Заховай мою душу в Своє серце

0
453

Тиждень перед Паскою називають Страсним або Великим, бо протягом шести днів Церква згадує події, пов’язані з останніми днями Спасителя. Йдеться про страсті, розп’яття і смерть. Це час строгої поміркованості і поглибленої молитви, що готує нас, християн, до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового, Світлого Великодня.

Перші три дні Страсного тижня готують вірних до гідного споглядання і співпереживання з Христом Його страстей. У Великий четвер в богослужіннях згадують важливі євангельські події – Тайну вечерю, що на ній Христос установив Пресвяту Євхаристію, вмивання ніг апостолам, молитву в Гетсиманському саду та зраду Юди. Великий Четвер ще називають чистим. Цього дня прибирають у помешканнях і на подвір’ях. У цей день увечері на Службі Божій читають 12 страсних уривків з Євангелія про муки і смерть Ісуса Христа. По цілому світі дзвони «німіють» аж до самого Великодня.

Велика скорботна п’ятниця (страсна) є днем похорону Христа. Цього дня у храмі Божому урочисто виставляють Плащаницю – намальовану на полотні ікону Ісуса Христа, що спочиває у гробі. Цього дня згадуємо, що Ісусова смерть спричинена нашими гріхами, дякуємо за ту жертву, яку Він склав задля нашого спасіння. У цей день прийнято утримуватися від важких робіт. Його сприймають, як день Христового погребіння. Відомо, що той, хто перейнятий похоронним смутком, не розпочинає важливих справ. У цей день є строгий піст. Є традиція не куштувати ніякої їжі до закінчення чину винесення Плащаниці, а потім вживати тільки хліб і воду.

Відлуння скорботи Великої п’ятниці доноситься крізь віки і покоління до наших днів. Це день великого болю і страждань, бо Ісуса Христа розіп’яли на хресті за нас усіх. Він прийняв страждання, муки, зійшов до гробу, воскрес, щоб довести, що люди також можуть воскреснути до нового життя.

Помолімося у Страсний тиждень молитву «Отче наш». У понеділок – 33 рази на спомин про вік Христа, у вівторок – 30 разів (за стільки срібняків Юда зрадив Спасителя), у середу – 15 разів (стільки голок було у терновому вінку), у четвер – 12 разів (кількість апостолів), у п’ятницю – 5 разів (Богородична вервиця), у суботу – 40 разів (години до Воскресіння), у неділю – 40 разів (години після Воскресіння).

Розважаймо над Господніми страстями, молімося, каймося, робімо милостиню, впорядковуймо думки, прощаймо, йдімо до сповіді, перемагаймо гординю, заздрість, гнів. Щоб усі ми змогли сказати Ісусові такі слова: «Заховай мою душу в своє серце, коли Ти самотній лежиш у гробі. Нехай моя душа, яка кається, тихо співає гімн любові в час, коли Твоє Воскресіння близько». Дозволь усім твоїм дітям, Христе, радіти з ангелами і дякувати за таку велику любов такого великого Бога у такий великий день. Хай кожна душа заспіває: «Христос Воскрес! Воістину Воскрес!».

Веселих свят! Готуймось до Великодня!

Підготувала

Оксана ВЕРБОВСЬКА,

вчителька християнської етики

Богородчанського ліцею №2.