Допоможімо відбудувати храм

0
358

Пожежа в храмі Святого Апостола Андрія Первозванного в м. Долина вночі 17 грудня цього року сколихнула усе Прикарпаття. Дивитись, як палає святиня, було боляче навіть для тих, хто ніколи не був у тому місті і не бачив її. Парох о. Богдан Тисяк, три сотрудники та парафіяни, які прибули на місце пожежі, не стримували сліз. Відчуття в них було таке, ніби на очах втрачали рідну, близьку людину. Святиня, в яку духовенство та вірні багато років вкладали свої серця, палала на очах.

А ще чотири роки тому, 18 грудня 2016 року, духовенство та парафіяни відзначали 10 років від першої Святої Літургії новоствореної громади св. ап. Андрія в м. Долина. Отець Ігор Ліпчанський згадує: «Десятий ювілейний празник відбувся вже у новозбудованому величавому храмі. Уся громада востаннє помолилася Божественну Літургію в каплиці та процесійно з іконою св. Андрія, із запаленими свічками вийшла на обхід довкола храму. За процесією йшли священники та хористи, які виконували гімн парафії «Апостоле Андрею». Ікону св. Андрія урочисто несли діти спільноти «Родина у Христі» та катехитичної школи, згодом – чоловіки парафії і останнє коло – жінки, члени спільнот «Апостольства молитви» та «Матері у молитві». Опісля діти парафії невеличким виступом привітали парафіян з історичною подією, після чого вийшли на вулицю, де утворили із запаленими свічками «живий» хрест.

І старі, і молодь, і діти раділи, посмішки можна було спостерігати на кожному обличчі парафіян, гостей та тих, хто, можливо, з цікавості прийшов подивитися на це молитовне дійство. Божа благодать, десяток священників, сотні причасників – все це злилося воєдино і творило справжню «живу парафію», на чолі якої Христос».

…Через чотири роки,17 грудня 2020 року, о 00 год. 36 хв. до державної пожежно-рятувальної частини №10 міста Долина поступило повідомлення про пожежу церкви Святого Апостола Андрія Первозванного за адресою: м. Долина, проспект Незалежності. Цей день, напередодні свята Миколая, очевидці не забудуть ніколи. До місця пожежі одразу було направлено підрозділи оперативного реагування. До гасіння було залучено 10 одиниць техніки та 35 осіб особового складу пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС в області. Аж о 03 год. 34 хв. пожежу вдалося локалізувати, а о 06 год. 55 хв. – ліквідувати.

Отець Богдан Тисяк розповів, що Богослужіння відбуваються у каплиці, яка є поруч із храмом, з якої і почалось парафіяльне життя. Громада уже вичистила наслідки пожежі в храмі. Далі буде реставрація іконостасу, відбудова пошкодженого храму. Отець Богдан (має освіту електрика) каже, що чотири роки усе електричне обладнання працювало справно, ніколи не було замикань.

Прохання до читачів: допоможіть громаді відбудувати храм св. Ап. Андрія Первозванного в м. Долина:

р/р 26009878803161 ПАТ «Укрсиббанк»

МФО 351005 ЄДРПОУ 34535852

або 4731 2191 2263 1918 (картка Приват).

О. БИСТРИЦЬКА.