Вчені знайшли найближчу до Землі чорну діру. Вона унікальна

0
27

Вчені з Університету штату Огайо виявили чорну діру, яка побила одразу два рекорди.

По-перше, вона розташована найближче за усі інші до нашої Сонячної системи. Відстань до неї майже втричі менша, ніж до попереднього “рекордсмена”.

По-друге, з усіх відомих подібних об’єктів цей – найменший. Настільки, що не вписується у наявну класифікацію. Для неї доведеться вигадувати нову категорію.

Втім, назвати чорну діру “крихітною” можна лише за космічними мірками. Вона все одно приблизно втричі важча за Сонце, тобто майже у мільйон разів перевищує за масою нашу планету.

“Близько” – коли йдеться про відстані між астрономічними об’єктами – поняття теж дуже відносне. Виявлена ​​чорна діра розташована в одній з нами галактиці Чумацький шлях, у сузір’ї Єдинорога, однак від Землі до неї все одно приблизно 1500 світлових років.

Втім, за космічними мірками це дійсно близько. Для порівняння: розташована в центрі Чумацького шляху надмасивна чорна діра Стрілець A розташована подалі від Землі – приблизно у 18 разів.

А на єдиній фотографії, опублікованій вченими два роки тому, зображений горизонт подій чорної діри (Мессьє 87), звідки світло йшло до Землі приблизно у 36 тисяч разів довше.

Автори відкриття вже встигли охрестити карликову чорну діру Єдинорогом – за її унікальність і розташування. А оскільки в англійській мові сузір’я мають традиційні латинські назви, заголовок опублікованої з цього приводу статті (A Unicorn in Monoceros) являє собою гру слів і перекладається як “Єдиноріг в Єдинорозі”.

“Те, що таку чорну діру вдалося знайти в нашій галактиці, – приголомшлива новина, – заявив ВВС Олівер Єнріх, який очолює в Європейській космічній агенції департамент астрофізичних досліджень. – Метод, за допомогою якого її виявили, може допомогти знайти й інші чорні діри зоряної маси, які поки що не вдавалося виявити традиційними методами”.

Що таке чорна діра?

чорні діри
Чорні діри виявляють завдяки їхній взаємодії з іншими космічними тілами – наприклад, коли вона пожирає зірку
  • Чорна діра – це область простору-часу, сила гравітації в якій настільки велика, що покинути її не можуть жодні об’єкти чи хвилі, зокрема світло
  • Попри назву, чорна діра насправді не порожня зсередини. Навпаки, вона заповнена величезною масою матерії, стиснутої у невеликому обсязі, що створює величезну силу тяжіння
  • Навколо чорної діри розміщується область, яку називають горизонтом подій. Це уявна межа в просторі, “точка неповернення”, після перетину якої вирватися з гравітаційної пастки вже неможливо.

Карлики та переростки

Чорні діри – найзагадковіші та найнезбагненніші астрономічні об’єкти.

Їхні фізичні властивості, які Альберт Ейнштейн передбачив ще в 1915 році, настільки відрізняються від звичного нам світу, що не вкладаються в голові.

Чорну діру складно навіть уявити – адже там перестають діяти усі відомі нам закони фізики. Будь-які спроби розрахувати характеристики таких об’єктів за допомогою рівнянь або дають нескінченність, або взагалі втрачають будь-який сенс.

В теорії чорні діри можуть бути різного розміру – від зовсім крихітних, що утворилися на початку існування Всесвіту (їх називають первинними), до справжніх велетнів, маса яких перевищує сонячну в десятки мільярдів раз.

Таких надмасивних чорних дір (НМЧД) відомо чимало. Вони розташовані в центрі багатьох галактик, зокрема нашого Чумацького шляху. Однак дотепер вченим не вдавалося знайти чорну діру з масою менше, ніж п’ять сонячних.

“Відкриття будь-якої чорної діри невеликого розміру – це завжди захопливо, – говорить доктор Філ Саттон, який викладає астрофізику в Університеті Лінкольна. – Вони набагато цікавіші, ніж їхні побратими-переростки, розташовані в центрах галактик, в першу чергу через механізм їхнього формування”.

космос
Підпис до фото,Масивні об’єкти викривляють навколо себе простір і час

З огляду на відносну “легкість” відкритого об’єкта, скоріш за все, колись Єдиноріг був великою зіркою, пояснює астрофізик.

