“Коляду на Майзлях” можуть внести до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини

0
13

Міжнародний різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях” можуть внести до переліку нематеріальної культурної спадщини України. Про це Суспільному Карпати повідомила заступниця міського голови Вікторія Дротянко.

“Коляда на Майзлях” — це більше, аніж наша місцева традиція. Ми хочемо, щоб про фестиваль дізналося ще більше людей. Це можливо завдяки внесенню його до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини”, — розповіла Дротянко.

З таким проханням департамент культури Івано-Франківської міської ради звернувся до Міністерства культури та інформаційної політики України.

Після 15-го квітня Мінкульт перевірить повноту поданого пакета документів та допоміжних матеріалів. Далі справу розгляне експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини, яка діє при Міністерстві. Саме експертна рада рекомендує МКІП вносити чи не вносити фестиваль до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

До слова, Міжнародний різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях” започаткували у 2010-му році при монастирі Христа Царя отців Василіян УГКЦ. За всі роки із сольними концертними програмами виступило понад 300 колективів: народні, професійні хори, вокальні, вокально-інструментальні та оркестрові колективи, фольклорні гурти та драматичні колективи, сольні виконавці. У 2019-му році фестиваль “Коляда на Майзлях” офіційно отримав статус міжнародного.