Переклад Декрету Апостольської Пенітенціарії про окремі відпусти з нагоди Року Святого Йосифа

0
76

У Ватикані оприлюднено Декрет Апостольської Пенітенціарії про окремі відпусти, приурочені до Року святого Йосифа, проголошеного Папою Франциском з нагоди 150-річчя проголошення святого Йосифа Покровителем вселенської Церкви, що триватиме від 8 грудня 2020 року по 8 грудня 2021 року, під час якого кожен вірний за прикладом цього святого «матиме змогу для скріплення свого життя віри в повному виконанні Божої волі».

В документі зазначається, що набожність до Опікуна Відкупителя широко розвинулася протягом історії Церкви, яка й надалі «відкриває давні та нові виміри величі в цьому скарбі, яким є святий Йосиф», і цьому повинен допомогти «дар індульгенцій, який Апостольська Пенітенціарія, згідно з бажанням Папи Франциска, доброзичливо щиро надає протягом Року святого Йосифа».

Пропонуємо Вам переклад документу, який здійснив священник Івано-Франківської Архієпархії о. Василь Ілик – Докторант Папського Салезіянського університету.

Апостольська пенітенціарія

ДЕКРЕТ

№. 866/20/І

Надається дар спеціальних Відпустів із нагоди Року Святого Йосифа, установленого Святішим Отцем Папою Франциском для відзначення 150-ї річниці від проголошення Св. Йосифа Покровителем Вселенської Церкви

Сьогодні минає 150 років від Декрету «Quemadmodum Deus», котрим блаженний Папа Пій IX, спонукуваний важкими та сумними обставинами, у яких перебувала Церква, атакована ворожістю людей, проголосив Святого Йосифа Покровителем Католицької Церкви.

Із метою увіковічнити довіру всієї Церкви найсильнішому заступництву Опікуна Ісуса Папа Франциск розпорядився, що від сьогоднішньої дати річниці  проголошення Декрету й святого Дня Блаженної Діви Непорочної, Обручниці найчистішого Йосифа аж до 8 грудня 2021, аби був установлений спеціальний Рік св. Йосифа, у якому кожен вірянин за його прикладом міг би щоденно утверджувати власне життя віри в повному виконанні волі Божої.

Так усі вірні матимуть можливість старатися через молитви та добрі вчинки отримати за допомогою св. Йосифа, голови небесної Родини із Назарету, полегшення й потіху у важких людських та соціальних переживаннях, які сьогодні турбують  світ. 

Набожність до Опікуна Відкупителя широко розвинулася в часі історії Церкви, яка не тільки присвячує йому один із найвищих культів почитань після Матері Божої,його Обручниці, але й признає йому численні заступництва.

Учительський Уряд Церкви продовжує відкривати колишні та нові величності в цьому скарбі, яким є св. Йосиф. Саме так,як господар дому із Євангелія від Матея, Обручник Діви Марії  «витягує зі свого скарбу речі нові та старі» (Мт 13,52).

Для досконалішого досягнення передбаченої цілі допоможе дар Відпустів, які Апостольська Пенітенціарія через даний Декрет, виданий відповідно до бажання Папи Франциска, охоче уділяє протягом Року св. Йосифа.

Надається Повний відпуст під звичними умовами (свята тайна Сповіді, св. Причастя і молитва в наміренні святішого Отця) вірним, які із душею, вільною від будь-якого гріха, у році св. Йосифа використають нагоди й способи, подані цією Апостольською Пенітенціарією.

А. Святий Йосиф, правдивий муж Віри, заохочує нас відкрити первісний синівський зв’язок із Отцем, відновити нашу вірність молитві, бути відкритими на слухання й відповідати волі Божій глибоким розпізнаванням. Надається повний відпуст усім, хто принаймні 30 хвилин буде роздумувати над молитвою Отче Наш або візьме хоча б один день участь у Віднові Духа (реколекціях), яка містить роздуми про св. Йосифа.

Б. У Євангелії титул «Праведного мужа» приписується св. Йосифові (пор Мт. 1,19), який є хранителем «найглибшої таємниці, котра міститься внутрі серця та душі» [1], учасником Божої тайни, і тому особливий покровитель внутрішнього виміру підштовхує нас відкрити силу мовчання, второпності й честі у виконанні власних обов’язків. Чеснота справедливості, практикована Йосифом  способом гідного наслідування, цілковито відповідає Божому законові принципу милосердя, «тому що саме воно штовхає до звершення правдивої справедливості» [2]. Адже ті, котрі за прикладом св. Йосифа виконають діло милосердя щодо тіла чи  душі, можуть отримати дар Повного Відпусту.