Особливо цікаво те, що її маса – лише втричі більша за сонячну – перебуває на межі мінімально можливої для того, щоб після закінчення свого життєвого циклу зірка змогла перетворитися на чорну діру.

Зазвичай відбувається так. Коли запаси палива в надрах зірки добігають кінця, термоядерні процеси там починають затухати – і в якийсь момент вона, як викинутий на сушу кит, перестає витримувати власну вагу. Тоді під дією власної гравітації зірка різко “зхлопується”, ніби провалюється всередину себе, перетворюється на щось інше – на що саме, залежить від її розміру та маси.

“Якби вона була ще меншою – то в результаті б утворилася нейтронна зірка, – продовжує доктор Саттон. – За масою такі зірки поступаються чорним дірам зовсім небагато, але при колапсі не зхлопуються до мінімуму, а зменшуються приблизно до розмірів міста. З огляду на близькість до нас відкритого об’єкта і наявність у нього зірки-компаньйона, з якою вони утворюють подвійну систему, ми можемо багато чого довідатися про їхню еволюцію”.

Експерт закликає не квапитися з висновками. Єдиний параметр виявленого небесного тіла, в якому вчені можуть бути відносно твердо впевнені, – це його маса.

Брижі по Всесвіту

Однак саме маса Єдинорога – його найдивовижніша характеристика, наполягає доктор Даррен Баскілл, який викладає астрономію в університеті Сассекса.

Якщо нейтронна зірка утворюється при колапсі світила, маса якого перевищує сонячну в 1,5-3 рази, а найлегші чорні діри важчі за Сонце щонайменше в п’ять разів, то що ж відбувається з тілом проміжної маси? Вчені схиляються до другого варіанту, але знайти експериментальне підтвердження цієї гіпотези поки що не вдавалося.

“Наша галактика буквально напхана чорними дірами, які утворилися в результаті смерті важких зірок, – упевнений д-р Баскілл. – І найкращий спосіб їх виявити – це вести спостереження за такими подвійними системами. Від чорної діри світло втекти не може – але багато ми можемо дізнатися, спостерігаючи за її зіркою-компаньйоном”.

Цю думку поділяє і його колега, професор гравітаційної астрофізики Мартін Гендрі.

“Уже досить довгий час астрономи ставили питання – чи дійсно існує такий “проріз маси”? – пояснює Гендрі, який очолює в Університеті Глазго Школу фізики й астрономії. – Адже це означало б, що у зіркових “решток” є ще якийсь, наразі невідомий вид”.

Професор Гендрі – один зі співробітників міжнародного проєкту LIGO, якому у вересні 2015 року пощастило експериментально підтвердити існування гравітаційних хвиль, передбачених ще Альбертом Ейнштейном в рамках загальної теорії відносності. У 2017-му це відкриття отримало Нобелівську премію з фізики.

Уявіть собі гладке дзеркало озера, в яке прямо на ваших очах хтось вирішив жбурнути пристойних розмірів камінь. Вдарившись об воду, камінь, звичайно, тут же піде на дно, а по поверхні озера від місця падіння почнуть колами розходитися хвилі.

Побачити гравітаційні хвилі неможливо, але так їх уявляють ілюстратори NASA
Підпис до фото,Побачити гравітаційні хвилі неможливо, але так їх уявляють ілюстратори NASA

Гравітаційні хвилі – точно такі ж “брижі”, що розходяться тканиною простору-часу при зіткненні об’єктів величезної маси, на кшталт двох чорних дір.

За минулі відтоді п’ять з гаком років вченим вдалося зафіксувати десятки випадків, коли в результаті злиття двох чорних дір Всесвіт пронизували гравітаційні коливання. Але сигнал, який виявили в червні минулого року, за словами професора Гендрі, загнав фізиків у глухий кут.

Один з об’єктів, які зіткнулися, абсолютно точно був компактною чорною дірою, а ось про природу другого вчені сперечаються досі: чи то це була найважча з будь-коли виявлених нейтронних зірок, то чи – найлегша з виявлених чорних дір. Знайдений неподалік Єдиноріг дає астрономам надію, що в цьому питанні вдасться поставити крапку.

Втім, з висновками поспішати не варто. Минулого року вчені вже заявляли, що виявили схожий об’єкт – причому розташований навіть ще ближче до нашої планети, на відстані лише 1000 світлових років.

Однак уже за кілька місяців одна за одною опублікували відразу чотири роботи, які заперечують це відкриття і пропонують переконливі альтернативні пояснення вимірів.

Джерело