Другий Великдень у Ватикані в часі пандемії

0
89

Уже другий рік поспіль епідемія коронавірусу та карантинні обмеження внесли свої корективи до звичного святкування Великодня у Ватикані. Хоч варто зауважити, що цьогоріч обмеження не будуть такими жорсткими, як минулого року, коли саме на цей період припав пік епідемії в Італії з великою кількістю хворих та померлих. До слова, у цей період більшість італійців були зачинені за дверима власної будівлі. А церкви були зачинені для відвідування вірних.

Щодо епідеміологічної ситуації цього року, то вона трішки покращена. Проте в Італії на цей момент зачинені всі магазини, окрім продуктових, а прогулюватись вулицями можна тільки по двоє або ж у супроводі членів родини. Проте такі полегшення щодо карантинних обмежень мало вплинуть на святкування Великодня у Ватикані.

Перш за все всі святкові Богослужіння та заходи відбудуться за участю обмеженої кількості вірних. Таку інформацію надала пресслужба Ватикану. Минулого тижня, коли у Ватикані відбулася Свята Літургія з нагоди Квітної неділі, оливкові гілки, якими, згідно з традицією, обмінюються в Італії після Меси, були герметично запаковані у поліетиленові упаковки.

 Папа Франциск, як і зазвичай, очолить Хресну Дорогу о 21.00 за італійським часом. Проте вже вдруге вона пройде на площі перед базилікою св. Петра, а не біля Колізею, як це було багато років до пандемії. Справа в тому, що на Хресну Дорогу біля Колізею з’їжджались паломники чи не з усього світу. Вже за кілька годин до початку перекривались декілька зупинок станції метро та обмежувався рух транспорту в зоні, наближеній до Колізею, роблячи цю територію пішохідною. Коли наставав вечір, Колізей освічувався сотнями вогнів. З нього в молитовній тиші виходила процесія, яка несла хрест. По обох сторонах від хреста чоловіки несли запалені смолоскипи. Складалось таке враження, що ти переносишся в древній Рим, коли Колізей не був атракцією для туристів, а місцем мученицької смерті перших християн. Отож, молитовна атмосфера, яка панувала на Хресній Дорозі біля Колізею, була сповнена якоюсь особливою атмосферою.

 У Святу Суботу, 3 квітня, на головному престолі в базиліці св. Петра Папа очолить урочисту Божественну Літургію. Але ця молитва розпочнеться на дві години раніше, ніж зазвичай, щоб дозволити вірним повернутись додому до настання комендантської години, яка діє в Італії.

 У неділю, 4 квітня, о 10.00 за італійським часом у базиліці св. Петра розпочнеться Великодня Меса на чолі з Папою Франциском. А по її завершенні Папа звернеться до всього світу з традиційним благословенням «Urbi et Orbi» («Місту (Риму) та світу»).

На жаль, коронавірус вніс свої корективи навіть у ритм святкувань та життя у Ватикані: Хресна Дорога не біля Колізею, святкові Богослужіння у зміненому графіку, відсутність вірних на площі перед базилікою св. Петра, яка ще два роки тому була вщент переповнена тисячами паломників зі всього світу…            

Підготувала Віра БІЛА.

(за інформацією LA STAMPA)