Парафіяльні сади як інструмент прищеплення турботи про довкілля

0
19

3 квітня в с Крилос, що на Прикарпатті, було значно розширено площу парафіяльного саду завдяки висадці ще 90 плодових дерев на території відпустового центру. Захід відбувся в рамках участі парафіяльної громади в програмі «Соціальні інновації громад» за підтримки Благодійної організації «Львівська освітня фундація» та Бюро УГКЦ з питань екології.

Розпочався захід зі спільної молитви та благословення саджанців. Парох, отець Ярослав Жолоб, звертаючись до молодих крилошан, наголосив на тому, що парафіяльний сад – це власність і відповідальність усієї громади, тому запросив присутніх і в майбутньому долучатися до спільного догляду за садом, передає Бюро УГКЦ з питань екології.

Далі під проводом екореферента та сотрудника парафії о. Михайла Дзуля всі взялися до праці: одні робили розбивку, інші – носили воду, ще інші копали ямки та саджали дерева, а хтось безтурботно грався поряд, поки дорослі трудилися. Після декількох годин кропіткої праці рівненькі рядочки нового саду постали поруч з резиденцією.

Учасники волонтерської групи «Крилос новітній» вирішили присвятити таку подію дітям, які цьогоріч мали б уперше в житті приступити до Святої Тайни Сповіді та урочисто прийняти Святе Причастя. Тому на частині дерев з’явилися символічні бірочки з іменами дітей, а на звороті – один із плодів чи дарів Святого Духа.

Ділячись своїми враженнями від участі в заході, одна з волонтерок Христина Койляк-Федорняк емоційно зазначає: «Як приємно бути частиною такої крутої команди! Ми молодці! Нехай наш запал до нових звершень не згасає! З Божою поміччю реалізуємо наші задуми». А вихідця з Крилоса, п. Любомира Богоч-Межиріцька, коментуючи світлини акції, ностальгійно згадує: «А я пам’ятаю великий сад навколо будинку, де проживав отець з родиною. Сад з часом знищено, будинок також… Тішуся, що відновлюємо втрачене»!

Молоді саджанці яблунь і груш на Крилоській горі відтепер будуть милувати очі крилошан та паломників. Сподіваємось, що невдовзі як сад рясно заплодоносить, так і дітки будуть духовно зростати та приносити гідні здобутки, зростаючи та утверджуючись у вірі.

Джерело