Вівсяний кисіль на сніданок: потужний бальзам здоров’я

0
40
Фото: Facebook

Вівсяний кисіль є  прекрасним засобом, що уповільнює процеси старіння людини, допомагає їй залишатися здоровою і життєрадісною.

Вівсяний кисіль, який ще називали “киселиця”, “вівсяний борщ”, — одна  з найдавніших борошняних страв. Про нього є згадка у літописі “Повість минулих літ” за 997 рік. Цю страву — густу чи рідку — їли переважно під час постів із картоплею, хлібом, вареним бобом. Він є своєрідним біологічно природним стимулятором. Вівсяний кисіль підвищує фізичну  витривалість і тонус організму.

Вівсяний кисіль

Інгредієнти
овес (або по-простому крупа  “Геркулес”) — 1 кг
кефір (будь-якої жирності) — 400-500 г
вода — 2-3 склянки
будь-яке варення (або можна додати цукор, ваніль або корицю) — за смаком

Покроковий рецепт

Крок 1: у трилітрову банку висипаємо кашу “Геркулес” не до самої гори

Крок 2: додаємо кефір і зверху доливаємо кип’ячену (або очищену) воду, щоб до краю залишалося не менше 4 сантиметрів. Банку ставимо в темне прохолодне місце і залишаємо для бродіння.

Крок 3: коли ми побачимо, що в банці з’явилися пухирці і явно проглядається розшарування складу, значить, у нас все йде добре. Зазвичай дають побродити 1-2 дні.

Крок 4: після того, як суміш перебродила, її необхідно профільтрувати через марлю, обов’язково помішуючи і прибираючи з фільтра осад. У каструлі збереться те, що нам потрібно, це той фільтрат, який піде на приготування киселя. Його потрібно накрити кришкою і відставити на 16-18 годин. Після цього часу в каструлі утворюється два шари: верхній – рідка суміш, нижній – пухкий білий осад. Нам потрібний нижній.

Крок 5: одна ложка вівсяного концентрату дорівнює одній склянці води. Тобто, міряємо стільки, скільки нам знадобиться, виходячи з цієї формули. Виливаємо все в каструлю і доводимо до кипіння. Потім постійно перемішуємо дерев’яною ложкою і виварюємо воду, щоб маса загусла.

Крок 6: перед тим, як кисіль загусне, в нього можна додати варення або просто цукор, корицю або будь-які прянощі або добавки  за вашим смаком. Переливаємо суміш в теплому вигляді в глибокий глечик і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження