Свята наближаються? Ось 10 подарунків, які можна виготовити власноруч

0
155

Хто сказав, що «подаруночки під ялиночку» обов’язково мусять бути дорогими, купленими у магазині? Не дозвольте споживацтву пожерти ваші фінанси, використайте час перебування вдома і спробуйте виготовити щось цікаве власноруч!

Різдвяні свята стали асоціюватися з біганиною за подарунками. А звідки взагалі взявся звичай дарувати щось на Різдво? Це символ, який відсилає нас до дарів, що їх Три Царі склали новонародженому Божому Немовляті.

Сьогодні ми виражаємо подарунками свою любов до ближніх та підкреслюємо, що вони для нас важливі. Однак щораз частіше постає запитання: як не піддатися безумству святкового купування і обдаровувати людей мудро? Біганина магазинами легко може заглушити саму суть цих Свят.

Але є вихід: зробити подарунки самому. Причому подарунки практичні та екологічні!

1.Екологічна упаковка

Склад: бджолиний віск, олійка жожоба, бавовняна тканина.

Із тканини виріжте квадрат, наприклад, 20х20см. Віск, залежно від стану, в якому ви його маєте, розтопіть у вогнестійкій посудині (до 100оС, щоб був рідкий). Витягніть із духовки, долийте 3 краплини олійки. Занурте тканину в розтоплений віск так, щоб матерія була повністю покрита. Витягніть і розкладіть на папері для випічки. От і все! Тепер у таку еко-упаковку (англійською вона модно називається BeePack) можна загортати канапки, мисочки, що завгодно. Після використання BeePack просто протирають вологою ганчіркою, і ваша еко-упаковка знову готова до використання.

2.Свічка

Склад: недогарки свічок, шнурок, баночка або стара філіжанка, грузильце — наприклад, скріпка чи цвяшок, за бажанням — ароматичні олійки і барвники.

Всі недогарки (або шматки парафіну, якщо у вас є вдома) розтопити в баночках — наприклад, у духовці, або на водяній бані. Один кінець шнурка зачепіть за грузильце, другий прив’яжіть до олівця. Спустіть грузильце на денце баночки чи іншої посудинки, де буде ваша свічка, а до другого кінця шнурка-ґнота прив’яжіть олівець. Додайте у розтоплений парафін або віск ароматичні олійки і барвник, влийте цю суміш у посудинку, де буде свічка. Підправте гнотика, щоб стояв рівно, накрутивши запас шнурка на олівець, і покладіть олівець на середину горлечка посудини. Як свічка вистигне, обріжте ґніт на висоті 1,5см.    

3.Домашня ґранола

Склад: пластівці вівсяні або мультизернові, мед або кленовий сироп, волоські чи лісові горіхи, кориця, насіння дині, соняшника.

Усі складові перемішайте в мисці, облийте їх медом або сиропом. Розкладіть на декові для випічки і поставте в духовку. Запікайте при температурі 180оС протягом близько 25 хвилин. Перемішуйте через кожні приблизно 8 хвилин, щоб не пригоріло. Коли ґранола підрум’яниться, вийміть її з духовки і залиште вистигати. Пересипте в баночку, накрийте шматком тканини і зав’яжіть джутовим шнурочком.    

4.Мило з ароматом

Склад: гліцерин (можна використати обмилки), ароматична олійка, сушені квіти (наприклад, лаванда, рум’янок), або трави, або кориця.

Якщо хочете виготовити «святкове мильце», візьміть, наприклад, олійку кориці або гвоздики, а в саме мило «втопіть» зірочку анісу, шматочок коричної палички або сушені гвоздики.

Гліцерин розтопіть на водяній бані, постійно помішуючи. Знявши з вогню, додайте ароматичну олійку, ретельно вимішайте. Перелийте суміш у формочки (можна використати і силіконові формочки для льоду, і спеціальні формочки для мила) і занурте в них вибрані квіти чи трави. Коли мило застигне, обережно вийміть його з форм, загорніть у папір і підпишіть. Можна додати гілочку лаванди.    