В. Основна характеристика покликання Йосифа – бути Опікуном Святої Родини  із Назарету, Обручником Пречистої Діви Марії та законним батьком Ісуса. Для того, щоби всі християнські подружжя були заохочені до створення такого ж глибокого єднання, прикладу любові й молитви, що повнотою була  у Святій Родині, надається Повний Відпуст для вірних, які молитимуться святу Вервицю у сім’ї або коли її відмовлятимуть наречені.

Г. Слуга Божий Папа Пій XII 1 травня 1955 року встановив празник св. Йосифа Ремісника «із метою, що всіма людьми буде визнаватися гідність праці, яка би надихнула соціальне життя та закони, побудовані на рівному поділі прав та обов’язків» [3]. Отже, зможе отримати Повний Відпуст кожен, хто щоденно віддаватиме свій труд  під покров Св. Йосифа, і кожен вірний, що молитовно призове заступництво Ремісника з Назарету,просячи, щоби той, хто шукає роботу, зміг би її знайти, і щоби праця всіх стала гіднішою.

Д. Свята Родина, утікаючи до Єгипту, «учить нас, що Бог є там, де люди перебувають у небезпеці, там, де страждають, куди втікають, там, де зазнають вигнання та опущення» [4]. Отже, надається Повний Відпуст вірним, які промовлять Літанію до св. Йосифа (в Латинській традиції) або Акафіст до св. Йосифа, цілий чи принаймні якусь його частину (у Візантійській традиції), або якусь іншу молитву до св. Йосифа, властиву іншим літургійним традиціям, у наміренні за Церкву, переслідувану всередині чи ззовні, і в наміренні полегшення для всіх християн, що терплять переслідування в будь-якій формі.

Свята Тереза від Ісуса визнавала у св. Йосифі покровителя всіх життєвих обставин: «Видається, що Бог надав іншим святим ласку опіки в тій чи іншій потребі, у той час, коли я пересвідчилася, що славний св. Йосиф своїм заступництвом покриває всі потреби» [5]. Недавно св. Іван Павло II підтвердив, що приклад св. Йосифа супроводжує “нову актуальність для Церкви наших днів у ставленні до нового християнського тисячоліття» [6].

Щоби знову підтвердити універсальність покрову св. Йосифа над Церквою,окрім вищевказаних обставин, ця Апостольська Пенітенціарія надає Повний Відпуст вірним, які промовлять якусь іншу молитву, легітимно апробовану, або акт побожності на честь св. Йосифа, наприклад: «До Тебе, св. Йосифе»,особливо  в  такі дні: 19 березня та 1 травня, у свято Пресвятої Родини Ісуса, Марії і Йосифа, у Неділю св. Йосифа [неділя по Різдві] (для Візантійської традиції), кожного 19 дня місяця й щосереди, у день, зазвичай присвячений цьому Святому згідно з Латинською традицією.

У контексті актуальної суспільної санітарної біди дар Повного Відпусту в особливий спосіб надається старшим людям, хворим, конаючим і всім тим, які  через  оправдані причини не можуть вийти з дому, які із душею, вільною від будь-якого гріха, та з наміром виконання, при першій можливості трьох звичних умов у власному будинку або в тому місці, де їх затримала перешкода, промовлять акт побожності на честь св. Йосифа,утішителя хворих і покровителя доброї смерті, довірливо жертвуючи милосердному Богові свої болі та незручності власного життя.

Для того, щоби доступ отримання божественної ласки через силу ключів Церкви був пасторально полегшеним, ця Пенітенціарія наполегливо просить, щоби всі священики, призначені відповідними дозволами для слухання сповідей, повною щирою душею були охочими до служіння св. Тайни Покаяння й частого уділювання святого Причастя для хворих.

Даний декрет має силу протягом усього Року Святого Йосифа, незважаючи на будь-які інші протилежні приписи.

Дано в Римі, при осередку Апостольської Пенітенціарії, 8 грудня 2020 року.

Кардинал Mauro Piacenza

Найвищий Пенітенціарій

Krzysztof Nykiel

Regens

____________________________________________

[1] Пій XI, Промова із нагоди проголошення героїчності чеснот Слуги Божої Емілії де Віалар, у “L’Osservatore Romano”, рік LXXV, н. 67, 20-21 березня 1935, 1.

[2] Папа Франциск, Загальна Аудієнція (3 лютого 2016).

[3] Папа Пій XII, Промова з нагоди Свята св. Йосифа Ремісника (1 травня 1955), у «Промови та радіоповідомлення Його Святості Пія XII», XVII, 71-76.

[4] Папа Франциск, Ангел Господній (29 грудня 2013).

[5] Тереза Авільська, Життя VI, 6.

[6] Іван Павло II, Апостольська Адгортація Redemptoris Custos (15 серпня 1989), 32.