Вночі на узбережжі Ірландії вода засвітилася яскраво-синім кольором

0
38

“Такі неймовірно насичені кольори! Кожна хвиля розбивається на тисячі яскравих бризків!”

Так розповів про свої враження один з тих, кому випало щастя побачити сяяння моря вздовж узбережжя ірландського графства Корк.

Хвилі на пляжі Фаунтінстаун, що на південь від Корка, засяяли завдяки біолюмінесцентному планктону.

Біолюмінісценція – це світло, що походить з клітин деяких живих організмів, наприклад, світлячків.

Джолін Кронін, фотограф-аматор із сусіднього села Кроссхейвен, розповідає, як вирушила на пляж, коли прочитала про цей феномен в соцмережах.

“Мене абсолютно зачарувало те, що я побачила, це було дивовижно, – каже вона. – Заходиш у воду, а вона наче вибухає під тобою. Ми вирішили покататися на падлбордах, і коли дошка вдарялася об хвилю, це виглядало наче дискотека”.

“Я й раніше плавала у подібній воді, але такого сяяння не бачила ніколи, – розповідає Джолін. – Там я зустріла місцевих жителів. Усім було весело. Це точно було варте того, щоб вирушити з дому вночі”.

Цей регіон добре відомий біолюмінесцентним морем.

“30 років тому ми почали влаштовувати тут нічні тури на байдарках, – каже Джим Кеннеді з Atlantic Sea Kayaking. – У них брали участь журналісти з різних країн, а фотографії Джолін публікували в їхніх матеріалах”.

Джим плавав на байдарці в різних куточках світу, зокрема, і в Мексиці, відомій своїми сяйнистими пляжами. Але, за його словами, в Ірландії це видовище вражає не менше.

“Тут в нас є свої переваги. Наше море абсолютно прозоре, майже немає судноплавства”, – каже Кеннеді.

На сайті організації Ocean Research and Conservation Ireland сказано, що біолюмінесценцію в Ірландії викликають одноклітинні водорості, відомі як ночесвітка або ж “нічна свічка”.

Джерело: BBC