“Скеля і легендарний жартівник”: онуки принца Філіпа Вільям і Гаррі про свого діда

0
31
Дідусь з онуками у 2015 році

Принци Вільям і Гаррі вшанували пам’ять свого діда, принца Філіпа, герцога Единбурзького, який помер минулої п’ятниці у віці 99 років.

Принц Вільям описав його як неординарну людину, а принц Гаррі назвав його людиною служіння, честі й прекрасного почуття гумору, а також легендарним майстром жартів.

“Я буду сумувати за дідусем, але я знаю, чого він хотів би – щоб ми продовжили нашу роботу, – сказав Вільям, другий у черзі на королівський престол після свого батька, принца Чарльза. – Столітнє життя мого діда було віддане служінню – його країні і Співдружності, його дружині і королеві, нашій сім’ї”.

“Мені пощастило, що у мене не тільки був такий приклад для наслідування, а й те, що він залишався зі мною багато років мого дорослого життя – і в хороші часи, і у найтяжчі дні. Я завжди буду вдячний за те, що у моєї дружини було так багато років, щоб пізнати мого діда, а також за ту доброту, з якою він до неї ставився”, – сказав Вільям.

Сімейне фото

“Я ніколи не прийму як щось саме по собі зрозуміле ту пам’ять, яку мої діти назавжди збережуть про свого прадіда, який брав їх у свою карету, про той дух пригод, який він випромінював, і про його бешкетне почуття гумору”, – сказав принц Вільям.

Він додав, що сам він і його дружина Кетрін продовжать робити те, чого хотів би його дід – і далі підтримувати королеву.

Вшановуючи пам’ять свого діда, принц Гаррі сказав: “Він був самим собою, дуже дотепним, і міг утримувати увагу будь-якої компанії завдяки своїй чарівності – а також тому, що ніколи не знаєш, що він далі скаже”.

принц Джордж со своим прадедом принцем Филиппом

“Його пам’ятатимуть як людину, що пробула довше за всіх чоловіком правлячого монарха, як військовослужбовця, вшанованого нагородами, як принца і герцога, – заявив Гаррі. – Але для мене, як і для багатьох з вас, хто пережив за минулий рік цей біль, втративши кохану людину або бабусю або дідуся, він був моїм дідусем: майстром барбекю, легендарним жартівником, глузливим до самого кінця”.

Гаррі назвав принца Філіпа скелею, яка підтримувала королеву з безпрецедентною відданістю.

Принц Уильям и принц Филипп

“Я міг би продовжувати, але я знаю, що він прямо зараз сказав би всім нам з пивом в руці: “Ну, годі вже, давайте, закінчуйте!” Тож на цій ноті, дідусю, спасибі тобі за твою службу, твою відданість бабусі і за те, що ти завжди був самим собою”.

Гаррі підписав своє повідомлення словами “Per Mare, Per Terram”, що латиною означає “Морем і сушею” – девіз Королівської морської піхоти, капітанами якої були Філіп і Гаррі.

Джерело