він відповів: «Допоки я здатен до нього: після моєї смерті. Все моє життя є, власне, одне тривале виховання». У іншого античного мудреця Платона читаємо таке: «Виховання і навчання починаються з перших років існування і триває до кінця життя». Леонардо да Вінчі, унікальний художник і вчений епохи Відродження, казав, що «навчання є джерелом вічної молодості». А Стівен Гокінг, відомий фізик-теоретик, вважав, що «навчання протягом усього життя є ключем до розвитку вашого розуму та отримання нових поглядів на світ». Індійський державний діяч Махатма Ганді про навчання висловився так: «Живіть так, ніби завтра помрете. Навчайтеся так, ніби ви будете жити вічно». Думки цих видатних осіб свідчать про те, що навчання – це шлях, який триває усе життя.

Чи можемо сказати чесно, що після всіх років, проведених у школі та університеті, ми все ще захоплені дослідженням світу та відкриттям чогось нового? На жаль, для багатьох із нас школа не асоціюється з невимовною жагою до навчання, яке часто зводилося до накопичення інформації, не знаючи, як можна нею практично скористатись у житті. Слідування усталеним зразкам, без критичного мислення та творчого підходу до здобутих знань чи запам’ятовування без належного розуміння – це лише деякі з прогріхів, які ми робимо в наші шкільні роки. І це не дивно, адже звідки нам знати, що можна інакше? Середня і вища школа повинна показати нам, як вчитися і озброїти нас правильним інструментарієм, який зможемо використовувати в дорослому житті.

Саме тому після закінчення того чи іншого освітнього закладу ми часто залишаємося один на один з безліччю невпорядкованої та часто непотрібної інформації. Проте можна усе змінити і додати трохи кольору та смаку до процесу отримання нового знання. У певному сенсі, в дорослому житті можемо почати новий, більш свідомий і методичний процес навчання. Цей процес повинен відповідати нашим індивідуальним здібностям і вподобанням. Саме розпізнання талантів значною мірою визначає те, чого найбільше хочемо навчитися і як саме це робити.

Найвидатніші мислителі минулого і найуспішніші люди сучасності від Білла Гейтса до Ілона Маска в один голос говорять і власним прикладом підтверджують аксіому про те, що навчатись потрібно усе життя. Якщо це те, що робили найбільші філософи та вчені, чому б нам, принаймні, не спробувати піти їхніми слідами.                                            

Світ довкола нас, а разом з ним наше приватне та професійне життя, наші стосунки, фінанси – усе це змінюється настільки динамічно, що маємо дві можливі стратегії для вибору: А. Жити минулим – що означає чіплятися за те, що я знаю і дізнався, загрузнувши у минулому і бути інтелектуальним динозавром; ставитись до всього нового, як до загрози. Або. Б. З пристрастю відкривати нове, постійно робити нові кроки назустріч світу, який змінюється; бути готовими, що до уже набутих знань можна і необхідно (!) додавати усе нові, розширюючи горизонт свого світогляду.

«Розум – це не посудина, яку потрібно наповнити, а вогонь, який потрібно розпалити» (Плутарх).

Візьмімо, до прикладу, хоча б реалії нашого техтологізованого життя, які чітко показують те, що здатність постійно вчитися та адаптуватися до нового стала ключовим елементом. Уміння орієнтуватися у віртуальному середовищі, користуватися різноманітними додатками й технологічними рішеннями є фактично невід’ємною частиною сучасної повсякденної роботи. От і маємо практичний доказ того, що навчання впродовж життя є не стільки розкіш, як повсякденна необхідність. Бо наше життя немовби запакували у смартфони і ґаджети. У тут уже не спрацює відмовка: «а…, я то знаю…, мені то не потрібно, якось обійдусь». Технології нас поглинули з головою без огляду на вік та освіту.   

Безперервне навчання сприяє загальному психічному благополуччю. Крім того, постійне отримання нових знань відкриває нові перспективи. Дозволяє швидше адаптуватися до змін, а також краще справлятися з викликами повсякденного життя. Нові знання розпалюють у людині почуття допитливості. Але це ще не все! Постійне навчання є умовою збереження гострого розуму. Залучення до інтелектуальної діяльності та вивчення нового може допомогти запобігти погіршенню старіння мозку. Це цінна інвестиція у себе та своє майбутнє. Концепція навчання впродовж життя покращує життя в цілому, починаючи від зміцнення свого психічного стану до відкриття нових можливостей і досягнення цілей. Постійне навчання є потужним каталізатором особистого розвитку та зростання. Ну і звісно, що навчання впродовж життя не означає вічне навчання в університеті. Це щось набагато краще. Це бути студентом у найкращого вчителя, ім’я якому – Життя.                               У ХХІ столітті легше, ніж будь-коли, брати участь у безперервному навчанні. Чому? Бо не виходячи з дому можна вивчати чого лише душа забажає. Один порух пальця, і ви у нескінченному світі знань. Інтернет відкриває безліч можливостей. Найголовніше – це мотивація, зацікавлення і дисципліна. Розвиток онлайн-освіти зробив навчання протягом усього життя реальною можливістю незалежно від місця перебування.

Дорога до захоплюючої Країни знань відкрита для кожного. Не переставаймо вчитися та не біймося йти своїм шляхом. Головне – бути відкритим, бути спраглим пізнавати цей прекрасний світ і любити життя!

Для успішного старту – барвисті мотивуючі крилаті вислови від відомих осіб!

 «Освіта – це найпотужніший інструмент, який можна використати, щоб змінити свій світ» (Н. Мандела).

«Кожен, хто перестає вчитися, старіє, – не важливо, у 20 або 80 років, – а будь-який інший, хто продовжує вчитися, залишається молодим. Найголовніше в житті – це зберегти мозок молодим» (Г. Форд).

«Весь світ – це лабораторія для допитливого розуму» (М. Фішер).

«Найблагородніша насолода – це радість розуміння» (Леонардо да Вінчі).

«Не кажіть, що у вас не було часу. Ви маєте стільки ж годин, що й Мікеланджело, Да Вінчі, Альберт Ейнштайн і Томас Едісон» (Джексон Браун-молодший).

Алла КАПУШ