Сім книг, які варто прочитати у Великий піст

0
341

Вчора ми спільно роздумували над Господньою притчею про Митаря і Фарисея. Ця неділя є другою, яка готує нас до початку Великого посту. Вже за три тижні він розпочнеться в нашій Церкві. Великий піст – час духовної мандрівки і очищення серця. На цій дорозі незамінним і корисним помічником є книга. Щоби краще пережити цей благословенний Богом час, пропонуємо Вам вже зараз придбати або позичити кілька книг, які допоможуть глибше пережити час Великого посту.

Антоні Длугош. Хресна дорога.Роздуми для дітейВеликий друг дітей єпископ Антоні Длугош запрошує нас до спільної молитви і заохочує пройти Хресною дорогою слідом за Господом Ісусом. Нехай ці роздуми стануть у нагоді тим дітям, які хочуть наслідувати Ісуса і разом із Ним нести хрест власних обовʼязків як вдома, так і в школі.

2. Мирослава Лемик. Великий піст із Блаженнішим Любомиром

У цьому зручному пораднику зібрано практики приватних і храмових молитов на всі 40 днів Великого посту з цитатами Блаженнішого Любомира Гузара. Це як робочий зошит учня, тільки для дорослих учнів, які стали на шлях духовного вдосконалення і хочуть прожити піст з користю для душі. Підійде для всіх, хто хоче прожити піст з авторитетним духовним наставником. 

У зручному воркбуці на кожен тиждень детально розписано особливості кожного тижня Великого посту, молитовні зітхання, надихаючі цитати Блаженнішого Любомира, а ще на кожній сторінці – зручні нагадайки про всі богослужіння, які варто відвідати цього дня і, як в кожному воркбуці – завдання на кожен день. Вправи наче прості, але під силу не всім – наприклад, позбутися зайвого одягу, помолитися за когось, з ким у вас напружені стосунки, помити сходову клітку не лише навпроти власних дверей, але й навпроти сусідських, почати сортувати сміття, відмовитися від солодощів, прожити день без телевізора і соцмереж… Ще упорядники залишили місце для ваших нотаток. Порадник графічно розділений зручними піктограмками. 

Видання зручного формату поміститься і в сумочці, і стане настільною книгою для всіх членів родини, яка хоче провести піст з Блаженнішим Любомиром.

3.  Ісус. Останні дні: Що насправді сталося

Чи помер Ісус на хресті? Чи був Ісус похований? Чи є історичні підстави вважати, що Ісус воскрес?Ці питання нерідко ставлять християнам. Ба, навіть самі християни іноді сумніваються у своїй вірі. Тому в цій книжці два всесвітньо відомі й авторитетні біблісти — Крейґ Еванс і Том Райт — відтворюють реальну картину суду, страти, поховання та воскресіння Ісуса з Назарету на противагу численним вигадкам і спекуляціям. Науковці дають відповіді на питання: як насправді розвивалися події в останні дні земного життя Ісуса і що стоїть за євангельськими розповідями про воскресіння?

4. Щоденник на Великий піст. 7 тижнів з Євангелієм від Йоана

Великий піст – це шлях, на який відведено сім тижнів. У такій тривалій подорожі добрим супутником буде цей щоденник. День у день, крок за кроком він супроводжуватиме читача до головної події – Воскресіння Христового. Зручний формат, місткі тексти та мотиваційні завдання допоможуть заглибитися у Слово Боже і почерпнути нові ідеї постових практик. Рекомендовано усім, хто прагне вдосконалюватися у своєму духовному розвитку.

5. Тома Шпідлік. Мистецтво очищувати серце

Що означає “чистий серцем”, “любити всім серцем”? І взагалі, що означає “серце” у духовному сенсі? Ці поняття нерозривно пов’язані з думками, які постійно нуртують у людині, і спокусами, які завжди оточують її. Серце слід утримувати в чистоті. Відомий богослов Тома Шпідлік свою книгу присвячує духовному світові людини, яка прагне впоратися з усіма негативними зовнішніми та внутрішніми впливами. Автор, опираючись на багатовіковий досвід отців, учителів Церкви та інших богословів, у коротких тезах-питаннях і відповідях допомагає читачеві розпізнати спокусу, боротися з нею. Пропонує для очищення серця різні молитовні практики, наголошуючи на поєднанні душевного стану з фізіологічними властивостями, внутрішнього світу із зовнішнім оточенням.

6.  с. Юліана Андрусів. Повернення до раю. Молитви на щодень

Ці молитви не можна назвати стандартними, їх радше можна окреслити так: проста розмова з живим Богом. Вони вестимуть читача від неділі Закхея до Неділі всіх святих, день за днем, крок за кроком. Разом з ними ви переживете кожен день Великого посту і велику радість Воскресіння того, хто нас найбільше любить. Переживаючи ці слова глибоко в серці, ми зрозуміємо, що Господь щодня чекає, що ми душею і серцем, словами й ділами, любов’ю і прощенням повернемося до того раю, в якому Він так віддано щодня на нас чекає…

Юліана (Наталія) Андрусів – сестра Згромадження сестер Милосердя святого Вінкентія де Поля, УГКЦ. За спеціальністю – магістрфілології, викладач німецької та англійської мов і світової літератури. Богословську освіту здобувала в Українському Католицькому Університеті. Перекладачка з німецької та польської мов. Співавторка книжки «Святі земліукраїнської» (Свічадо, 2016). Для професійної праці та навчання дітей і молоді натхнення черпає з живого Божого слова, укладаючи творчі молитви, серед яких збірка “Повернення до раю”.

7.Монастирська кухня. Страви на піст і на празник

У виданні вміщені рецепти пісних і празничних страв закарпатської кухні, які готують у василіянських монастирях на Закарпатті. Страви згруповані у п’ятьох розділах, кожен з яких відображає особливості трапези стосовно до церковного року: пости, скоромні дні, а також великодній та святвечірні столи. В останньому розділі вміщені рецепти до святкової трапези. Для всіх зацікавлених кулінарним мистецтвом.

За матеріалами Духовна Велич Львова