Оголошено переможців конкурсу BookForum Best Book Award

0
10

Гран-прі здобула «Українська абетка» Георгія Нарбута.

У четвер, 17 вересня, відбулась церемонія нагородження BookForum Best Book Award. Гран-прі здобула ««Українська абетка» Георгія Нарбута. Загалом журі присудило нагороди у 17-ти номінаціях.

Також в рамках цієї нагороди щороку надається спецвідзнака від міста Львова. Цьогоріч переможця визначали самі читачі, – пише НЗ з посиланням на Zahid.net

«Кожного року ми номінуєм одну книжку як кращу від міста, але так виходить, що цього року є декілька книжок, про які б хотів вас розказати, щоб ви їх прочитали, а потім ми фіналізуємо рішення по переможцю. Тому читайте і визначайтесь. Яка книжка вам більше сподобається, та й отримає нагороду від міста», – оголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Отже, львів’яни обирали з п’яти книжок: «Чортківська офензива: Найуспішніша операція Галицької армії» Олександра Дєдика; «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти» Оксани Кісь, «Іван і Феба» Оксани Луцишиної, «Моя Галичина. Край за Карпатами» Залці Ландман та «Хроніки одного голодування. 4 з половиною кроки» Олега Сенцова.

У підсумку була відзначена книга Оксани Кісь «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти».

Цього року за відзнаку змагалось понад 400 книжок від 72 видавництв. І за недавньою традицією книжки оцінювали журі у трьох містах – Львові, Києві та Харкові.

Нагадаємо, 27 BookForum вперше відбувається онлайн-форматі. Фокусна тема 27 BookForum – «Перепис населення: знати, хто ми є».

Лауреати премії BookForum Best Book Award 2020

Гран-прі – «Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута» (Видавець Олександр Савчук, Харків) – за перше повне видання видатної пам’ятки української графіки у досконалому мистецькому оформленні та поліграфічному виконанні.

Класична українська література – «Апокриф» Лесі Українки / «Чотири розмови про Лесю Українку» Блаженнішого Святослава Шевчука та Оксани Забужко (видавництво «Комора», Київ) – за потужність сенсів та гармонійну цілісність візуального виконання.

Сучасна українська проза – Яніна Соколова, Ольга Купріян. «Я, Ніна» (видавництво #Книголав, Київ) – за відверто розказану історію життя і боротьби з хворобою, сміливість порушити табуйовані дотепер теми та майстерну оповідь.

Сучасна українська поезія – Олена Герасим’юк. «Тюремна пісня» (видавництво «Люта справа», Київ) – за поетичну неординарність.

Класична іноземна література в українському перекладі – Сапфо, Миртіда, Телесілла та інші. «Перші поетеси: Кодекс давньогрецької жіночої поезії» (видавництво «Астролябія», Львів) – за гармонійне поєднання високої поезії з високою видавничою культурою.

Сучасна іноземна література в українському перекладі – Ден Сіммонс. «Терор» («Видавництво Жупанського», Київ) – за розширення читацьких обріїв.

Non-fiction – «Антологія української кінокритики 1920-х у трьох томах» («Національний центр Олександра Довженка», Київ) – за актуалізацію спадщини українського кіно 1920-х.

Біографія – Дмитро Горбачов. «Лицарі голодного Ренесансу» (видавництво «Дух і Літера», Київ) – за ґрунтовне портретування та популяризацію творців українського авангарду.

Історія – Сергій Плохій. «Забуті покидьки східного фронту» («Клуб Сімейного Дозвілля», Харків) – за новаторство у представленні історичних студій.

Література для дітей від 0 до 5 – Наталка Малетич. «Привид, який не міг заснути» («Видавництво Старого Лева», Львів) – за тонке розуміння запитів найменших, а отже, найвимогливіших читачів.

Література для дітей від 6 до 8 – Оксана Драчковська. «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» (видавництво «Чорні вівці», Чернівці) – за делікатне висвітлення непростої теми, що завдяки мистецькій формі досягає дитячої свідомості та виховує людяність.

Література для дітей від 9 до 12 – Олег Гавріш. «Казки баби Гавришихи» (видавництво «Час майстрів», Київ) – за прищеплення любові до справжньої книги, яку з цікавістю читаєш, з насолодою розглядаєш і з приємністю гортаєш.

Література для підлітків і YA – Катерина Міхаліцина, Станіслав Дворницький. «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» (видавництво «Портал», Київ) – за чесну і вражаючу розповідь про Чорнобильську катастрофу для підліткової читацької аудиторії.

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці – Олег Сенцов. «Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки» («Видавництво Старого Лева», Львів) – за збереження критичного мислення і ціннісних орієнтирів в екстремальних умовах та за вміння по-різному й переконливо транслювати в книгах особистий досвід.

Візуальна книга – «ВУФКУ. Lost&Found» («Національний центр Олександра Довженка», Київ) – за копітку працю та візуалізацію українських кіноджерел.

Комікси та графічні романи – Ярко Філевич. «Колоніст. Бути людиною» («UA Comix», Львів) – за добрий гумор і здоровий глузд у коміксотворенні.

Наукова література – Максим Стріха. «Український переклад і перекладачі: між літературою і націєтворенням» (видавництво «Дух і Літера», Київ) – за системний та концептуальний виклад історії українського перекладу в особистостях, епохах і дискурсах.

Професійна література – не присуджена! Не знайшлося жодної книжки, що б відповідала всім критеріям висококультурного видання.

Спеціальні відзнаки премії «BookForum Best Book Award-2020»

Спеціальна відзнака Малого журі (Львів) – Ірина Вовк. Тритомник «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів» (видавництво «Фоліо», Харків) – за гігантську працю упорядниці та редакційного колективу, що спільно зробили цей тритомник колективним пам’ятником героям російсько-української війни.

Спеціальна відзнака «Місто» (Львів) – Оксана Кісь. «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти» (Інститут народознавства НАН України, Львів; «Коло», Дрогобич) – за відданість авторки-львів’янки «жіночій темі», невтомне просування якої щоразу набуває досконалих видавничих форм.

Спеціальна відзнака за найкрасивіше видання (Львів) – «Байки Езопа в переказі Олександра Виженка» (видавництво «Час майстрів», Київ) – за виразну й делікатну зображальну інтерпретацію вічних текстів, що завдяки цьому набувають ознак сучасності.

Повний список переможців, а також персональні і спеціальні відзнаки дивіться на сайті bookforum.ua