Гуцульська коров’яча бринза стане європейським брендом

0
25

Український продукт отримав захищене географічне зазначення, яке значить, що бринза відповідає всім європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС.

Гуцульську коров’ячу бринзу, яку виготовляють у гірських районах Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, невдовзі мають зареєструвати в Україні як продукт із географічним зазначенням.

Про це інформує туристичний сайт Івано-Франківська.

Це буде вже другий автентичний український сир, що відповідає всім європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС.

Управителем географічного зазначення “Гуцульська коров’яча бриннза” є громадська спілка “Асоціація карпатських ватагів”, яка розташована у селищі Верховина.

Цього року сертифікацію пройшли шість полонинських господарств: Кринта, Скупова, Луковиця, Бибратківка, ФГ “Згарда”, Щівник. Вони відповідають всім вимогам плану контролю і мають право маркувати свою бриндзу як ГЗ “Гуцульська коров’яча бринза”. Завершальним етапом реєстрації стане отримання відповідного свідоцтва вже найближчим часом.

Виробники, які також хочуть виготовляти ГЗ, повинні відповідати наступним критеріям:

  1. Виробництво бриндзи на високогір’ї не нижче ніж 700 м над рівнем моря.
  2. Дотримання традиційної технології виробництва.
  3. Використовувати не менше 70% коров’ячого молока, 30% можна додавати овечого чи козячого від місцевих гірських порід тварин.

Продукти з географічним зазначенням значно вище цінуються в країнах Європи як автентичні та високоякісні. Для виробників це вигідно тим, що така продукція коштує дорожче, а попит на неї значно вищий, ніж на звичайну.

Право на географічне зазначення дозволяє його власникам перешкоджати використанню зазначення третіми сторонами, чиї продукти не відповідають необхідним стандартам. Географічне зазначення, подібно знаку для товарів та послуг, несе певне повідомлення покупцеві — воно говорить, що продукт або виріб було виготовлено в особливому місці, тож, відповідно, він має деякі характеристики, які можуть бути виявлені тільки в цьому місці.

Наприклад, сільськогосподарські продукти зазвичай мають якості, котрі визначаються місцем їхнього виробництва і на які впливають конкретні місцеві чинники, такі, як клімат і ґрунт. Приміром, географічне зазначення мають: сир Рокфор, Грузинські вина, Швейцарські годинники, Шампанське, Коньяк.