5.Вівсяне печиво

Склад: 100г вівсяних пластівців, 4 ложки соняшникового насіння, 250г масла, 180г борошна, 3 ложки цукру (або ксиліту), 1 ложечка розпушувача для тіста, 1 пакетик ванільного цукру.

Масло витягніть із холодильника, щоб було кімнатної температури. Соняшникове насіння підсмажте на сухій сковорідці. Тепле масло зітріть із цукром і ванільним цукром. Поступово додавайте борошно і розпушувач. Викладіть тісто на стільницю й вимісіть до гладкості й однорідності. Додайте вівсяні пластівці, соняшникове насіння і ще раз старанно вимісіть. Вистеліть деко папером для випічки (пам’ятайте, що його можна використати кілька разів). Сформуйте з тіста невеличкі кульки, розкладіть по декові й акуратно приплюсніть. Старайтеся зберігати відстань між виробами. Випікайте при температурі 175оС протягом близько 15 хвилин. Печивка мають зарум’янитися до золотистого кольору. Витягніть випічку з духовки і поставте, щоб вистигла. Подаруйте у прикрашеній баночці з вітальною листівкою.    

6.Бомбочки для ванни

Склад: 2 склянки питної соди, 1 склянка лимонної кислоти, сушені квіти (лаванда, рум’янок тощо — але не обов’язково), 5 ложок олійки для дітей або оливкової, ароматична олійка, барвник.

Вимішайте в мисці всі сухі складники, разом із сушеними квітами, якщо ви вирішили їх використати. Потім додайте ароматичну олійку і вибраний вами барвник. Ретельно розмішавши, поступово додавайте олію, так, щоб маса зліпилася. Сформуйте кульки, як ліпите сніжки, або використайте формочки для морозива. Зачекайте з годину, щоб кульки застигли, а маса добре схопилася. Потім можна кульки спакувати в коробочку чи баночку, додати листівку з вітаннями (і рецептом!).

7.Еко-торбинки для покупок

Склад: рештки фіранок чи бавовна, нитки, голка (або швейна машинка), шнурок. Із тканини виріжте прямокутник найбільш відповідного, на вашу думку, розміру.

Покладіть одну тканину на іншу і зшийте довші сторони. Коротші частини виверніть так, щоб утворився «тунель» для шнурка. Просуньте шнурок і зав’яжіть вузол. Зшийте «тунель» і виверніть на лицьовий бік. Загорніть у папір і додайте інструкцію, як використовувати торбинку.    

8.Чайна суміш

Склад: листовий чай (чорний або зелений), палички кориці, зірочки анісу, висушені шматочки апельсина, родзинки, сухофрукти.

Для домашньої чайної суміші можна брати все, що вам до смаку. Суміш всипати до металевої баночки чи паперової торбинки, обв’язати шнурочком або стрічкою. Простий подарунок із гарним запахом готовий!    

9. Ароматизована олія

Склад: скляна пляшка чи баночка зі щільною кришкою, оливкова олія, свіжий часник (або сушені помідори, або сушені перці чілі).

Скляний посуд, у якому буде ваша готова олія, спершу необхідно ошпарити. У сухий очищений посуд влити олію до ¾ об’єму, вкинути туди зубчики часнику (або сушені помідори, або перець). Додайте листівочку з описом. Швидкий і смачний подарунок готовий!    

10.Лавандовий пілінг

Склад: склянка грубого білого або коричневого цукру, 2 ложки рицинової олії, 2 ложки олійки жожоба, кілька крапель лавандової олії, 2 ложки сушених квітів лаванди.

Всі складники ретельно перемішайте. Можете додати більше олійки, якщо хочете інтенсивнішого запаху. Коли пілінгова суміш буде готова, пересипте її в баночку, накрийте тканиною і зав’яжіть стрічкою або джутовим шнурком. Як альтернатива цукру, можна взяти виварену мелену каву.


Джерело: CREDO