Чіп, який імітує людське тіло: ізраїльські лікарі вперше застосували новітні технології у розробці ліків від раку

0
21

Ізраїльські вчені розробили ліки для хворих на рак, вперше в історії використавши чіп, який імітує людське тіло. Таке рішення заощадило не тільки життя тварин, але також велику кількість часу та грошей.

Дослідники з Єврейського університету створили чіп, що містить людську тканину з мікроскопічними датчиками, щоб точно відстежувати реакцію людського тіла — нирок, печінки і серця — на певні ліки.

Ідея подібної технології виникла близько 30 років тому, пише Times of Israel. Але ізраїльська команда вчених стала першою, хто зміг успішно скористатися наявними можливостями чіпа, щоб повністю виключити випробування на тваринах.

У своїх дослідженнях вчені спробували вирішити проблему того, що популярний протираковий препарат цисплатин викликає накопичення жиру в нирках людини. Для цього вони об’єднали два препарати, які зазвичай використовуються для вирішення подібної проблеми, в один.

Вчені «згодовували» цисплатин чіпу разом з емпагліфлозіном — це ліки від діабету, які призначені для обмеження всмоктування цукру в нирках. Чіп на таке лікування відреагував позитивно, тому дослідники вже подали нові ліки на схвалення Управлінню з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.

«Наскільки нам відомо, це перший випадок, коли ліки роблять цей крок без випробувань на тваринах. Ми усунули цю потребу, використовуючи нашу технологію «людина на чіпі», — каже професор Яаков Нахміас, провідний автор дослідження.

Окрім того, що це більш гуманно, використання чіпа може привести до більш швидкої, безпечної і ефективної розробки ліків, відзначає вчений. Оскільки чіпи можуть набагато точніше імітувати людське тіло, ніж тварини, ця технологія може підвищити точність розробки ліків.

Також це більш економне рішення: зазвичай, щоб довести ліки до стадії клінічних випробувань, дослідникам потрібно 4−6 років і мільйони доларів. Ізраїльтяни змогли дійти до цього етапу за вісім місяців та «за невеликі гроші».