Компенсація за електроенергію. Кому та на яких умовах вона дістанеться

0
29

Питання підняття тарифів не просто турбує людей, воно останнім часом дало поштовх таким собі «тарифним майданам», які вибухають то в одному,то в інших містах України.

Так скасування з 1 січня пільгового тарифу на електрику в 90 коп/кВт-год і введення єдиного 1,68 грн/кВт-год поставили українців, чиї будинки знаходяться на електроопаленні, на межу виживання, особливо в сільській місцевості.

Як повідомляє сайт finance.ua, влада обіцяла допомогти їм, виділивши фіксовану субсидію в 1000 грн. Однак згідно з постановою Кабміну, це буде не тисяча гривень. Це буде компенсація, яка покриє різницю вартості спожитої електроенергії, тобто на всю суму втрат споживача.

Хто отримає компенсацію:

мешканці житлових будинків (в тому числі «готельок», квартир і гуртожитків), обладнаних електроопалювальними установками;

мешканці негазифікованих багатоквартирних будинків, в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання;

багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу;

право на отримання компенсації надається всім споживачам, в тому числі в сільській місцевості, хто мав право на такий тариф станом на 31 грудня 2020 року (1 і 2 групи).

Компенсація надається на покриття різниці вартості спожитої електроенергії, яка виникла в результаті скасування знижених тарифів і застосування єдиної ціни, встановленої 1 січня, тобто на всю суму втрат споживача, а не якусь її частину.

Обмеження:

отримувачі житлових субсидій не мають права розраховувати на компенсаційні виплати;

виплата компенсацій передбачена тільки за перший квартал 2021 року;

для перших двох категорій діє обмеження в 3000 кВт-год на місяць;

при розрахунку вартості не застосовується 30% знижка, яка була передбачена станом на 31 грудня для населення, яке проживає в 30-км зоні АЕС.